Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Δεν τρελάθηκαν

 

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
plats@naftemporiki.gr

Δεν περνά μήνας που να μη συναντά ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. 

Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους ξένους ηγέτες που έχουν απομείνει να συνομιλούν με τον Πούτιν. Στην τελευταία, λοιπόν, συνάντηση των δύο ανδρών, ο Ρώσος πρόεδρος «βάπτισε» την Τουρκία διεθνή ενεργειακό κόμβο, για την τροφοδοσία -μεταξύ άλλωνκαι της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Πούτιν με πολλή «τόλμη» και «θάρρος» εμφανίσθηκε δημοσίως προτείνοντας τη μεταφορά της διαμετακόμισης φυσικού αερίου από τον Nord Stream στη Μαύρη Θάλασσα και την Τουρκία. Το έπραξε δείχνοντας να μην αντιλαμβάνεται την εικόνα που έχει διαμορφωθεί εναντίον του διεθνώς. Κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία, στραγγάλισε την Ευρώπη ενεργειακά, «φωτογραφήθηκε» να είναι αυτός πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream Ι & ΙΙ και όμως ούτε λίγο ούτε πολύ έθεσε μια νέα «πρόταση» στο τραπέζι, προκειμένου η Ρωσία να καταστεί και πάλι βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Μάλιστα, με μεγαλύτερη τόλμη πρότεινε την Τουρκία ως ένα διεθνές ενεργειακό hub για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, με τον βασικό κόμβο διαμεταφοράς να βρίσκεται στη Θράκη.

Στην πράξη δηλαδή τι μας λέει ο Πούτιν; Ότι θα πείσει την Ευρώπη να προμηθεύεται στο μέλλον φυσικό αέριο από τη Ρωσία και, μάλιστα, για να επιτύχει τον στόχο του θα συνεργαστεί στρατηγικά με την Τουρκία, μια χώρα η οποία απειλεί σχεδόν καθημερινά την Ελλάδα (και άρα και την Ε.Ε.) με εισβολή, που καταπατά επανειλημμένως τον εθνικό θαλάσσιο και εναέριο χώρο της και έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στην προσπάθειά του να πιέσει πολιτικά την Ευρώπη.

Αν η πρόταση Πούτιν, την οποία… συνυπογράφει ο Ερντογάν, δεν είναι μια ακόμη πρόκληση ή, έστω, μια πολιτική υπερβολή που απλώς κλέβει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών, τότε τι να σκεφτούμε; Ότι οι δύο ηγέτες τρελάθηκαν (το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν τρελάθηκαν) ή ότι δεν είναι ορατή πλήρως η εικόνα του διμερούς πολιτικού σχεδιασμού και σε δεύτερο χρόνο θα εκπλαγούμε δυσάρεστα; Ελπίζουμε να μην ισχύει το τελευταίο.

ΠΗΓΗ https://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου