Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου και Ρουμανίας

*Χρίστος Λοΐζου

Συνεχίζεται η ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλα κράτη, καθώς αρχίζει και επίσημα η Αμυντική Συνεργασία με την Ρουμανία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας σε σχετική ανακοίνωση, στα πλαίσια της άτυπης συνάντησης εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα, σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας ο κ. Χαράλαμπος Πετρίδης υπέγραψε με τον ομόλογο του της Ρουμανίας κ. Vasile Dincu, Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας διευρύνοντας το εύρος των συνεργασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η DEFENCE ReDEFiNED, η συνεργασία αναμένεται να αρχίσει με ανταλλαγές προσωπικού και συνεκπαιδεύσεις ενώ μελλοντικά αναμένεται περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασία και σε άλλους τομείς.

Η συμφωνία σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας σε διμερές επίπεδο, καθώς μέχρι στιγμής οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί αμυντικά σε πολυμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον σχηματισμό HELBROC. Με την Ρουμανία διατηρεί επίσης στρατιωτική συνεργασία και η Ελλάδα με διενέργεια συνεκπαιδεύσεων και άλλων κοινών δραστηριοτήτων.

ΠΗΓΗ defenceredefined

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου