Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Τζον Σαρμπάνης στην «Κ»: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Νέες ευκαιρίες συνεργασίας με τις ΗΠΑ – Ανησυχεί το Κογκρέσο η Τουρκία 

Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ εδραιώνεται μια ολοένα και βαθύτερη, διακομματική, αναγνώριση της σπουδαιότητας της Ελλάδας ως οικονομικού, διπλωματικού και γεωστρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνει ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης σε συνέντευξή του στην «Κ», όπου περιγράφει την Ελλάδα ως έναν ταχέως αναδυόμενο ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.

Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, με έντονο προσωπικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή (συμμετέχει στην αρμόδια υποεπιτροπή), ο κ. Σαρμπάνης επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να χρησιμεύσει ως «εργαστήριο για πρωτοποριακές λύσεις για την κλιματική αλλαγή» και να δημιουργήσει ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, που θα προάγει την περιφερειακή ασφάλεια και ταυτόχρονα θα επιταχύνει τη φιλική προς το κλίμα μετάβαση σε καθαρή ενέργεια.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής του Μέριλαντ και γιος ενός εμβληματικού μέλους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, του αείμνηστου γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, επισημαίνει την ανησυχία της αμερικανικής Βουλής σχετικά με την «αποσταθεροποιητική και επιθετική» συμπεριφορά της Τουρκίας και τις προκλητικές υπερπτήσεις της οι οποίες, όπως σημειώνει, οξύνουν άσκοπα τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελούν άμεση απειλή για την κυριαρχία της Ελλάδας και την ενότητα του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και πακέτα εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία.

Ο κ. Σαρμπάνης επισκέπτεται ιδιωτικά την Ελλάδα, για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια. Στο πλαίσιο της παραμονής του στην Αθήνα συναντήθηκε και με τον Ελληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο εξέτασαν τις διμερείς σχέσεις, το περιφερειακό σκηνικό, αλλά και το κοινό ενδιαφέρον για την κλιματική κρίση.

– Πώς αντιμετωπίζεται η Ελλάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων;

– Υπάρχει μια όλο και πιο βαθιά, ευρεία και διακομματική αναγνώριση της σπουδαιότητας της Ελλάδας ως οικονομικού, διπλωματικού και γεωστρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η άμεση και σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία εκτιμήθηκε πολύ από τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, διότι επιβεβαίωσε ότι η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας βασίζεται σε κοινές αξίες.

– Ποια είναι η διάθεση έναντι της Τουρκίας, δεδομένων των υπερπτήσεων και άλλων προκλήσεων κατά της Ελλάδας, αλλά και της συμπεριφοράς της στην περιοχή και την παγκόσμια σκηνή;

– Υπάρχει έντονη ανησυχία στο Κογκρέσο σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Πρόσφατα αυτό εκφράστηκε με την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τροπολογίας στον νόμο για την εξουσιοδότηση της εθνικής άμυνας, η οποία θα περιορίζει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και πακέτων εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία, εκτός εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος θα πρέπει επίσης να παρέχει λεπτομερή περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιούνται για παράνομες υπερπτήσεις στην Ελλάδα. Οι προκλητικές υπερπτήσεις της Τουρκίας οξύνουν άσκοπα τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελούν άμεση απειλή για την κυριαρχία της Ελλάδας και την ενότητα του ΝΑΤΟ. Ακόμη χειρότερα, αυτές οι υπερπτήσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αποσταθεροποιητικής και επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην περιοχή. Ωστόσο, εάν η Τουρκία δεσμευτεί να προωθήσει μια αμοιβαία επωφελή ατζέντα με την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλους περιφερειακούς εταίρους σε θέματα μείζονος σημασίας, θα ήταν προς όφελος των αμερικανικών συμφερόντων να στηρίξει τέτοιες προσπάθειες.

Οι προκλητικές υπερπτήσεις της Τουρκίας οξύνουν άσκοπα τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελούν άμεση απειλή για την κυριαρχία της Ελλάδας και την ενότητα του ΝΑΤΟ.

– Πώς προχωράει η συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε κόμβο, ιδίως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης;

– Η ψήφιση του νόμου για την εταιρική σχέση ενέργειας και ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου εισήγαγε μια πληθώρα συναρπαστικών ευκαιριών για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Η αναδυόμενη σημασία της Αλεξανδρούπολης συμβάλλει καθοριστικά στην ταχεία ανάπτυξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο εξής, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο που θα προάγει τις περιφερειακές επιταγές ασφαλείας, επιταχύνοντας ταυτόχρονα μια φιλική προς το κλίμα μετάβαση σε καθαρές ενεργειακές λύσεις.

– Πόσο σημαντική είναι η πρόσφατη νομοθεσία ύψους 437 δισ. δολαρίων που αφορά και την κλιματική αλλαγή, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή και τη Γερουσία; Είναι επαρκής;

– Η ψήφιση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού είναι καθοριστικής σημασίας. Θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, θα μειώσει το κόστος υγειονομικής περίθαλψης για εκατομμύρια πολίτες και θα καταπολεμήσει ουσιαστικά την κλιματική κρίση. Περιλαμβάνει διατάξεις 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα και την ενέργεια, οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους και θα αυξήσουν την αμερικανική ενεργειακή ασφάλεια, ενώ παράλληλα θα απελευθερώσουν όλες τις πτυχές της οικονομίας από τον άνθρακα. Οι εκπτώσεις και οι φορολογικές πιστώσεις που προβλέπει θα βοηθήσουν τις οικογένειες να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση των σπιτιών και των οχημάτων τους, ενώ η ομοσπονδιακή στήριξη για καινοτομία στον τομέα της καθαρής ενέργειας θα ενθαρρύνει τις αμερικανικές εταιρείες να δημιουργήσουν εκατομμύρια καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας με την παραγωγή περισσότερης καθαρής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα. Οι περιβαλλοντικές διατάξεις του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού θα θέσουν το έθνος μας σε τροχιά μείωσης των εκπομπών κατά σχεδόν 40% έως το 2030. Πάντα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, αλλά αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

– Πόσο σας ανησυχεί ο αυξανόμενος αριθμός (και η έκταση της καταστροφής που προκαλούν) των πυρκαγιών που βιώνουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ελλάδα;

– Η συνεχιζόμενη συχνότητα των πυρκαγιών στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με άλλες καταστροφικές περιβαλλοντικές τάσεις είναι βαθύτατα ανησυχητική και υποδεικνύει και πάλι την υπαρξιακή απειλή που θέτει η κλιματική αλλαγή. Ως παγκόσμια κοινότητα δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.

– Υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούν να συνεργαστούν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

– Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να χρησιμεύσει ως εργαστήριο για πρωτοποριακές λύσεις για την κλιματική αλλαγή. Οπως ανέφερα προηγουμένως, ο νόμος για την εταιρική σχέση ενέργειας και ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου θεσπίζει ένα πλαίσιο για τις ΗΠΑ και την Ελλάδα να συνεργαστούν σε καινοτόμες λύσεις καθαρής ενέργειας, που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο ρόλος της ομογένειας

– Πόση επιρροή έχει η ελληνοαμερικανική κοινότητα στο Κογκρέσο και γενικότερα στο πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών;

– Η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με μέλη του Κογκρέσου – και των δύο κομμάτων. Είμαι υπερήφανος που εργάζομαι με τα μέλη της ελληνικής ομάδας του Κογκρέσου, η οποία βρίσκεται τακτικά σε επαφή με την ελληνοαμερικανική κοινότητα για όλα τα θέματα που συζητούνται σε αυτή τη συνέντευξη. Γενικότερα, το πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών σέβεται την οπτική και τη συμβολή των Ελληνοαμερικανών στην ευρύτερη κοινωνία – ή όπως το ονομάζω εγώ, τον «Ελληνισμό στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος».

ΠΗΓΗ kathimerini

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου