Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, τα θερμά χειροκροτήματα που δέχθηκε στο κογκρέσο, την πολύ φιλική συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, που λίγο έλειψε να δεχθεί να αλλάξει το όνομα του και να το κάνει Μπαιτενάκης ( όπως Μητσοτάκης), ήλθε- ως αναμενόταν- και η… ανώμαλη προσγείωση. Γιατί ως γνωστό οι Αμερικανοί είναι πρώτοι στα πανηγύρια, όταν μάλιστα θα εισπράξουν δώρα, θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους. Γιατί ως γνωστό οι Αμερικανοί ξέρουν καλύτερα το παιχνίδι της επικοινωνίας. Το παιχνίδι, δηλαδή, το οποίο το επιτελείο του Μαξίμου το παίζουν άτσαλα. Επενδύουν σε μια συνάντηση, σημαντική ομολογουμένως, με επικοινωνιολογικούς όρους. Ορούς εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού, που στην παρούσα φάση, οι κοινωνικές προτεραιότητες είναι άλλες. Εκτός, κι εάν θεωρούν πως θα σκεπάσουν τις πραγματικότητες, την παρατεταμένη οικονομική κρίση, με φιέστες στην Ουάσιγκτον.
Αργά ή γρήγορα, λοιπόν, θα ερχόταν και… ανώμαλη προσγείωση, από την Ουάσινγκτον, η οποία θεωρεί δεδομένη την Ελλάδα και πιο χρήσιμη την κατοχική Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, απαντώντας στην ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, η οποία αφορούσε τις προσβλητικές δηλώσεις του Ερντογάν για τον κ. Μητσοτάκη και για το πιθανό ενδεχόμενο η Τουρκία να κτυπήσει την Ελλάδα, δήλωσε:
“«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας, να συνεργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση»”.
Ο κ. Πράις αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, η οποία ενόχλησε σφόδρα τον Ερντογάν.
Τόνισε τα εξής: «Η (αμερικανική) κυβέρνηση είχε ένα σημαντικό γύρο συναντήσεων με τους (Έλληνες) ομολόγους μας. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος σύμμαχος και ένας σύμμαχος κλειδί των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ. Ομοίως, η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Θέλουμε να δούμε τους εταίρους μας να συνεργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή»”.
Στην προκειμένη περίπτωση, η Ουάσινγκτον, η Διοίκηση Μπάιντεν, δεν τήρησε ίσες αποστάσεις. Πρόσφερε κάλυψη στην κατοχική Τουρκία. Δεν μοίρασε το… γήπεδο στη μέση, αλλά άφησε την Ελλάδα εκτός. Με τη στάση αυτή ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει στο ίδιο τέμπο. Επιθετική και προσβλητική. Την ενθαρρύνει να προχωρεί στην υλοποίηση των επεκτατικών της σχεδιασμών.
Υπάρχει, βεβαίως, για όλα αυτά μια ή περισσότερες ερμηνείες. Η Αθήνα είναι δεδομένη. Η Τουρκία κάνει τερτίπια και ζητά ανταλλάγματα για να συνεργασθεί.
ΠΗΓΗ apopseis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου