Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Ο Ερντογάν έχει βλέψεις σε Λιβύη, Καραμπάχ και Ελλάδα¨…

Σουηδέζα βουλευτής: «Ο πρεσβευτής της Τουρκίας πρέπει να απομακρυνθεί»

Η Αμινέχ Κακαμπάβεφ, Κούρδισσα βουλευτής στο σουηδικό κοινοβούλιο, απάντησε σε αναφορές ότι ο πρεσβευτής της Τουρκίας Χακκί Εμρέ Γιούντ ανέφερε το όνομά της σε μια λίστα Σουηδών πολιτικών προσωπικοτήτων που η Τουρκία κάλεσε τη Σουηδία να «εκδώσει».

Η Σουηδή βουλευτής Αμινέχ Κακαμπάβεφ απάντησε γρήγορα μετά τις αναφορές ότι η πρέσβης της Τουρκίας στη Σουηδία είχε κατηγορήσει ορισμένους βουλευτές στη Σουηδία ότι είχαν δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και ζήτησε την «έκδοσή» τους, ιδίως καθώς το όνομά της ήταν μεταξύ αυτά που αναφέρονται στις εκθέσεις.

Μιλώντας στο ArtiGerçek, η Κακαμπάβεφ είπε: «Αντί να με εκδώσει, η Σουηδία θα πρέπει να απομακρύνει τον Τούρκο πρεσβευτή επειδή εξέφρασε μια τέτοια σκανδαλώδη απαίτηση και θα πρέπει να το κάνει αμέσως».

«Δεν είμαι καν Τουρκάλα υπήκοος», είπε η Κακαμπάβεφ και πρόσθεσε «Ο [Τούρκος Πρόεδρος] Ερντογάν μισεί τους Κούρδους και όλη την αντιπολίτευση (…) Όταν φυλάκισε εκατοντάδες Κούρδους πολιτικούς παράγοντες, στελέχη και μέλη του κόμματος, εκλεγμένους δημάρχους και ακτιβιστές, τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν έκλεισαν καν μάτι. Αν η διεθνής κοινότητα είχε αντιδράσει τότε σε αυτό, δεν θα μπορούσε τώρα να τα κάνει όλα αυτά. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρόδωσαν τους δημοκράτες της Τουρκίας. Πρόδωσαν όχι μόνο τους Κούρδους, αλλά όλους τους δημοκράτες».

Η Κακαμπάβεφ σημείωσε ότι ο Ερντογάν χαρακτήρισε «τρομοκράτες» όλους όσους καλούσαν τη δημοκρατία, όχι μόνο το PKK, και συνέχισε επικρίνει τις δυτικές χώρες για την υποστήριξή του. Δήλωσε ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να άρει το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας ήταν σκάνδαλο, προσθέτοντας: «Εάν η Σουηδία άρει επίσης το εμπάργκο όπλων, αυτό θα είναι άλλο ένα σκάνδαλο. Η Δύση θα πρέπει να ζητά την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία, για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του νόμου».

Λέγοντας ότι «θα ήταν καταστροφή για ολόκληρο τον κόσμο αν ο Ερντογάν είχε τόση δύναμη όσο ο Πούτιν», η Κακαμπάβεφ συνέχισε λέγοντας : «Θα υπάρξουν εκλογές το επόμενο έτος, και δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να κάνει, επειδή η υποστήριξη των ψηφοφόρων του έχει μειωθεί. Έχει ήδη δηλώσει ότι θέλει να αποκαταστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι το 2023. Έχει βλέψεις  στα κουρδικά εδάφη, στο Καραμπάχ, στη Λιβύη και στην Ελλάδα. Γνωρίζω πόσο ανησυχούν οι δημοκράτες στην Τουρκία, πόσο φοβούνται τα πιθανά αποτελέσματα της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης. Σήμερα είναι η ώρα της αλληλεγγύης και της ενότητας. Σήμερα, ο στόχος είναι οι Κούρδοι, αλλά αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Οι άνθρωποι στην Τουρκία πρέπει να αποφασίσουν τι είδους μέλλον θέλουν».

Η Κακαμπάβεφ είπε επίσης ότι τα σχόλια του Ερντογάν για την Τουρκία που μάχεται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι ψέματα. «Το καθεστώς του Ερντογάν είναι ριζοσπαστικό ισλαμιστικό. Αυτό το καθεστώς πάντα υποστήριζε το ISIS. Υποστήριξαν τον ISIS επειδή ο τελευταίος πολέμησε κατά των Κούρδων. Λέει ψέματα όταν λέει ότι είναι κατά του ISIS. Όλες οι επιθέσεις του ISIS στην Τουρκία έχουν στοχεύσει τους Κούρδους και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) […] Είναι θέμα χρόνου τώρα να ανασυνταχθεί το ISIS και να ανακτήσει την εξουσία με την υποστήριξη του Ερντογάν. Η ΕΕ είναι εξαιρετικά αδύναμη και δειλή. Υποστηρίζουν τον Ερντογάν άνευ όρων».

Swedish MP: ‘It’s Turkey’s ambassador who should be removed’

 

ΠΗΓΗ tourkikanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου