Αλεξία Τασούλη
Σε μια πολύ δύσκολη χρονική στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών προγραμματίζει σήμερα το μεσημέρι να αναχωρήσει για το Κίεβο.
Το μπαράζ επιθέσεων που δέχεται από χθες η ουκρανική πρωτεύουσα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τις ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύουν συνεχόμενες επιθέσεις κατά αμάχων αλλά και κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, βυθίζοντας στο σκοτάδι ένα τεράστιο μέρος της, ανάμεσά τους και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια δεν φαίνεται να αλλάζει τον σχεδιασμό του Νίκου Δένδια.
Θα είναι η τρίτη επίσκεψη στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου και η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί την πλήρη προσήλωση στη αρχή του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και όλων των κρατών γενικότερα. Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί να γίνει καμμία ασφαλής πρόβλεψη σε ότι αφορά την έκβαση του πολέμου και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να εξαντληθεί ο αντίπαλος
Ο υπουργός εξωτερικών αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα και να του μεταφέρει το μήνυμα ότι η Ελλάδα προσπίζεται ως βασική αρχή το Διεθνές Δίκαιο και εξακολουθεί να τηρεί στάση άρχης όσο αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Γι’αυτό και η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία ενώ βασικό μέλημα είναι η προστασία της ελληνική κοινότητας η οποία δυστυχώς διαμένει σε περιοχές υπό ρωσική κατάληψη και άρα δεν είναι προσβάσιμες.
Επιπλέον η ελληνική διπλωματία είναι στη διάθεση της ουκρανικής κυβέρνησης για να συνδράμει στην απόδοση δικαιοσύνης για τυχόν εγκλήματα που διαπράχθησαν αλλά και να βοηθήσει στα προβλήματα που δημιουργούνται από την ενεργειακή κρίση.
Αλλωστε ήδη σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κατατεθεί προτάσεις που αφορούν στην ενέργεια και θα συζητηθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης θέμα που ασφαλώς είναι συνέπεια του πολέμου. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί αλλωστε που έπληξαν κρίσιμες υποδομές στο Κίεβο χτες το πρωι με drones και οι ζημιές στις υποδομές ενέργειας δείχνουν την αποφασιστικότητα της Μόσχας.
Και εδώ ακριβώς βρίσκεται και ο ρόλος της Τουρκίας που έχει αγκαλιάσει τη Ρωσία με κυβερνητικά στελέχη πλέον να μιλάνε για σχέση αλληλεξάρτησης. Διότι η Τουρκία είναι μια γέφυρα για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του TurkStream και στοχεύει να συμμετάσχει δυναμικά στο μέλλον των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Σε μια φάση μεγάλης αντιπαράθεσης μεταξύ των μερών που εμπλέκονται στον πόλεμο του φυσικού αερίου, η Άγκυρα ποντάρει σε μια ισχυροποίηση της θέσης της στον ευρωμεσογειακό ενεργειακό κόσμο.
Αυτό σημαίνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει πάση θυσία την επανεκλογή Ερντογάν στις εκλογές του 2023 και θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να το πετύχει. Ενδεχόμενη χρηματοδότηση του Πουτιν για την προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν δεν μπορεί να αποκλειστεί, ούτε επίσης μια στήριξη έαν η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ξεκινήσει τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης.
Γι’ αυτό χθες ο Νικος Δένδιας στο συμβούλιο των Υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξήγησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας και η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης είναι μια δύσκολη εξίσωση που μπορεί όμως να βάλει φωτιά στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου.
ΠΗΓΗ newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου