Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Στο πρώτο ΚΥΣΕΑ του 2023 η απόφαση για τις κορβέτες και τους πυραύλους Spike n Los: Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου για τον φράχτη του Έβρου

 

ile Photo Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ρεπορταζ Hellas Journal

Περίπου δυο ώρες διήρκεσε το τελευταίο -πριν την ολόκληρη του 2022- τακτικό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρια του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για τα εξοπλιστικά προγράμματα και έγινε αξιολόγηση των προτάσεων. Συζητήθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο βρέθηκε η «ναυμαχία» διαρκείας ανάμεσα σε Γάλλους και Ιταλούς για την αγορά κορβετών, η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ αλλά και το πρόγραμμα που «καίει» για τα ισραηλινά πυραυλικά συστήματα spike n los.

Πάντως οι οποίες αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται πως μετατίθενται για το νέο έτος, είτε στο τακτικό ΚΥΣΕΑ της νέας χρονιάς είτε σε εκείνο- αν γίνει- κατά το οποίο θα κριθεί η στρατιωτική ηγεσία.

Ο Κυρ: Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς και για το μεταναστευτικό ενώ παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό και η πορεία της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο.

Σ´οτι αφορά τις φρεγάτες ΜΕΚΟ και τον εκσυγχρονισμό τους, αυτός δεν αποκλείεται να επηρεαστεί από την τελική απόφαση για τις κορβέτες, εκτός κι αν η κυβέρνηση αυξήσει εκ νέου ( μετά την προ μηνών περικοπή) τον «κουμπαρά» για το Πολεμικό Ναυτικό.

Τέλος, τεχνικές λεπτομέρειες που καθορίζονται αυτό το διάστημα ανάμεσα σε Αθήνα και Τελ Αβιβ, στη Γενικη Διεύθυνση εξοπλισμών και αμυντικών επενδύσεων, είναι εκείνες που δεν έχουν άφησαν το πρόγραμμα των Spike N Los να έχει ολοκληρωθεί.
Πρόκειται για 8 συστήματα που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό και 27 του Στρατού Ξηράς, προσαρμοσμένα σε οχήματα.

Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε με την συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη αλλά και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Γιώργος Σιδέρης

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου