Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal
Δεν προκαλεί εντύπωση η επίθεση του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη εναντίον του προκατόχου του Νίκου Χριστοδουλίδη. Λόγω των δημοσκοπήσεων, ο κ. Κασουλίδης ανέλαβε το ρόλο να «κατεδαφίσει» τον κ. Χριστοδουλίδη, που έμαθε τα μυστικά της διπλωματίας από τον ίδιο, αλλά κατάλαβε νωρίς ότι οι θέσεις του στο εθνικό λάθος είναι εντελώς λάθος.
Ο νυν υπουργός Εξωτερικών, όταν είχε συνταξιοδοτηθεί είχε ενταχθεί στο «στρατόπεδο» αυτών που υποστηρίζουν διευθέτηση και πέραν και της «όποιας λύσης». Με ένα έωλο ισχυρισμό ότι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό «θα μας πιάσουν όλους οι Τούρκοι». Ότι μπορεί να καταλάβει η Τουρκία όλο το νησί δεν χρειαζόμαστε τον κ. Κασουλίδη να μας το πει. Το γνωρίζουμε. Είναι στα νέα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν, άλλωστε. Ταυτόχρονο κτύπημα και στο Αιγαίο, και στην Κύπρο.
Είναι δε και ανυπόμονος παίζοντας αυτό το επικίνδυνο παιγνίδι, που πιθανότατα δεν θα του βγει. Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνο να αμυνθεί, αλλά και να αντεπιτεθεί. Διότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει το πρώτο βήμα. Δεν απειλεί κανένα. Δεν διεκδικεί εδάφη από καμία χώρα. Το αντίθετο συμβαίνει. Η Τουρκία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις και τους ισχυρισμούς της και υποστηρίζει ότι εκατοντάδες νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο της ανήκουν.
- Και όχι, δεν έκανε πλάκα την Πέμπτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επανέλαβε τον ανιστόρητο ισχυρισμό. Δεν του «βγήκε» η κουβέντα στο Ισραήλ και δεν έπεισε τους Ισραηλινούς ότι είναι προς το συμφέρον τους ένας αγωγός προς την Τουρκία που θα περνά, βεβαίως, από την κατεχόμενη Κύπρο. Και …έβγαλε τα νεύρα του στην Ελλάδα.
Διπλωμάτες με τους οποίους συζήτησα το θέμα στην Ουάσιγκτον, μου είπαν -και συμφωνώ- ότι το Εβραϊκό Κράτος θα σκεφτόταν ένα αγωγό προς την Τουρκία, ο οποίος όμως δεν θα περνούσε από τα κατεχόμενα. Παρ’ όλα αυτά, επειδή θα στενοχωρήσει τους φίλους του στην Αθήνα, τη Λευκωσία και σε άλλες πρωτεύουσες, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε συμφωνία με την Τουρκία.
Έχουμε ακούσει πολλές φορές το «παραμύθι» για τη νέα τουρκο-ισραηλινή σχέση συνεργασίας και φιλίας. Δεν την είδαμε τις προηγούμενες φορές και οι αναλυτές στην Ελλάδα και την Κύπρο διαψεύστηκαν. Διότι δεν έχουν κουκούτσι μυαλό. Πως θα ξεχαστούν οι κουβέντες για «ναζί» και «δολοφόνους» που εκστόμισε ο Ερντογάν. Ή η άλλη κουβέντα για καταστροφή του Ισραήλ. Δεν λέω ότι δεν θα αναπτύξουν εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις. Αλλά δεν θα συνεργαστούν στρατηγικά.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Αίγυπτο, όπου βρέθηκε ο κ. Κασουλίδης και συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Πόσες φορές ισχυρίστηκαν οι Τούρκοι ότι έχουν προχωρήσει με το Κάιρο και ότι είναι ζήτημα ημερών οι ανακοινώσεις.
Έχει σημασία η αναφορά στην επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, διότι αν δεν κάνω λάθος δεν είναι θιασώτης των τριμερών συναντήσεων και γενικά των «σχημάτων» με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Όπως πληροφορούμε είναι της σχολής ότι αυτές οι σχέσεις ερεθίζουν την Τουρκία, η οποία δήθεν θυμώνει και δεν …θέλει λύση του Κυπριακού. Κουβέντες του καφενέ. Η Τουρκία δεν επιδιώκει λύση διότι είναι ευχαριστημένη με όσα πήρε και τα οποία υπάρχουν Κύπριοι πολιτικοί που πιστεύουν δυστυχώς ότι είναι «χαμένες πατρίδες».
Την ίδια στιγμή, οι κατακτητές ακούνε ότι έχουμε στο νησί μία ελίτ που νομίζει ότι αν προσφερθεί στην Τουρκία «κατιτίς» παραπάνω, θα γίνει μία συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει να σωθεί το υπόλοιπο νησί.
Αρρωστημένες σκέψεις και πιο αρρωστημένες καταστάσεις. Είναι στο πλαίσιο αυτό που ο κ. Κασουλίδης έγινε πλασιέ των νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που νομιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Και συνεχίζει να επιμένει σε ένα μεγάλο λάθος.
- Πρώτα απ’ όλα αυτή είναι εκλογική χρονιά και συνήθως οι διαδικασίες, για πολλά θέματα, παγώνουν. Συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Εκλογές του χρόνου έχουν και η Τουρκία και η Ελλάδα. Οι Τούρκοι δεν έχουν διάθεση να χάνουν το χρόνο τους… Διότι αυτό λένε όταν τους μιλούν για το Κυπριακό.
Και ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να φορτωθεί τα λάθη του κ. Αναστασιάδη και του κ. Κασουλίδη. Έκανε δε εντύπωση ότι στις ομιλίες του στην Ουάσιγκτον, κατά τις οποίες μίλησε για την Κύπρο αναφέρθηκε σε εισβολή και κατοχή. Δεν μίλησε για την απαράδεκτη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όχι διότι εναντιώνεται σε αυτήν, αλλά επειδή ξέρει ότι είναι καταστροφική.
Πιστεύω ότι θα ήθελε να την αποφύγει. Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης και ο κάθε Έλληνας πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένοι στις αποφάσεις που έλαβαν οι Κύπριοι πολιτικοί. Λανθασμένες αποφάσεις που χαντάκωσαν την Κύπρο και το πρόβλημά της.
Ο κ. Κασουλίδης αντί να γυρολογεί στα τηλεοπτικά κανάλια και να ρίχνει λάσπη στον κ. Χριστοδουλίδη -και οι λόγοι που το κάνει είναι γνωστοί- ας ασχοληθεί με το υπουργείο του και την εξωτερική πολιτική. Βεβαίως ξεχνά ότι υπηρετεί τον Νίκο Αναστασιάδη και είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τις πολιτικές του. Αντί, λοιπόν, να κατηγορεί τον προκάτοχο του, ας ρίξει τα βέλη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την πολιτική του ακολουθεί και ο σημερινός υπουργός και ο προηγούμενος.
Ο κ. Χριστοδουλίδης επιδίωκε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας επειδή αυτή ήταν η εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τώρα γιατί άλλαξε ο κ. Αναστασιάδης και τις κυρώσεις τις μετέτρεψε σε ΜΟΕ, είναι ένα ερώτημα.
Ο κ. Κασουλίδης ανέλαβε «συμβόλαιο» για να διασώσει τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, διότι έχουν τις ίδιες απόψεις στο Κυπριακό. Απόψεις επικίνδυνες για τους Έλληνες της Κύπρου…
ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλοι μιλούν για τις …ικανότητες του κ. Φλέσσα, αυτού που ετοίμασε την ομιλία του κ. Χριστοδουλίδη με την οποία ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του, και παραλίγο να την χαντακώσει. Ο κ. Φλέσσας έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον ΔΗΣΥ και γνωστά στελέχη του. Γιατί να αποκλείσουμε ότι έβαλε επίτηδες κομμάτια από την ομιλία του κ. Κασουλίδη στην ομιλία του κ. Χριστοδουλίδη. Διότι αυτό που έκανε ήταν μία πολιτική απάτη. Από την άλλη πλευρά, για να είμαι δίκαιος, ο κ. Χριστοδουλίδης δεν έπρεπε να αφήσει κανένα να του γράψει την ομιλία. Έπρεπε να την γράψει ο ίδιος…
Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
ΠΗΓΗ apopseis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου