Σεπτέμβριος 7, 2022. Ελλάδα.
Σκόπια.
Στο Δικαστήριο των Σκοπίων εκδικάζεται αγωγή κατά απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης που απαγορεύει τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» στην εγγραφή νομικών προσώπων.
Με την αγωγή ζητείται η ακύρωση της υπουργικής απόφασης, δηλαδή να επιτραπεί στο όνομα του συλλόγου «Νεολαία για τη Μακεδονία» από τη Γευγελή να περιέχει το όνομα «Μακεδονία».
«Η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» είναι βασικό ανθρώπινο και γενετικό δικαίωμα και θα πάμε μέχρι τέλους για αυτή την υπόθεση, τόνισαν ο δικηγόρος Τόνι Μενκινόσκι και ο ενάγων Ντιμίταρ Γιούντεφ μετά την ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» κατά την εγγραφή των νομικών προσώπων.
Ο Μενκινόσκι, ο οποίος είναι και ο νόμιμος εκπρόσωπος των Σλαβομακεδόνων από τη Βουλγαρία ενώπιον του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση ενεργεί παρόμοια με τις βουλγαρικές αρχές όταν απαγορεύουν την ταυτοποίηση των «Μακεδόνων» στη Βουλγαρία οι οποίοι θεωρούνται Βούλγαροι.
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας ενεργεί με τον ίδιο τρόπο όπως οι βουλγαρικές αρχές στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας απαγορεύοντας τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε επίσημη χρήση από ένωση πολιτών, όπως οι βουλγαρικές αρχές απαγορεύουν την ταυτοποίηση Μακεδόνες στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. Παρουσιάσαμε σήμερα τα επιχειρήματα ότι είναι γενετικό μας δικαίωμα, το οποίο έχουμε, το οποίο έχουμε κληρονομήσει, και δικαίωμα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρέπει να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως «Μακεδόνες» και να χρησιμοποιούμε τον όρος Μακεδονία. Την επόμενη εβδομάδα, το Διοικητικό Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα κάνει δεκτή την αγωγή μας και να ακυρώσει την απόφαση που απαγορεύει τη χρήση του όρου Μακεδονία στη Βόρεια Μακεδονία».
Τονίζει ότι η υπόθεση έχει εφαρμογή στις αποφάσεις που εκδόθηκαν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο για το άρθρο 11 που αναφέρεται στο δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι των Σλαβομακεδόνων.
«Θα πάμε μέχρι τέλους, αυτού του θέματος γιατί ισχύει για τις αποφάσεις που εκδόθηκαν στο Στρασβούργο για το άρθρο 11 - το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι των Σλαβομακεδόνων.
Έτσι, έχουμε την ίδια κατάσταση που είχαμε στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, τώρα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, από την πλευρά της επίσημης κυβέρνησης, με την έκδοση απόφασης που απαγορεύει τη χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα μιας ένωσης πολίτες, εξηγεί ο Μενκινόσκι.
Ο Γιούντεφ πιστεύει ότι η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης απαγορεύει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε ολόκληρο τον σλαβομακεδονικό λαό.
«Το όνομα Μακεδονία όχι μόνο απαγορεύεται σε εμάς, αλλά με απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης απαγορεύεται κυριολεκτικά σε ολόκληρο τον σλαβομακεδονικό λαό. Γι' αυτό έχουμε ιερή υποχρέωση να μην παραδοθούμε και να αγωνιστούμε μέχρι να αποδείξουμε ότι το βασικό μας ανθρώπινο δικαίωμα είναι να χρησιμοποιούμε το όνομα Μακεδονία, γιατί το κατοχυρώνει η οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν εγγράψετε μια ένωση ή εταιρεία χρησιμοποιώντας το όνομα Κίνα, Αμερική, Ιαπωνία ή Ρωσία, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Μόνο αν χρησιμοποιήσετε το όνομα «Μακεδονία», αυτή η χώρα σας δημιουργεί πρόβλημα, σας δίνει δηλαδή μια απαγόρευση που είναι ίδια με την απαγόρευση που είχαν εκδώσει οι τουρκικές αρχές πριν από περισσότερα από 120 χρόνια. Θα πάμε μέχρι τέλους και θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους νομικούς μηχανισμούς μέχρι να κερδίσουμε την υπόθεση. Είμαστε έτοιμοι να πάμε και στο Στρασβούργο, τόνισε κατηγορηματικά ο Γιούντεφ.
Το Διοικητικό Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση επί της αγωγής την ερχόμενη Τετάρτη.
Nova Makedonija
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
ΠΗΓΗ echedoros-a
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου