Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Σηματοδοτεί η άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο την ένταξη της στο ΝΑΤΟ;

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης, Αρθρογράφος
Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου
και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η απόφαση των ΗΠΑ πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη μιας νέας κοινής στρατηγικής Ελλάδας – Κύπρου στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Η απόφαση των ΗΠΑ για πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ένα γεγονός μείζονος στρατηγικής σημασίας για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και κυρίως για την εξέλιξη του κυπριακού ζητήματος.

Και τούτο διότι ιστορικά πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής κατά της Τουρκίας στην 48χρονη περίοδο της τουρκικής κατοχής της Κύπρου, ενώ γεωπολιτικά σηματοδοτεί την απαρχή σημαντικών εξελίξεων που θα μπορούσαν να θέσουν σε νέες βάσεις την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, συμπίπτει με τη συμμετοχή και την εκδήλωση επιθυμίας της Τουρκίας να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, έναν οργανισμό καίριας γεωπολιτικής σημασίας για τα δυτικά συμφέροντα, ο οποίος όμως τελεί υπό την άμεση επιρροή της Κίνας αλλά και της Ρωσίας.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στον εν λόγω Οργανισμό, κυρίως δε οι εικόνες επικοινωνίας και αγαστής συνεργασίας Ερντογάν - Πούτιν που έκαναν τον γύρο του κόσμου, κατέλαβαν εξ’ απήνης τις ΗΠΑ και επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη επιβαρυμένες σχέσεις των δύο χωρών, μετά και την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τη στάση της Τουρκίας στην υποψηφιότητα της Φιλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως, επίσης, και για την αποστασιοποίηση της Τουρκίας από την κοινή θέση του δυτικού κόσμου έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Για την ελληνική πλευρά, η πολιτική συγκυρία όπως διαμορφώνεται σήμερα παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας νέας υψηλής στρατηγικής ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, για πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ, κάλλιστα, θα μπορούσε να επισπεύσει και τις διαδικασίες εκμετάλλευσης των πλούσιων κυπριακών κοιτασμάτων, ειδικά την παρούσα χρονική περίοδο της ενεργειακής κρίσης, αναβαθμίζοντας έτσι τη γεωπολιτική και στρατηγική θέση της Κύπρου στην εξυπηρέτηση των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Τούτων δοθέντων, η απόφαση των ΗΠΑ για πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στη Κύπρο διαμορφώνει μία νέα ιστορική και πολιτική συγκυρία ιδιαιτέρως θετική για την ελληνοκυπριακή πλευρά και πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη μιας νέας κοινής στρατηγικής Ελλάδας – Κύπρου στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης και μιας πιθανής ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.-

***

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου