Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Τουρκία: Έτοιμη για κάθε σενάριο με την Άγκυρα η Αθήνα - Νηφάλια αντεπίθεση σε όλα τα επίπεδα

 

Ναντίν Χαρδαλιά

Ειδικό σχέδιο αντίδρασης σε όλα τα σενάρια από ΥΕΘΑ και ΥΠΕΞ και διεθνοποίηση της Τουρκίας «παραβάτη και εμπρηστή» από τον Πρωθυπουργό η νηφάλια αλλά αποφασιστική απάντηση της Αθήνας στο ντελίριο Ερντογάν - Η ύποπτη  ταύτιση Ζαχάροβα - Τουρκίας για το ταξίδι στις ΗΠΑ και οι εκτιμήσεις για τις προθέσεις του Ερντογάν

Σε 3 + 1 άξονες κινείται η στρατηγική της Αθήνας απέναντι στο επικίνδυνο παιχνίδι της όξυνσης που παίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, βάζοντας στο «κάδρο» των προκλητικών του επιθέσεων προσωπικά τον Πρωθυπουργό μετά το άνευ προηγουμένου μπαράζ των παράνομων υπερπτήσεων στο Αιγαίο.

  1. Νηφαλιότητα με ταυτόχρονη αποφασιστικότητα που μεταφράζεται σε «ούτε βήμα πίσω από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»
  2. Υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας
  3. Διεθνοποίηση του αναθεωρητισμού της Άγκυρας που εγείρει κινδύνους αποσταθεροποίησης της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Η επιλογή του Νταβός για την απάντηση Μητσοτάκη

Το δρόμο έδειξε άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που διόλου τυχαία επέλεξε αντί των προσωπικών αντιπαραθέσεων, το διεθνές ακροατήριο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός για να αναδείξει την επεκτατική και αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας. Διαμηνύοντας νέτα σκέτα ότι δεν κλείνει τους διαύλους επικοινωνίας αλλά δεν διαπραγματεύεται την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και θα συνεχίσει να εκθέτει την παραβατικότητα της Τουρκίας σε συμμάχους και εταίρους. Κυβερνητικές πηγές εξάλλου αναφέρουν ότι από την πρώτη στιγμή της περιβόητης φράσης «Μητσοτάκης γιοκ» είχε δώσει εντολή στα κυβερνητικά στελέχη να κινηθούν στην ίδια γραμμή, αποφεύγοντας την παγίδα του Τούρκου Προέδρου με ρητορική που θα έριχνε λάδι στη φωτιά. Στόχος είναι να αφεθεί η Τουρκία να εκθέτει εαυτόν στη διεθνή κοινότητα, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις ελληνικές θέσεις για την επιθετική της συμπεριφορά που αποσταθεροποιεί την περιοχή, αδιαφορώντας για το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης για Ερντογάν: «Τη συμπεριφορά της Τουρκίας θα τη θίγω όπου μπορώ μέχρι να αλλάξει στάση»

Η διεθνοποίηση της κλιμάκωσης της έντασης από την Άγκυρα έχει ξεκινήσει ήδη. Όχι μόνο με την ενημέρωση Ε.Ε, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ και τις δημόσιες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, αλλά και με την εκτενή ενημέρωση που έκανε - κατά πληροφορίες - ο ίδιος στην Πρόεδρο της Κομισιόν κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στην Ελβετία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες παρότι έχει αντικείμενο την ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης θα αδράξει την ευκαιρία να κάνει κοινωνούς της απαράδεκτης συμπεριφοράς της τουρκικής ηγεσίας τους ευρωπαίους εταίρους του.

Ειδικό σχέδιο για όλα τα πιθανά σενάρια από την Αθήνα

Στη στρατηγική αυτή «κουμπώνει» ο ένας επιπλέον κρίσιμος άξονας. Η πυρετώδης προετοιμασία των συναρμόδιων Υπουργείων με κορωνίδα τα Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών, για την κατάρτιση ενός ειδικού σχεδίου άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης όλων των πιθανών σεναρίων κλιμάκωσης που μπορεί να απεργάζεται ο Τούρκος Πρόεδρος. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι αυτά αριθμούνται σε τουλάχιστον 10 και αφορούν από τον πολλαπλασιασμό των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, μια νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δείγματα της οποίας είναι ήδη ορατά στο Αιγαίο, την αποστολή πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ ή την έξοδο σεισμογραφικού σε περιοχή που θα πυροδοτούσε νέα ένταση με την Ελλάδα, αλλά και τις πληροφορίες που μετέδωσε το Reader για μεθόδευση απόφασης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σε απόλυτη επιφυλακή και επαγρύπνηση βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Ήδη άλλωστε η Άγκυρα εξέδωσε παράνομη Navtex σε περιοχή μεταξύ Άη Στράτη, Λέσβου και Χίου, σημείο της οποίας εφάπτεται με την άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 22» του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Η κίνηση αυτή μπορεί να αποδομείται επί της ουσίας αλλά ο συμβολισμός της είναι ξεκάθαρος για τις προθέσεις «τσαμπουκά» του Τούρκου Προέδρου.

Τις πταίει και πού το πάει ο Ταγίπ Ερντογάν;

Αυτό που παραμένει θολό είναι το αν ο Τούρκος Πρόεδρος προτίθεται να τραβήξει το σκοινί και πέραν της εμπρηστικής ρητορικής με μία κίνηση υψηλού ρίσκου στο πεδίο. Να επιχειρήσει δηλαδή ένα θερμό επεισόδιο έστω και μίνι. Ως προς αυτό οι αναλυτές δεν βάζουν το χέρι τους στη φωτιά. Σε αυτό που οι απόψεις τους συγκλίνουν είναι στα αίτια που οδήγησαν τον Ταγίπ Ερντογάν στο νέο ανθελληνικό ντελίριο και αποτελούν ένα συνονθύλευμα: οργής για τη θερμή υποδοχή των θέσεων Μητσοτάκη από το Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο με αιχμή τα F-16, τη δρομολόγηση προμήθειας

F-35 από την Ελλάδα, τη μετατροπή της Θράκης σε γεωπολιτικό και ενεργειακό κόμβο ασφαλείας για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη, τα εσωτερικά προβλήματα από τον τριψήφιο πληθωρισμό στην Τουρκία, την πιθανότητα ήττας στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία και το εθνικιστικό ακροατήριο, το μέτωπο με τη Συρία και τα παζάρια με τη Δύση και το ΝΑΤΟ που δεν του βγαίνουν.

Ορισμένοι αναλυτές όπως ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης, πάντως δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο. Τονίζοντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δίνει έναν αγώνα πραγματικής επιβίωσης πέραν της πολιτικής «γιατί εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα στην Τουρκία μια ήττα στις εκλογές δεν θα είναι ανώδυνη και για το προσωπικό μέλλον του Τούρκου Προέδρου» και υπό το πρίσμα της υποταγής των συμφερόντων της χώρας στην προσωπική πολιτική του σκοπιμότητα «υπάρχουν κίνδυνοι». Ο διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου, από την άλλη μιλώντας στο STAR εκτίμησε ότι ένα θερμό επεισόδιο δεν συμφέρει τον Τούρκο Πρόεδρο καθώς θα τον ταυτίσει αυτομάτως με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τις καταδικαστέες πρακτικές του. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε στον ΣΚΑΪ πως ένας επιπλέον λόγος αποφυγής της όξυνσης στο πεδίο είναι η κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας ελλείψει ανταλλακτικών και νέων εξοπλισμών. Άπαντες πάντως συμφωνούν ότι η ρητορική έναντι της Ελλάδας θα διατηρηθεί σε υψηλά ντεσιμπέλ και με δηλητηριώδες περιεχόμενο.

Ύποπτη η ταύτιση Ζαχάροβα – Τουρκίας για το ταξίδι στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ύποπτη χαρακτηρίζεται η αήθης και με καθυστέρηση 8 ημερών προσωπική επίθεση της Μαρίας Ζαχάροβα στον Πρωθυπουργό, που προκάλεσε την αντίδραση διπλωματικών πηγών στην Αθήνα περί όξυνσης στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας χωρίς δική μας υπαιτιότητα. Η χρονική ταύτιση και όχι μόνο με την επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν παρεμβαίνει τυχαία ενώ και οι υπηρεσίες τους δεν έχουν ποτέ τόσο αργά αντανακλαστικά σχολιασμού ιδίως σε θέματα αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, προκαλεί πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα πίσω από αυτή την άνευ προηγουμένη επίθεση. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν να ενέχει προσπάθεια πρόκλησης εσωτερικών ζητημάτων με κόμματα της αντιπολίτευσης που επικρίνουν την ελληνική κυβέρνηση για διάρρηξη των σχέσεων με τη Ρωσία μέσω της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Είναι βέβαιο πάντως ότι η κ. Ζαχάροβα θα λάβει σήμερα εκτενέστερη και με ονοματεπώνυμο απάντηση στις προσβολές της.

ΠΗΓΗ https://www.reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου