ΤΗΝ πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο αποφάσισαν οι ΗΠΑ. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, κομβικής σημασίας. Η απόφαση είναι απότοκο της εκπλήρωσης όλων των προϋποθέσεων που είχαν τεθεί από τη νομοθεσία“Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act”που θέσπισε το Αμερικανικό Κογκρέσο το 2019. Όπως συναφώς αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, πρόκειται για απόφαση σταθμό που επιβεβαιώνει την ουσιαστική και έμπρακτη ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας. «Μιας στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας που διεξάγεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της ανάγκης για οικοδόμηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ταραχώδη γεωγραφική λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση το ΥΠΕΞ.
ΑΛΛΑ και οι Αμερικανοί ανέφεραν, διά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πως η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις βάσει της σχετικής νομοθεσίας για την έγκριση εξαγωγών, επανεξαγωγών και μεταφορών αμυντικού υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2023, όπως βεβαίωσε στο Κογκρέσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν προϋποθέσεις, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση. Οφείλουμε να σημειώσουμε πως σε σχέση με τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση στα ρωσικά στρατιωτικά σκάφη να έχουν την πρόσβαση στα λιμάνια για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση, η Κύπρος εφαρμόζει κυρώσεις. Οι κυρώσεις συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, που η Τουρκία δεν εφαρμόζει -ανενόχλητα- τις κυρώσεις.
ΓΙΑ να είμαστε σωστοί θα πρέπει να αναφέρουμε πως η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για άρση του εμπάργκο που είχε επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Κύπρο αποτελούσε μια μεγάλη στρέβλωση. Ήταν μια ανεξήγητη απόφαση, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Δεν υπήρξε κανένα σοβαρό επιχείρημα, το οποίο να μπορέσει να στηρίξει την απόφαση εκείνη για την επιβολή του εμπάργκο. Πώς μπορεί, πραγματικά, να επιβάλλεται εμπάργκο στην πώληση οπλικών συστημάτων στο θύμα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής; Και γιατί δεν επιβλήθηκε -όπως έγινε και είχε αρθεί στη συνέχεια- εμπάργκο στην κατοχική δύναμη; Απαντήσεις υπάρχουν και αφορούν τα στρατηγικά συμφέροντα. Ακόμη και σήμερα που η Τουρκία κάνει παιχνίδια με τη Ρωσία, η κατοχική δύναμη δεν έχει κόστος.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ για το εμπάργκο είναι ιστορικής και πολιτικής σημασίας και δεν μπορεί να υποβαθμιστεί. Σημαντικός, καθοριστικός, ο ρόλος του Γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος για άλλη μια φορά βοήθησε την αλήθεια και το δίκαιο.
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου