Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Μνημείο για τους Μικρασιάτες στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας – Συγκίνησε ο Παναγιώτης Πασχαλίδης

 

Σεμνή τελετή την περασμένη Κυριακή, στην πλατεία Συνοικισμού

Λίγο προτού εκπνεύσει το 2022, το έτος-ορόσημο καθώς συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, νέα μνημεία παίρνουν τη θέση τους στο δημόσιο χώρο, αφιερωμένα στον μικρασιατικό ελληνισμό που παρέμεινε όρθιος.

Την περασμένη Κυριακή, σε μια σεμνή τελετή έγιναν τα αποκαλυπτήρια στην πλατεία Συνοικισμού στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ξυλοκάστρου στεφάνι κατέθεσε και ο Παναγιώτης Πασχαλίδης. Παρότι υποβασταζόμενος λόγω των 98 του χρόνων, ο πρόσφυγας δεύτερης γενιάς τίμησε αυτούς που έχασαν ζωές και βιός στην πατρίδα, την ποτέ λησμονημένη.

Στεφάνι κατέθεσε και ο 98χρονος Παναγιώτης Πασχαλίδης (φωτ.: Facebook / Μαιρη Νικολοπουλου)

Η Φιλαρμονική του Δήμου Ξυλοκάστρου στην τελετή (φωτ.: Facebook / Μαιρη Νικολοπουλου)Συ

Νωρίτερα, μετά τη Θεία Λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση στο ναό της Παναγίας Φανερωμένης, είχαν γίνει τα αποκαλυπτήρια της ταμπέλας για τον μακαριστό αρχιμανδρίτη π. Νίκωνα Κοτσοβόλη, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής του ναού. Πλέον ένας από τους δρόμους γύρω από αυτόν φέρει το όνομά του.

Η πρωτοβουλία τόσο για τη μετονομασία της οδού όσο και για το μνημείο –το οποίο είναι έργο του Γιώργου Πανουτσόπουλου– ανήκει στον νεοσύστατο Σύλλογο Μικρασιατών Ξυλοκάστρου «Η Ελπινίκη». Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος, και η ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού Μαριλένα Σούκουλη.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου