«Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν ζητήματα ενίσχυσης του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και το Αιγαίο». Με αυτή την ανακοίνωση που δεν διευκρινίζει επί της ουσίας απολύτως τίποτα, ανακοινώθηκε η λήξη της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, γύρω στις 1.30 το μεσημέρι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελική απόφαση για το θέμα των κορβετών θα ληφθεί με τη νέα χρονιά, ενώ η σύνδεση των διατιθέμενων πιστώσεων με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO 200HN, εγείρει ζήτημα για πόσο ακόμα θα μπορέσει να καθυστερήσει ένα πρόγραμμα που έχει ήδη καθυστερήσει 10-15 χρόνια…
Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στο “πορτοφόλι”, καθώς η οικονομική στενότητα είναι μια πραγματικότητα που γίνεται ακόμα πιο δυσμενής, με την “επιστροφή στην κοινωνία” διαφόρων ποσών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στο μεταξύ βέβαια ίσως υπάρξουν ανατροπές συνεπεία και των κρίσεως στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναμένεται να διαπιστωθεί στην πράξη, εάν οι αλλαγές που θα γίνουν θα οδηγήσουν σε ευρύτερες διαφοροποιήσεις στις προτεραιότητες, ή ακόμα και σ’ αυτές καθαυτές τις επιλογές που έχουν γίνει σήμερα. Θα υπήρχε για παράδειγμα ενδεχόμενο αλλαγής της απόφασης του Πολεμικού Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO 200HN και στροφή σε άλλες λύσεις που έχουν στην παρούσα συγκυρία απορριφθεί;
Θα επανεξεταζόταν για παράδειγμα, το ζήτημα της κάλυψης των αναγκών με πλοία που αποσύρει το US Navy; Θα μπορούσαμε να δούμε να επανέρχονται στο προσκήνιο τα αμερικανικά καταδρομικά Ticonderoga για κάλυψη των αναγκών έως ότου υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει νέες ναυπηγήσεις; Αυτά είναι συζητήσεις που γίνονται. Ουδείς όμως μπορεί να είναι βέβαιος εάν απηχούν ευσεβείς πόθους, υπάρχοντες προβληματισμούς σε διάφορους κύκλους ή απλή… συνωμοσιολογία. Συνδέονται πάντως με φημολογία που κυκλοφορεί και θέλει εκτεταμένες αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία, ένα θέμα που αποφεύγει συστηματικά το DP, καθότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει επακριβώς ποιες είναι οι σκοπιμότητες όσων κυκλοφορούν.
Αυτό που μπορεί κανείς να ευχηθεί, είναι να επικρατήσει νηφαλιότητα και υπευθυνότητα σε όσους πάρουν τις τελικές αποφάσεις, με αποκλειστικό γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων και την προστασία τους από οποιαδήποτε άλλα κίνητρα. Διότι αυτό ισοδυναμεί με προστασία της εθνικής ασφάλειας, στην οποία πολλοί ομνύουν, όμως η πράξη συχνά υπονομεύει τις διακηρυσσόμενες προθέσεις. Ας περιμένουμε λοιπόν ελπίζοντας για το καλύτερο…
Ιδιαίτερη πληροφόρηση δεν υπάρχει και για το επίμαχο ζήτημα της απόκτησης των πυραύλων SPIKE NLOS, πέραν του ότι υπήρξε ζωηρή συζήτηση και η πρόθεση παραμένει στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν περάσει τα χερσαία Spike NLOS που ήταν τα πλέον προβληματικά για διάφορους λόγους, μετά την εμπλοκή του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Δρ. Θάνου Ντόκου. Ουδείς αντιλαμβάνεται γιατί δεν πέρασαν του Ναυτικού που φέρονται να έχουν κολλήσει σε συγκεκριμένο αξιωματούχο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Για τα υπόλοιπα υπάρχουν άλλα ζητήματα. Κοντός ψαλμός… το τέλος του έτους είναι κοντά και θα διαπιστωθεί στην πράξη εάν θα τελειώσει το θέμα συνολικά, ενώ αν όχι, θα φανεί εάν “μπλόφαραν” οι Ισραηλινοί, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να πάρουν άλλοι την ελληνική “σειρά”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου