Κυριακή 22 Μαΐου 2022

HERON ENGINES Turboprop GVA-130 Ένας ελληνικός “game changing” κινητήρας στην έκθεση Aero 2022(Βίντεο -Φωτο)

Με μεγάλη επιτυχία συμμετείχε για πρώτη φορά στην διεθνή έκθεση Γενικής Αεροπορίας Aero 2022 στην Γερμανία, η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία σχεδίασης ανάπτυξης και κατασκευής αεροπορικών κινητήρων Heron Engines. Η εν λόγω έκθεση που συγκεντρώνει κάθε δύο χρόνια εκατοντάδες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον διεθνή χώρο της Γενικής Αεροπορίας και αποτέλεσε την κατάλληλη ευκαιρία για την Heron Engines να επιδείξει το νέο της επίτευγμα τον κινητήρα Turboprop GVA-130.
Η ανάπτυξη του κινητήρα ξεκίνησε με ιδίους πόρους από την εταιρεία πριν από αρκετά χρόνια ενώ από το 2021 οι μηχανικοί και πιλότοι της Heron Engines έχουν ξεκινήσει τις πτητικές δοκιμές του κινητήρα επί δύο ελαφρών αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες ώρες πτήσεων χωρίς κανένα πρόβλημα γεγονός που επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο κατάρτισης και εμπειρίας των μηχανικών της εταιρείας οι οποίοι με λιγοστούς πόρους κατάφεραν να επιτύχουν ένα σημαντικό επίτευγμα με πολλαπλές εφαρμογές.

Ο GVA-130 είναι ένας σύγχρονης σχεδίασης κινητήρας Turboprop με βάρος 40 κιλά ο οποίος αποδίδει 130 ίππους με δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης στο μέλλον. Ο κινητήρας μπορεί να επιχειρεί σε ύψος 28.000 ποδών χωρίς περιορισμούς με ωριαία κατανάλωση 40 λίτρων καυσίμου.


Ο GVA-130 είναι ένας κινητήρας πολλαπλών καυσίμων αφού μπορεί να εφοδιαστεί με τέσσερα είδη καυσίμων και πιο συγκεκριμένα JETA1, Kerosene, Diesel και BioDiesel. Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη αξιοπιστία του κινητήρα αφού ο χρόνος που απαιτείται μεταξύ των προγραμματισμένων συντηρήσεων φτάνει τις 3000 ώρες λειτουργίας.





Ο κινητήρας Turboprop GVA-130 μπορεί να εξοπλίσει αεροχήματα, ελαφρά αεροσκάφη Γενικής Αεροπορίας και μικρά ελικόπτερα. Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και το προσιτό κόστος απόκτησής του τότε το μέλλον του GVA-130 προβλέπεται λαμπρό κάτι που φάνηκε κατά την διάρκεια της έκθεσης στη Γερμανία όπου το περίπτερο της Heron Engines δέχτηκε εκατοντάδες ενδιαφερόμενους και αιτήματα ενημέρωσης για το νέο προϊόν από ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρους των ελαφρών αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας ο κινητήρας GVA-130 είναι game changer για τις κατηγορείς αεροσκαφών experimental και ultralight. Σύμφωνα με την Heron Engines το περίπτερο της επισκέφτηκαν πάρα πολλοί κατασκευαστές (αεροσκαφών, ελικοπτέρων, αυτογύρων και UAVs).

Η εταιρεία επισημοποίησε τη συνεργασία της με έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ελαφρών αεροσκαφών στην Ευρώπη, την εταιρεία BRM Aero-Bristell και τους αντιπροσώπους της σε Ευρώπη και Αμερική, με την εταιρεία DUC Helices, η οποία κατασκευάζει τις προπέλες που η Heron Engines χρησιμοποιεί, με την AIR BP η οποία πρόκειται να προμηθεύσει την εταιρεία με το καύσιμο SustainableFuel.



Σύμφωνα με την Heron Engines υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την πώληση του κινητήρα σε Βρετανία, Γαλλία, Τσεχία και ΗΠΑ, ενώ το ενδιαφέρον για προπαραγγελίες ήταν αρκετά μεγάλο για την κατασκευή 3-4 διαφορετικών κινητήρων από μεμονωμένους πελάτες.

Επιπλέον εταιρείες από Βρετανία και Ισραήλ ενέταξαν την Heron Engines σε ερευνητικά προγράμματα για να χρησιμοποιήσουν τον κινητήρα σε διάφορες εφαρμογές όπως UAV, γεννήτριες κλπ. Τέλος η Heron Engines θα συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν UAVs, στα οποία θα χρησιμοποιηθεί ο κινητήρας GVA-130 για την ανάπτυξη ενός μεγάλου μη επανδρωμένο αεροσκάφος.




















ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου