Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Σενάρια αλλαγής της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά

 

του Νίκου Μελέτη από το liberal.gr

Έντονες διεργασίες για άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη Λιβύη με τον σχηματισμό νέας ενωτικής προσωρινής κυβέρνησης είναι σε εξέλιξη, ενώ την ίδια ώρα απροκάλυπτα η Άγκυρα παραδέχεται την εμπλοκή της στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις στη Λιβύη, ώστε να διασώσει την «υπάκουη» κυβέρνηση Ντμπεϊμπά.

Ο Μ. Τσαβούσογλου μιλώντας στο φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου στη Ρώμη τάχθηκε υπέρ της πολιτικής διαδικασίας στη Λιβύη έσπευσε όμως να καυχηθεί για τον ρόλο της Τουρκίας στη χώρα τονίζοντας ότι όταν ο «Φατί Μπασάγκα (σ.σ. ο πρωθυπουργός που ανέδειξε η Βουλή στην Ανατολική Λιβύη) προσπάθησε να μπει στην Τρίπολη, εμείς τον σταματήσαμε…». Ήταν για μια ακόμη φορά που η Τουρκία εξασφάλιζε την παρουσία μιας πειθήνιας κυβέρνησης στην Τρίπολη με αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικής στήριξης για την επιβίωση της από τους εσωτερικούς αντιπάλους.

Όπως σώθηκε τώρα η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά από την απόπειρα εισβολής στην Τρίπολη των δυνάμεων που υποστήριζαν τον Μπασάγκα και προσέφερε στην Τουρκία το Μνημόνιο της 3ης Οκτωβρίου για τις έρευνες υδρογονανθράκων, έτσι είχε διασωθεί το 2019 η κυβέρνηση Αλ Σαράτζ από την πολιορκία που είχε επιβάλει στην Τρίπολη ο στρατηγός Χαφτάρ ανταποδίδοντας στην Άγκυρα με το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Στη Λιβύη ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση του προέδρου της βουλής Α. Σάλεχ και του προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους Χ. Αλ Μίσρι που θα γίνονταν στη Ζιντάν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προκειμένου οι εκπρόσωποι των δυο αντιπροσωπευτικών Σωμάτων της χώρας να επιχειρήσουν να συμφωνήσουν στο πλαίσιο για τη συγκρότηση νέας μίνι-κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ο Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Α. Μπατίλι απέδωσε τη ματαίωση της συνάντησης σε «τεχνικούς λόγους» και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να προχωρήσουν σε συνεννόηση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές που αποτελεί τη μοναδική επιλογή για ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα.

Οι Σάλεχ και Αλ Μίσρι είχαν συναντηθεί και πάλι πριν μερικές ημέρες στην Αίγυπτο και είχε υπάρξει προσέγγιση τόσο για τη συνταγματική βάση των εκλογών όσο και για την επιλογή της εκτελεστικής εξουσίας και της ενοποίησης των θεσμών, αλλά η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά είχε απορρίψει αυτές τις ιδέες, καθώς επιδιώκει όπως όλα δείχνουν τη συνέχιση του αδιεξόδου ώστε να παρατείνεται σιωπηρά η θητεία της που τυπικά έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τα λιβυκά ΜΜΕ ο Φ. Μπασάγκα έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού διορισμένου από τη Βουλή με την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθεί και η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά για να αναλάβει άλλη κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ακόμη δεν είναι γνωστό αν και πότε θα γίνει η συνάντηση Σάλεχ – Αλ Μίσρι, όπου πιθανότατα θα προτείνουν στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ το συνταγματικό πλαίσιο για τις εκλογές αλλά και τις επιλογές για τη δημιουργία ενός νέου Πολιτικού Φόρουμ που θα επιλέξει νέο πρωθυπουργό και κυβέρνηση με μοναδική αποστολή τη διοργάνωση εκλογών.

Ενδεχόμενη αντικατάσταση της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά θα δώσει την ευκαιρία και στην Αθήνα να απεγκλωβιστεί από το σημερινό αδιέξοδο που οριστικοποιήθηκε μετά το επεισόδιο της 17ης Νοεμβρίου και να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις με την Τρίπολη, ώστε να είναι παρούσα, να μπορεί από κοντά να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να έχει την ευκαιρία να προωθήσει στο Λιβυκό πολιτικό σύστημα τις θέσεις της σχετικά με τα δυο Τουρκολιβυκά Μνημόνια.

ΠΗΓΗ https://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου