Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Φωνάζει η Τουρκία για να τα ακούσουν οι ΗΠΑ

 Ξένια Τούρκη   

Η Τουρκία δεν σταματά να εκσφενδονίζει απειλές. Οι πολεμοχαρείς τόνοι εναντίον της Κύπρου, αλλά κυρίως εναντίον της Ελλάδας ανεβαίνουν συνεχώς. Αν κάποιος ακούσει τις δηλώσεις των περισσότερων Τούρκων αξιωματούχων θα πειστεί πως ένας πόλεμος ή ένα θερμό επεισόδιο είναι θέμα ημερών. 

Οι εξηγήσεις για το τι κρύβεται πίσω από την τουρκική επιθετικότητα δίνουν και παίρνουν. Όμως κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει πως η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια σε ευρωατλαντικό εταίρο. Οι απόψεις της λαμβάνονται περισσότερο υπόψη και όταν χρειαστεί συμβαδίζει με τους δυτικούς της συμμάχους. Το ίδιο και η Κύπρος έχει κάνει κινήσεις που δείχνουν με ποιους θέλει να είναι. Αντίθετα, η Τουρκία προβληματίζει τους πάντες, φίλους και εχθρούς. Επιδιώκοντας να πατά σε πολλές βάρκες ταυτόχρονα, χάνει συνεχώς την αξιοπιστία της και είναι ένας κακός και ασταθής σύμμαχος. 

Η Άγκυρα το έχει αντιληφθεί αυτό και για αυτό αποδέχτης της ακραίας ρητορικής της δεν είναι μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η πολύπλοκη σχέση τους. Για δεκαετίες είχε συνηθίσει να συμπεριφέρεται όπως το κακομαθημένο παιδί, που οι υπόλοιποι του ικανοποιούσαν κάθε καπρίτσιο. Η αντιδυτική στροφή που πήρε η χώρα και τα πάρε δώσε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαν ως αποτέλεσμα αυτή η σχέση να ψυχρανθεί. Η Τουρκία βρέθηκε στη γωνιά με ένα τρόπο που δεν μπορούσε να φανταστεί όπως το να υφίσταται κυρώσεις και να αποκλείεται από τις αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού. 

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μόσχα στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο τελικά να χάσει τον πόλεμο έχουν σημάνει συναγερμό στην Άγκυρα, καθώς αντιλαμβάνεται πως κινδυνεύει να βρεθεί στην πλευρά των ηττημένων. Αναλυτές υποστηρίζουν πως θέλει να επιστρέψει στο δυτικό στρατόπεδο. Επιδιώκει όμως να το κάνει όχι με την ουρά στα σκέλια, αλλά να πέσουν στα πόδια της οι ΗΠΑ και να την παρακαλούν αναγνωρίζοντας τη μεγάλη της γεωπολιτική και στρατιωτική αξία. 

Απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο για να αναγκάσει τις ΗΠΑ να αλλάξουν στάση. Με λίγα λόγια, όπως λέει μια παροιμία φωνάζει στην πεθερά για να τα ακούσει η νύφη. Τι πρέπει επομένως να κάνει η πεθερά στην περίπτωση αυτή; Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, να μην υποκύψουν και να είναι έτοιμες για τα πάντα. Να παίξουν σωστά τα διπλωματικά τους χαρτιά, να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματά τους και να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. 

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου