Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Ξεκινά η επιλογή των Marder: Ελληνικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο Βερολίνο για την αξιολόγηση

 

Τα Marder είναι μόνο η αρχή, διότι οι διαπραγματευτικές διαδικασίες με τους Γερμανούς, και άλλους, αφορούν και νέα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης που χρειάζεται ο Στρατός Ξηράς. Φωτογραφία Γερμανικός Στρατός https://www.bundeswehr.de/

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την στιγμή που το κλιμάκιο του Γενικού Επιτελείου Στρατού θα φτάσει στη Γερμανία και θα πιάσει δουλειά, ξεκινώντας την επιχειρησιακή αξιολόγηση των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Marder.

Και αυτή η κίνηση όπως λέγεται από Αξιωματικούς που γνωρίζουν πολύ καλά πως σχεδιάζεται το μέλλον, θα είναι μόνο η αρχή μιας και στο ΓΕΣ έχουν θέσει πλέον σε ανώτατο επίπεδο την ανάγκη για την ενίσχυση με νέα ΤΟΜΑ & ΤΟΜΠ.

  • Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι παράλληλα με την ανταλλαγή BMP-1 με Marder, δεν σταματούν οι διαπραγματευτικές διαδικασίες με τους Γερμανούς- κι όχι μόνο- για τα νέα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού και τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης που χρειάζεται ο Στρατός Ξηράς.

Πάντως η αλλαγή δόγματος από την θεωρία στην πράξη μπορεί, όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές να εκκινήσει από τα Marder. Άλλωστε η ταχύτητα και η αυτονομία των 520 χλμ, ουσιαστικά επιτρέπει στις μονάδες του μηχανοκίνητου πεζικού ν’ απεγκλωβιστούν από παρωχημένα μοντέλα τακτικής στο πεδίο της μάχης.

Με αυτά ως δεδομένα, καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις και το κυριότερο με ισχύ πυρός, η οποία θα μπορεί να παρέχει άμεση υποστήριξη στα αποβιβαζόμενα τμήματα πεζικού στα σημεία επαφής με τις εχθρικές δυνάμεις.

Επιπλέον το σύγχρονο δόγμα μάχης, φεύγει από την σφαίρα της θεωρίας και γίνεται πράξη. Τι σημαίνει αυτό; Πως τα υφιστάμενα ΤΟΜΠ & ΤΟΜΑ (Μ-113 & BMP-1) δεν μπορούν λόγω μειωμένης ταχύτητας ν’ ακολουθήσουν μια προέλαση σε ίδιο χρόνο, μαζί με άρματα μάχης Leo 2 A4 & Leo 2 Hell.

Fast track τα Marder

Όπως είχε διαμηνύσει και πρόσφατα από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι διαδικασίες θα είναι fast track και αναμένονται να ξεκινήσουν μέσα στο μήνα.

https://twitter.com/npanagioto/status/1542158454093234177?s=20&t=Y5o0TjYTvpwbxK1psQmwjA

Οι Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς ήδη έχουν ετοιμάσει τις αποσκευές τους και τις επόμενες ώρες θα ταξιδέψουν στη Γερμανία.

  • Εκεί, όπως γίνεται σε κάθε διακρατική διαδικασία, ο έλεγχος θα είναι εξονυχιστικός. Τόσο η πολιτική ηγεσία, όσο και η στρατιωτική, έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει «γουρούνι στο σακί». Και αυτό στο ΓΕΣ, οι Αξιωματικοί το έχουν αποδείξει αρκετές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν, με τους ελέγχους που έκαναν σε διάφορα οπλικά συστήματα, όπως με τα ελικόπτερα Chinook, Kiowa Warrior, αλλά και τα οχήματα Μ-1117, όπου αυτές τις ημέρες άλλο κλιμάκιο του στρατιωτικού Επιτελείου επιλέγει περίπου 500 οχήματα αυτού του τύπου στις ΗΠΑ.

Σ’ ότι αφορά τις διαδικασίες, ήδη αυτές τρέχουν σε πολιτικό και νομικό επίπεδο ώστε να συνυπάρχουν τα δίκαια των δυο κρατών σε συνδυασμό με το Ευρωπαϊκό και ταυτόχρονα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση της Ουκρανίας από την Ευρώπη αλλά και το ΝΑΤΟ.

Αμέσως μετά τη σκυτάλη την παίρνουν τα Γενικά Επιτελεία και οι Ανώτατοι Αξιωματικοί των δυο κρατών.

Η συμφωνία Ελλάδας Γερμανίας έγινε αρχικά σε επίπεδο κορυφής, με το Βερολίνο να ευχαριστεί δημόσια μέσω των social media την Αθήνα για την απόφαση να δώσει τα γνωστά τους Ουκρανούς, μέσω Γερμανίας, BMP-1 και να πάρει ως αντάλλαγμα τα Marder που βρίσκονται αποθηκευμένα.

Όπως έχει σημειωθεί όσα Τεθωρακισμένα δώσει η Ελλάδα, τόσα Marder θα πάρει από την Γερμανία.

Και βεβαίως επειδή πολλά έχουν ακουστεί περί παρεμβάσεων για το που θα πάνε τα Marder κι αν θα φύγουν από τα νησιά τα BMP-1, οι Γερμανοί μπορεί να θέσουν βέτο τα νέα τεθωρακισμένα να μην βρεθούν στη νησιωτική Ελλάδα, ανώτατες στρατιωτικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ουδέποτε και για οποιοδήποτε οπλικό σύστημα έχουν μετακινήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας, καμία κατασκευάστρια χώρα δεν έχει θέσει ζήτημα για το που θα βρίσκονται και τι θα καλύπτουν αμυντικά τα συστήματα που διαχειρίζονται τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου