Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Πώς «φρενάρουν» οι Αμερικανοί την Κίνα με την απαγόρευση στα μικροτσίπ

 

Μόνο με ειδική άδεια από την Ουάσιγκτον θα εξάγονται πλέον κρίσιμης σημασίας τεχνολογίες στην Κίνα. Στόχος, να συγκρατηθεί η τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη του μεγάλου ανταγωνιστή.
Να αναχαιτίσει την τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας και να περιορίσει τις δυνατότητες χρήσης αμερικανικής τεχνολογίας σε οπλικά συστήματα επιδιώκει η Ουάσιγκτον, καθώς ο ανταγωνισμός των δύο μεγάλων δυνάμεων εισέρχεται σε νέα φάση, τόσο με απειλές στην οικονομική κυριαρχία των Αμερικανών, αλλά και υπό τον φόβο των επεκτατικών κινήσεων των Κινέζων στην Ταϊβάν.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας προς την Κίνα και κυρίως σε ό,τι αφορά μικροτσίπ αναμένεται ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο Πεκίνο και θα συμβάλει ώστε να διευρυνθεί το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κάτι που θα υποχρεώσει τους Κινέζους να προχωρήσουν σε τεράστιες δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης για να μην μείνουν πίσω.

Βάσει των νέων περιορισμών οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να προμηθεύουν τους Κινέζους κατασκευαστές με εξοπλισμό για την παραγωγή προηγμένων chip, εκτός αν πρώτα λάβουν άδεια. Τα μέτρα πρόκειται να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Κίνας να αναπτύξει τη δική της βιομηχανία chip με στόχο τη μείωση της εξάρτησής της από τις εισαγωγές. Η Κίνα καταναλώνει περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ημιαγωγών που πωλούνται παγκοσμίως, τα οποία έφτασαν τα 556 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αλλά παράγει περίπου το 15% της παγκόσμιας παραγωγής.

«Η τεχνολογική αποσύνδεση θα μπορούσε να αποτελέσει τη "στιγμή Σπούτνικ" της Κίνας στην καινοτομία, αναγκάζοντάς την να υιοθετήσει μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω με στόχο την αυτοδυναμία, ειδικά στους ημιαγωγούς», ανέφεραν οικονομολόγοι της Citi σε σημείωμά τους, παρομοιάζοντάς τη σημερινή κατάσταση με την αύξηση των δαπανών για την έρευνα που παρατηρήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου στον κόσμο από τη Σοβιετική Ένωση.

Οι περιορισμοί έρχονται επίσης λίγο πριν από το επερχόμενο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, στο οποίο ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να εξασφαλίσει μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία. Η σημασία της τεχνολογικής αυτάρκειας, η οποία αποτελεί ήδη προτεραιότητα για τον Σι την τελευταία δεκαετία, θα εμφανιστεί πιθανότατα ως βασικό θέμα για το φετινό συνέδριο.

Η Boston Consulting Group εκτίμησε το 2021 ότι μια χώρα θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε πρόσθετες προκαταρκτικές επενδύσεις για να δημιουργήσει πλήρως αυτάρκεις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού chip. Οι νέοι περιορισμοί είναι πιθανό να ωθήσουν τους Κινέζους κατασκευαστές chip να προσπαθήσουν να παράγουν προηγμένα chip χρησιμοποιώντας δημιουργικές μηχανικές λύσεις με παλαιότερες τεχνολογίες που δεν υπόκεινται στις κυρώσεις, δήλωσαν οι ειδικοί.

Αυτό είναι κάτι που έχει επιχειρήσει στο παρελθόν η κορυφαία κινεζική εταιρεία κατασκευής chip, Semiconductor Manufacturing International. Στα τέλη του 2020 η Ουάσινγκτον της απαγόρευσε να αποκτήσει ένα προηγμένο εργαλείο κατασκευής chip που ονομάζεται μηχανή EUV από την ολλανδική εταιρεία ASML, το οποίο είναι κρίσιμο για την κατασκευή τσιπ που χρησιμοποιούν κόμβους διεργασίας 7 νανομέτρων. Ενώ οι κυρώσεις έχουν ως στόχο να αποτρέψουν την SMIC από την παραγωγή προηγμένων chip, ορισμένοι αναλυτές έχουν βρει ενδείξεις ότι η SMIC έχει ωστόσο καταφέρει να παράγει chip των 7 nm με τη βελτιστοποίηση απλούστερων μηχανών DUV που θα μπορούσε ακόμη να αγοράσει ελεύθερα από την ASML.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τέτοιες προσπάθειες, ωστόσο, είναι απίθανο να παράγουν εμπορικά βιώσιμα προϊόντα για μαζική παραγωγή και εκτιμούν ότι οι κατασκευαστές εξοπλισμού της ίδιας της Κίνας παραμένουν τέσσερα έως πέντε χρόνια πίσω από τους ομολόγους τους στο εξωτερικό, γεγονός που τους καθιστά ακατάλληλους ως άμεσα υποκατάστατα του εξοπλισμού που χάνεται από τους προμηθευτές των ΗΠΑ, όπως η KLA, η Applied Materials και η Lam Research.

Δύο άλλοι κορυφαίοι κινεζικοί κατασκευαστές chip που πιθανόν να υποστούν πλήγμα είναι οι Yangtze Memory Technologies και DRAM Changxin Memory Technologies. Η YMTC και η CXMT είναι και οι δύο εταιρείες που υποστηρίζονται από το κράτος και ιδρύθηκαν πριν από περίπου 10 χρόνια και αποτελούν τις καλύτερες ελπίδες της Κίνας για την είσοδο στην παγκόσμια αγορά, πηγαίνοντας στήθος με στήθος με κορυφαίους παίκτες όπως η Samsung Electronics και η Micron Technology.

Προβλήματα, όμως, θα υπάρξουν και στους ομίλους εκτός Κίνας, καθώς οι KLA, Applied Materials και Lam Research κερδίζουν περίπου το 30% των εσόδων τους από την Κίνα, η οποία είναι η κορυφαία γεωγραφική αγορά τους και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη. Η Applied Materials ανακοίνωσε ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς την Κίνα θα οδηγήσουν σε απώλεια 250 - 550 εκατ. δολαρίων στις  πωλήσεις κατά το τρίμηνο που λήγει στις 30 Οκτωβρίου, ενώ παρόμοιος αντίκτυπος αναμένεται και τους επόμενους τρεις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου