Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Αναφερθήκαμε προσφάτως στα δύο ολοκληρωμένα κύρια οπλικά συστήματα, το σκάφος ΑΓΗΝΩΡ και το όχημα ΟΠΛΙΤΗΣ που έχει παρουσιάσει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, εξέλιξη που δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτή σε όλες τις διαστάσεις της. Αλλά τον περασμένο Ιούνιο, στην διάρκεια της διεθνούς εκθέσεως χερσαίου αμυντικού υλικού EUROSATORY 2022, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημοσίως και το πρώτο ολοκληρωμένο αμυντικό προϊόν που αναπτύχθηκε από εταιρεία της αμυντικής βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Πρόκειται για την εταιρεία SignalGeneriX, η οποία έχει ιστορία 18 ετών και η ειδίκευσή της είναι η σχεδίαση και παραγωγή ηλεκτρονικών, για τις ανάγκες πελατών είτε του πολιτικού τομέα, είτε του αμυντικού. Το 90% του κύκλου εργασιών της εταιρείας αφορά το εξωτερικό, δείγμα της έντονης εξωστρέφειας από την οποία διακρίθηκε από την εποχή της ιδρύσεώς της.
Ιδρυτής της εταιρείας είναι ο Δρ. Τάσος Κουνούδης, ο οποίος έλαβε το πτυχίο του Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 1997 κι εν συνεχεία το 2000, Διδακτορικό στην Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων και τις Τηλεπικοινωνίες από το Imperial College London. Αμέσως μετά, την περίοδο 2001-2003 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης στο Imperial College και ως μηχανικός στην αμυντική βιομηχανία στην Αγγλία, όπου επικεντρώθηκε στον σχεδιασμό και ανάπτυξη προηγμένων καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων για διάφορες επιχειρησιακές εφαρμογές.
Το 2004, επιστρέφοντας στην Κύπρο, ο Δρ. Κουνούδης ίδρυσε την εταιρεία SignalGeneriX, η οποία έχει εξελιχθεί, μετά από 18 χρόνια, σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία τεχνολογίας. Η SignalGeneriX έχει αναγνωριστεί με πολλά διεθνή και εθνικά βραβεία καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Πιο πρόσφατα, η εταιρεία έχει ανακηρυχθεί καλύτερη μικρομεσαία εταιρεία στην Κύπρο για το 2020 και επιλέγηκε στην λίστα της Deloitte ως μία από τις 50 ραγδαία αναπτυσσόμενες εταιρείες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.
Η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων διττής χρήσης, με την συμμετοχή σε συνολικά 6 χρηματοδοτούμενα έργα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον Τομέα της Άμυνας (European Defence Industrial Development Programme – EDIDP) για το 2019 και 2020, και τρία έργα του Ευρωπαικού ταμείου Άμυνας (European Defence Fund) για το 2022, κατατάσσεται πρώτη Μικρομεσαία Επιχείρηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Δρ. Κουνούδης είναι συν-ιδρυτής και Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας, ο οποίος περιλαμβάνει τον τομέα της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας, και εκπρόσωπος της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA).
Η μεγάλη τριβή της SignalGeneriX στον τομέα των ηλεκτρονικών, συμπεριλαμβανομένων αυτών για στρατιωτικές εφαρμογές, απέφερε την ωρίμανση της ιδέας αναπτύξεως ενός ολοκληρωμένου προϊόντος – συσκευής Ηλεκτρονικού Πολέμου. Έτσι, στο Παρίσι, η εταιρεία παρουσίασε στο περίπτερό της την φορητή συσκευή Ηλεκτρονικού Πολέμου RFHUNTER®. Το σύστημα σχεδιάσθηκε και αναπτύχθηκε από την εταιρεία, με ιδίους πόρους, χωρίς οποιουδήποτε είδους έξωθεν συνδρομή.
Πρόκειται για ένα προϊόν εξολοκλήρου σχεδιασμένο από την SignalGeneriX, που παράγεται από την ίδια στην Κύπρο. Είναι ένα σύστημα ραδιογωνιομετρήσεως (Direction Finder) πλήρως παθητικής λειτουργίας, που έχει ως σκοπό τον εντοπισμό εκπομπών και την ανάλυση σημάτων ασυρμάτων επικοινωνιών (COMINT). Με την λειτουργία του, επιτυγχάνεται πλήρης επιτήρηση της περιοχής ενδιαφέροντος, με παθητική ανίχνευση επικοινωνιών, που εξασφαλίζει στον διοικητή επαυξημένη επίγνωση τακτικής καταστάσεως.
Το RFHUNTER® αποτελείται από πρωτοποριακά ηλεκτρονικά ραδιοεπικοινωνίας, επαναπρογραμματιζόμενα με λογισμικό (Software Defined), τον θόλο (dome) στον οποίο περιέχονται οι κεραίες της συλλογής, το σύστημα τροφοδοσίας (μπαταρία), έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή στρατιωτικών προδιαγραφών (ruggedized tablet) και αδιάβροχο, που “τρέχει” συγκεκριμένες εφαρμογές, το σακκίδιο μεταφοράς πλάτης και το τρίποδο για στήριξη επί του εδάφους όταν απαιτείται. Το σύνολο έχει βάρος 7 κιλά και μπορεί να μεταφερθεί από έναν άνδρα.
Η συσκευή έχει δυνατότητα καλύψεως ολόκληρου του φάσματος συχνοτήτων (30MHz μέχρι 3800MHz) και προσδιορισμού με πολύ μεγάλη ακρίβεια (της τάξεως των 3 μοιρών και μικρότερη) μέχρι και 2.048 πηγών εκπομπής ραδιοεπικοινωνιών ταυτοχρόνως, σε αζιμούθιο 360 μοιρών. Ο συσσωρευτής, εξασφαλίζει αυτονομία συνεχούς λειτουργίας για περισσότερες από 10 ώρες.
Το RFHUNTER® μπορεί να λειτουργήσει είτε ως φορητό σύνολο, μεταφερόμενο από έναν άνδρα αλλά και ως αυτόνομο στατικό σύστημα, επί τριπόδου. Τέλος, το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί επί οχήματος.
Η σχεδίαση είναι τέτοια που επιτρέπει την ευχερή ολοκλήρωσή του RFHUNTER® σε άλλα σύνολα. Μπορεί λοιπόν να προστεθεί ως ένας επιπλέον αισθητήρας, στα συστήματα που σχεδιάζονται για τον εντοπισμό απειλών drone και στηρίζονται σε συνδυασμό “σύντηξης” δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες διαφοτερικών κατηγοριών (ραντάρ, θερμικές κάμερες κ.λπ.). Έτσι, το RFHUNTER® μπορεί να χρησιμεύσει και ως σύστημα εντοπισμού drone. Καθώς τα drone συγκαταλέγονται πλέον μεταξύ των σοβαρών απειλών που μπορούν να προέλθουν σε αναμέτρηση με τακτικές δυνάμεις είτε ατάκτους, η αντιμετώπισή τους αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία.
Καθώς υπάρχει πλήρης τεχνογνωσία, η SignalGeneriX μπορεί να προσαρμόσει το σύστημα στις ανάγκες του πελάτη αλλά και να το εξελίξει περαιτέρω, προσφέροντας νέες λύσεις.
Με το RFHUNTER® οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και η Εθνική Φρουρά, μπορούν να αποκτήσουν ένα σύστημα DF/COMINT χρήσιμο για πλειάδα χρήσεων και όχι μόνο για υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων.
ΠΗΓΗ doureios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου