Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ Πακέτο ενεργειακής στήριξης 1 δισ. από την ΕΕ στα Δυτ. Βαλκάνια

 

Τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παρουσιάζει η διακήρυξη των Τιράνων, στην οποία επαναβεβαιώνεται «η απόλυτη και αδιαμφισβήτητη προσήλωση της ΕΕ στην προοπτική προσχώρησης των Δυτικών Βαλκανίων». 


« Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την τρέχουσα ενεργειακή και οικονομική κρίση. Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στις οικονομίες και τις κοινωνίες τους», επισημαίνεται στη διακήρυξη, όπου αναφέρεται ότι «το νέο πακέτο ενεργειακής στήριξης που ανέπτυξε η ΕΕ, ύψους 1 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, το οποίο μπορεί να αποφέρει επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, θα βοηθήσει τα Δυτικά Βαλκάνια να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή.

Το πακέτο χρηματοδοτείται μέσω του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (ΜΠΒ ΙΙΙ) και περιλαμβάνει άμεσα, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την παροχή βοήθειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Επιχορηγήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την άμεση στήριξη ευάλωτων οικογενειών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Η ΕΕ θα παρέμβει με ενίσχυση και στον ενεργειακό τομέα με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις θα διατεθούν για επενδύσεις που θα στηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή ανεξαρτησία, για τη χρηματοδότηση βελτιώσεων στις υποδομές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και στις γραμμές διασύνδεσης, συμπεριλαμβανομένου του ΥΦΑ, καθώς και σε νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέτρα ενεργειακής απόδοσης, αναβαθμίσεις των συστημάτων μεταφοράς ενέργειας, τηλεθέρμανση και προγράμματα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των παλαιών πολυκατοικιών.

Πακέτο και για τη γεωργία 

Εξαρχής, οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων συμπεριελήφθησαν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων επισιτιστικής ασφάλειας για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τον γεωργικό τομέα στο πλαίσιο του ΜΠΒ ΙΙΙ και του μέσου προενταξιακής βοήθειας για την αγροτική ανάπτυξη (IPARD III), αντίστοιχα. Όσον αφορά το τελευταίο, η συνεισφορά της ΕΕ ύψους 560 εκατ. ευρώ  για την προσεχή επταετή περίοδο αποφασίστηκε ήδη νωρίτερα εντός του τρέχοντος έτους.

«Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής, επενδυτής και εμπορικός εταίρος των Δυτικών Βαλκανίων. Με το Οικονομικό και Επενδυτικό Πλάνο των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, στηρίζουμε την μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της περιοχής», σχολίασε από την πλευρά της η Κομισιόν. 

 ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου