Η Ε.Ε. και ισραηλινές ομάδες εργασίας ξεκίνησαν συνομιλίες λίγες μόλις ημέρες, αφότου η ισραηλινή υπουργός Ενέργειας κα Karin Elharrar είχε δηλώσει (προ μηνός) στην εφημερίδα Jerusalem Post ότι το Ισραήλ σκοπεύει να «εκμεταλλευτεί πλήρως» την ευκαιρία στην ενεργειακή αγορά που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σημειώνεται συναφώς ότι το Κάιρο και τα Ιεροσόλυμα είχαν υπογράψει τον περασμένο Νοέμβριο συμφωνία για τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας που αφορά στη μεταφορά ισραηλινού αερίου στην Αίγυπτο.
ΤΟ αποτέλεσμα αυτής της σημαντικής εξέλιξης έχει προφανώς να κάνει με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο τον περασμένο Φεβρουάριο. Ένα γεγονός, που οδήγησε στην ανάγκη να υπάρξει από πλευράς Ευρώπης απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Στόχος να καλυφθούν κάποια από τα κενά που άφησαν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή α
γορά οι κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο. Προφανώς και η Αίγυπτος είναι η πιο εύκολη λύση καθώς ως γνωστό διατηρεί δύο εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου και μπορεί να προχωρήσει σε εξαγωγές στην Ευρώπη. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για το ισραηλινό αέριο, αλλά μελλοντικά και στο κυπριακό εάν και εφόσον αξιοποιηθεί.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως οι εξελίξεις, που παρακολουθούμε να συντελούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αφορούν ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία, αποκλείουν σε μεγάλο βαθμό δύο σενάρια. Απομακρύνουν το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού EastMed, μία πρόταση για την κατασκευή του μακρύτερου στον κόσμο αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου. Και τούτο γιατί χρειάζεται χρόνος για την υλοποίησή του. Παραμένει στο τραπέζι, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιήσει άμεσες ανάγκες της Ευρώπης και της περιοχής. Το δεύτερο είναι το σενάριο για τη μεταφορά με αγωγό μέσω Τουρκίας αερίου στην Ευρώπη. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό, στον οποίο επιμένει η κατοχική Τουρκία, πλην όμως δεν φαντάζει σήμερα εφικτός. Πέραν του γεγονότος ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο, την ίδια ώρα είναι σαφές πως τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Τουρκία. Εξάλλου, είναι σαφές πως η επιλογή που προκρίνουν είναι πιο φθηνή και συμφέρουσα και για τις δύο χώρες, για τα άλλα κράτη της περιοχής, αλλά πρωτίστως για την Ευρώπη. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά το ταξίδι του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αυτές τις ημέρες στο Ισραήλ, αν και ανακοινώθηκε, ωστόσο δεν τον συνόδευσε ο υπουργός Ενέργειας. Κι αυτό λέγει πολλά.
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου