Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Ελληνοτουρκικά: Ενημέρωση των think tanks στην Ουάσιγκτον

Από τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή. 

Βασίλης Νέδος

Την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον κεντρικό ρόλο που έχει η Τουρκία στην αναταραχή που κατά καιρούς δημιουργείται στην περιοχή παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ηγετικά στελέχη αμερικανικών think tanks κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον. Το γεύμα εργασίας οργάνωσε η πρέσβης στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Σκοπός ήταν να γίνει όσο πιο αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση στην περιοχή ενώπιον στελεχών τα οποία εκπροσωπούν φορείς που επηρεάζουν ιδιαίτερα την αμερικανική κοινή γνώμη.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αυξημένο αριθμό παραβιάσεων και υπερπτήσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, υπενθυμίζοντας ότι ήδη προ δύο ετών η συγκεκριμένη τουρκική πρακτική καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οπως ήταν λογικό, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κινήθηκε εντός των ορίων που ήδη έχει θέσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση στο Κογκρέσο.

Η αμυντική συμφωνία

Από τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι είναι καταδικαστέα κάθε παράνομη και αναθεωρητική συμπεριφορά που στρέφεται κατά της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας των κρατών της περιοχής, ενώ σημείωσε την προσήλωση της Ελλάδας τόσο στο Διεθνές Δίκαιο όσο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (MDCA), η οποία περιλαμβάνει την αμοιβαία δέσμευση περιφρούρησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε στους παρισταμένους και για τα εξοπλιστικά προγράμματα που «τρέχουν» για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων με συστήματα νέας τεχνολογίας, αλλά και με τη συντήρηση του υφιστάμενου αμυντικού υλικού.

ΠΗΓΗ kathimerini

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου