Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

«Άνοιγμα» από την Ελλάδα στο Καζακστάν

 

Μνημόνιο για συνεργασία στον τομέα διπλωματικής εκπαίδευσης υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του Τ. Μουχτάρ, κατά τη συνάντησή τους στην Αστάνα. [ΑΠΕ/ΜΠΕ]

Μια επίσκεψη που προετοιμαζόταν εδώ και πολλούς μήνες πραγματοποίησε χθες στο Καζακστάν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μάλιστα σε μια συγκυρία κατά την οποία το «άνοιγμα» της Ελλάδας στην Κεντρική Ασία καθίσταται υψίστης σημασίας

Βασίλης Νέδος

Μια επίσκεψη που προετοιμαζόταν εδώ και πολλούς μήνες πραγματοποίησε χθες στο Καζακστάν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μάλιστα σε μια συγκυρία κατά την οποία το «άνοιγμα» της Ελλάδας στην Κεντρική Ασία καθίσταται υψίστης σημασίας. Πέρα από την τουρκική παρουσία στην περιοχή, το Καζακστάν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αναβαθμίστηκε ραγδαία λόγω γεωγραφίας αλλά και των πολύ στενών δεσμών που διατηρεί με το Πεκίνο. Υπενθυμίζεται ότι το Καζακστάν αποτελεί τον εναλλακτικό διαμετακομιστικό κόμβο (μεσαίος διάδρομος) που συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία και την Ουκρανία. Πέρα από τα 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων που συμπληρώνονται αυτόν τον χρόνο, το Καζακστάν αποτελεί, μεταξύ άλλων, τον πρώτο προμηθευτή της Ελλάδας σε αργό πετρέλαιο (23%), ενώ στο νότιο τμήμα της χώρας ζουν περίπου 10.000 ομογενείς. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ομόλογό του Τ. Μουχτάρ, ενώ έγινε δεκτός για συνομιλίες και από τον πρόεδρο Κασίμ Τοκάγιεφ.

«Είμαι ο πρώτος Ελληνας υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τη χώρα σας, για αυτό και είμαι πολύ περήφανος», δήλωσε απευθυνόμενος στον ομόλογό του ο κ. Δένδιας. Παράλληλα, οι Αρχές του Καζακστάν ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας να ανοίξουν επίτιμα προξενεία στο Αλμάτι και στο Ακτάου, ενώ οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη σταθερή θέση της Ελλάδας κατά του αναθεωρητισμού. «Ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός από τη διεθνή κοινότητα στον 21ο αιώνα», είπε ο κ. Δένδιας και σημείωσε ότι «ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο ενός σταθερού και ευημερούντος κόσμου».

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η χώρα αναβαθμίστηκε λόγω γεωγραφίας αλλά και των στενών δεσμών που διατηρεί με το Πεκίνο.

Το Κυπριακό

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό περιγράφοντάς το ως ένα ζήτημα «που χρήζει λύσης βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Η αναφορά του κ. Δένδια στο Κυπριακό σχετίζεται, βέβαια, με τον πρόσφατο ισχυρισμό της Τουρκίας ότι το ψευδοκράτος εισήλθε στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών όπου συμμετέχει και το Καζακστάν. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, καθώς θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό του οργανισμού προκειμένου να δέχεται με το καθεστώς παρατηρητή όχι μόνο κράτη αλλά και οντότητες (ήτοι ΜΚΟ, κοινότητες και ιδιωτικού δικαίου οργανισμούς). Η διαδικασία κύρωσης θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Βέβαια, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρήκε χθες την ευκαιρία να αναφερθεί στην επίσκεψη Δένδια στο Καζακστάν ως προσπάθεια της Ελλάδας να ακολουθήσει ασθμαίνουσα την Τουρκία στην Κεντρική Ασία. «Οπου κι αν πάμε, φυσικά, τρέχει από πίσω. Να είναι καλά ο Νίκος Δένδιας, ο παλιός μου φίλος», είπε ο κ. Τσαβούσογλου. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι προβληματισμένη διότι το ψευδοκράτος «έγινε μέλος-παρατηρητής» στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών. Σημειώνεται, τέλος, ότι στην ετήσια εκτίμησή του για το 2023 ο Economist προβλέπει ότι ο Ερντογάν θα επιλέξει αντιπαράθεση είτε στη Συρία είτε στο Αιγαίο με την Ελλάδα, ενόψει και των εκλογών.

ΠΗΓΗ https://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου