Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Ερντογάν πάει Ουάσινγκτον και "ψάχνεται" για συνάντηση με Μπάιντεν - Απειλεί με... Ρωσία για τα F-16

 

Ο Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον αργότερα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

Μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αργότερα αυτό το μήνα είναι υπό συζήτηση, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, ενώ στην ατζέντα βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, τα αμερικανικά όπλα και οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Συρία.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο καταγγέλλοντας την εισβολή της Ρωσίας και στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία, ενώ εναντιώνεται στις δυτικές κυρώσεις και συνεχίζει τον εμπόριο, τον τουρισμό και τις επενδύσεις με τη Ρωσία.

Ο Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον αργότερα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν ήταν στα τέλη Ιουνίου στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου η Τουρκία ήρε το βέτο της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία παρά τη σφοδρή εναντίωση της Ρωσίας στην ένταξή τους.

Στο τέλος εκείνης της συνόδου κορυφής ο Μπάιντεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία και πως πιστεύει πως μπορεί να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη για την πώλησή τους έγκριση του Κογκρέσου.

"Μετά την τελευταία συνάντηση με τον Μπάιντεν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε βήματα, όπως ζητήσαμε, σε κάποια σημαντικά θέματα όπως τα F-16. Πιστεύω πως θα υπάρξουν παρόμοια πράγματα", είπε ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανταποκριθούν στο αίτημα της Τουρκίας για την προμήθεια των F-16, θα στραφεί σε άλλες χώρες για την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών.

"Ελπίζω οι ΗΠΑ να μη μας οδηγήσουν σε διαφορετικούς δρόμους. Και αυτό που εννοώ διαφορετικούς δρόμους θέλω να πω πως στον κόσμο δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ αυτές που πωλούν μαχητικά αεροσκάφη. Πουλάει η Μεγάλη Βρετανία,η Γαλλία,η Ρωσία απο παντού υπάρχει αυτή η δυνατότητα.Ήδη υπάρχουν κάποιοι που μας κάνουν σήμα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Το κλίμα απέναντι στην Τουρκία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια μετά την απόκτηση από την Άγκυρα ρωσικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις και να απομακρύνουν την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35.

Ο Ερντογάν πάει Ουάσινγκτον και "ψάχνεται" για συνάντηση με Μπάιντεν - Απειλεί με... Ρωσία για τα F-16

Οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα περιλαμβάνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία και τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Οι δύο χώρες είναι επίσης στα μαχαίρια για την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας -- συμμάχων των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία, που θεωρούνται όμως τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα.

"Μια νέα σελίδα μπορεί να ανοίξει στη Συρία τώρα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν βήματα σ'αυτό το πλαίσιο. Παρομοίως, η απειλή των YPG πρέπει να αποτιμηθεί σωστά. Ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ το γνωρίζουν αυτό", είπε ο αξιωματούχος.

Συνάντηση με Πούτιν

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, την οποία και οι δύο έχουν επικρίνει, όταν συναντηθούν στο Ουζμπεκιστάν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος είχαν "εξαπατηθεί" και ότι θα επιδιώξει τροποποιήσεις στους όρους της συμφωνίας, που λήγει τον Νοέμβριο, πριν παραταθεί.

"Μια συζήτηση μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν είναι πιθανή και απαραίτητη. Αναμένουμε να λάβει χώρα στη Σαμαρκάνδη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης την επόμενη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν.

Η συμφωνία του Ιουλίου για να εκκινήσουν και πάλι οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έγινε με διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών. Παραμένει η μοναδική σημαντική διπλωματική επιτυχία στους έξι μήνες της σύγκρουσης.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε σήμερα τους ισχυρισμούς του Πούτιν ότι η συμφωνία για τα σιτηρά είναι άδικη για τις φτωχότερες χώρες διότι τα περισσότερα φορτία στέλνονται στην Ευρώπη και σε άλλες πλούσιες χώρες.

"Οι συμφωνίες εφαρμόζονται, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζονται δεν προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη σε φτωχές χώρες", δήλωσε ο Πεσκόφ.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα δήλωσε την Τετάρτη ότι το 30% των σιτηρών και άλλων προϊόντων που μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία πήγαν σε χώρες χαμηλού και χαμηλού προς μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης δηλώσει ότι η συμφωνία για τις εξαγωγές είναι ένα εγχείρημα με εμπορικό --όχι ανθρωπιστικό-- χαρακτήρα που καθορίζεται από την αγορά.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να βοηθήσουν τη Ρωσία να εξάγει τα δικά της αγροτικά προϊόντα.

"Το θέμα αυτό δεν έχει επιλυθεί. Θα είναι το θέμα για συγκεκριμένη συζήτηση", δήλωσε ο Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου