Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Bloomberg: «Μαύρες» προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία σε απόρρητο έγγραφο του Κρεμλίνου

ΣΥΜΕΛΑ ΤΟΥΧΤΙΔΟΥ

Η έκθεση αποτυπώνει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας - Πλήρης διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα κοστίσει ακριβά στον πρωτογενή τομέα, τις αερομεταφορές, τη βιομηχανία, τη μεταλλουργία, τις τηλεπικοινωνίες και θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε φορολογικά έσοδα 

Μία μακρά και βαθιά ύφεση ίσως είναι ο αντίκτυπος των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει Αμερική και Ευρώπη, παραδέχεται εσωτερική έκθεση κλιμακίου της ρωσικής κυβέρνησης, στο οποίο ανατέθηκε να μελετήσει σε βάθος τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων. Η έκθεση παρουσιάστηκε σε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών που, σύμφωνα με το Bloomberg, πραγματοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου.

Το κλιμάκιο αποτελούταν από υψηλόβαθμους αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες της ρωσικής διοίκησης και εργάστηκε επί μήνες, καταγράφοντας και μελετώντας δεδομένα σε κρίσιμους τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την έκθεση που είδε το Bloomberg και την αυθεντικότητα της οποίας επιβεβαίωσαν στο μέσο Ρώσοι αξιωματούχοι, υπάρχουν δύο ακραία σενάρια για τη ρωσική οικονομία

– Το σενάριο της «αδράνειας», σύμφωνα με το οποίο το 2023 η ρωσική οικονομία θα βουλιάξει 8,3% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2021

– Το σενάριο της «πίεσης», σύμφωνα με το οποίο το 2024 η ρωσική οικονομία θα βουλιάξει 11,9% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2021.

Η αγορά ενέργειας

Και τα δύο σενάρια βλέπουν την πίεση των κυρώσεων να εντείνεται, με περισσότερες χώρες να είναι πιθανό να ενταχθούν σε αυτές. Η απότομη απομάκρυνση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί επίσης να πλήξει την ικανότητα του Κρεμλίνου να προμηθεύει τη ρωσική αγορά, αναφέρει η έκθεση.

Μια πλήρης διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να κοστίσει έως και 400 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως σε χαμένα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με την έκθεση. Οι απώλειες στις πωλήσεις δεν θα είναι δυνατό να αντισταθμιστούν πλήρως με νέες αγορές, ακόμη και μεσοπρόθεσμα.

Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή θα πρέπει να μειωθεί, απειλώντας τους στόχους του Κρεμλίνου για επέκταση των εγχώριων προμηθειών φυσικού αερίου, αναφέρει η έκθεση. Η έλλειψη τεχνολογίας που απαιτείται για εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι «κρίσιμη» και μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες για την κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων.

Αλυσιδωτές επιπτώσεις

Οι παραγωγοί μετάλλων χάνουν 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τους περιορισμούς, αναφέρει η έκθεση.

Και αυτό είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων. Σύμφωνα με την έκθεση: 

  • στον πρωτογενή τομέα:  Το 99% της παραγωγής πουλερικών και το 30% της παραγωγής βοοειδών γαλακτοπαραγωγής εξαρτάται από τις εισαγωγές. Οι σπόροι για βασικά είδη όπως τα ζαχαρότευτλα και οι πατάτες εισάγονται ως επί το πλείστον από το εξωτερικό, όπως και οι τροφές ψαριών και τα αμινοξέα
  • στις αερομεταφορές: Το 95% του όγκου των επιβατών μεταφέρεται με αεροπλάνα ξένης κατασκευής και η έλλειψη πρόσβασης σε εισαγόμενα ανταλλακτικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση του στόλου
  • στη βιομηχανία: Μόνο το 30% των μηχανών παραγωγής είναι ρωσικής κατασκευής και η τοπική βιομηχανία δεν έχει την ικανότητα να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση
  • στη φαρμακοβιομηχανία: Περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής βασίζεται σε εισαγόμενες πρώτες ύλες
  • στις μεταφορές: Οι περιορισμοί της ΕΕ έχουν τριπλασιάσει το κόστος των οδικών μεταφορών
  • στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική: Οι περιορισμοί στις προμήθειες καρτών SIM μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστιες ελλείψεις έως το 2025, ενώ ο τομέας των τηλεπικοινωνιών ενδέχεται να γυρίσει πέντε χρόνια πίσω σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό.

«Απλώς δεν υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές για ορισμένες κρίσιμες εισαγωγές», αναφέρει η έκθεση προειδοποιώντας για ελλείψεις ακόμα και στα τρόφιμα. 

Εάν η παγκόσμια οικονομία διολισθήσει σε ύφεση, προειδοποιεί η έκθεση, η Ρωσία θα μπορούσε να δει περαιτέρω μείωση των εξαγωγών καθώς θα καταστεί ο «προμηθευτής τελευταίας επιλογής» στις παγκόσμιες αγορές. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει βουτιά στο ρούβλι και άνοδο του πληθωρισμού.

Brain Drain

Στην έκθεση γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στη μαζική έξοδο εξειδικευμένων εργαζόμενων από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, έως και 200.000 στελέχη από τον κλάδο της πληροφορικής ενδέχεται να φύγουν από την χώρα. 

Οι επιπτώσεις του brain drain επιδεινώνονται από τους περιορισμούς πρόσβασης στη δυτική τεχνολογία, κάτι που μπορεί να ωθήσει τη Ρωσία μια ή δύο γενιές πίσω από τα τρέχοντα πρότυπα, καθώς αναγκάζεται να βασίζεται σε λιγότερο προηγμένες εναλλακτικές λύσεις από την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αποκαλύψεις του Bloomberg, από το Βλαδιβοστόκ, o Ρώσος υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ χαρακτήρισε τις προβλέψεις «αναλυτικές εκτιμήσεις που χρησιμοποιήσαμε για να υπολογίσουμε τι θα συμβεί αν δεν αντισταθούμε, αν δεν λάβουμε μέτρα». Σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό, η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,9% φέτος και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. 

ΠΗΓΗ newmoney

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου