Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Αρχηγός ΓΕΝ για το Πολεμικό Ναυτικό του αύριο: «Ορθολογική σχεδίαση των μελλοντικών δυνάμεων, για ένα ναυτικό μεγαλύτερο και ισχυρότερο – Επιδιώκουμε το τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των απειλών»

Γιάννης Νικήτας

Απλός, λιτός, κανοητός και πολύ περιεκτικός ήταν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ στη σημερινή του τοποθέτηση στα πλαίσια του συνεδρίου για τη θαλάσσια ισχύ που διοργάνωσε το ΠΝ.

Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου ήταν «Η Θαλάσσια Ισχύς ως Συντελεστής Εθνικής Ισχύος» και αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας της ναυτικής συνιστώσας στη συνολική εθνική ισχύ με έμφαση στους τομείς της διπλωματίας, της γεωστρατηγικής, της οικονομίας και της στρατιωτικής στρατηγικής.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ υπήρξε σαφής και συγκεκριμένος μιλώντας για ένα ΠΝ ισχυρότερο και μεγαλύτερο με έμφαση στο τεχνολογικό πλεονέκτημα και στη ποιότητα προσωπικού και υλικού έναντι της απειλής.

Μίλησε για τον κρισιμότερο παράγοντα της ναυτικής ισχύος: τα πληρώματα του Στόλου που ακόμη περιμένουν την οικονομική ενίσχυση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Αρχηγός τόνισε πως καλά εκπαιδευμένα πληρώματα, με υψηλό ηθικό αποτελούν ίσως τον αποφασιστικότερο παράγοντα στο ναυτικό αγώνα.

Υπενθύμισε σε όσους γράφουν με ιδιοτέλεια άρθρα πως η ηγεσία του ΠΝ σχεδιάζει για ένα μικρό ναυτικό για το Αιγαίο πως ο στόχος της σημερινής ηγεσίας είναι μια δομή δυνάμεων με περισσότερα πλοία σύγχρονα και αξιόμαχα που θα ενσωματώνουν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.


Στο πλαίσιο της άσκησης ‘’ΑΣΤΡΑΠΗ 4/22’’, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, επέβη της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της άσκησης και παρακολούθησε αντικείμενα επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Διοικήσεων του Αρχηγείου Στόλου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου και Βόρειου Κρητικού πελάγους.

Όπως χαρακτηρηστικά σημείωσε: ¨»το Πολεμικό Ναυτικό χαράσσει το μέλλον του με σαφήνεια, ρεαλισμό και προσαρμοστικότητα, ώστε να επιτυγχάνει τη μετουσίωση των κατευθύνσεων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σε υλοποιήσιμους στόχους και δράσεις, τόσο μέσω της αξιοποίησης των υπαρχόντων μέσων του όσο και με την ορθολογική σχεδίαση των μελλοντικών δυνάμεων, για ένα ναυτικό μεγαλύτερο και ισχυρότερο».

Και η τελευταία αναφορά του Αρχηγού ΓΕΝ πρέπει να φτάσει στα αυτιά όσων αδιαφορούν για τις εισηγήσεις του ΠΝ και της ηγεσίας του όπως συμβαίνει με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο που παρά τις αντίθετες εισηγήσεις του ΠΝ σχεδιάζει ναυτική βάση παγασητικού κόλπου και πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων. Για να μην αναφερθούμε σε άλλες ενέργειες που έφευγε η LoR για τις MMSC και η ηγεσία του ΠΝ δεν γνώριζε τίποτα. Τα έχουμε γράψει πολλάκις και θα υπενθυμίζουμε συνέχεια. Επειδή ο ρόλος μας δεν είναι να χαϊδεύουμε αυτιά ή να κάνουμε δημόσιες σχέσεις.

Ως εκ τούτων, ο Αρχηγός ΓΕΝ μίλησε για ρεαλισμό και υλοποιήσιμους στόχους και ενέργειες με βάση τις πραγματικές ανάγκες του ΠΝ.

Η σημερινή ομιλία του Αρχηγού ΓΕΝ

Κε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας Κε Υφπουργέ Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ Your excellency British Ambassador to Greece Κε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος κι Ελληνικής Ακτοφυλακής Κ. Επίτιμοι Αρχηγοί Κ. Πρέσβεις, Κύριοι Εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού και Αεροπορίας Διακεκριμένα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας και της μεγάλης ελληνικής ναυτικής οικογένειας. Κύριοι Αξιωματικοί, Distinguished Guests

Με μεγάλη ικανοποίηση σας καλωσορίζω ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, στο 1ο Συνέδριο Ναυτικής Ισχύος που διοργανώνει το Πολεμικό Ναυτικό. Η Ιστορία της Ελλάδας και του Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως και σήμερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα. Τα χιλιάδες νησιά που σχηματίζονται στις ελληνικές θάλασσες, διεσπαρμένα ή κατά συστάδες, αλλά και η γεωμορφία του ελληνικού χερσαίου κορμού, σχηματίζουν μια ακτογραμμή δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τη συνολική έκταση της χώρας.

Οι άνθρωποι που κατοίκησαν σε αυτόν τον τόπο που περιβάλλεται από το υγρό στοιχείο, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να στραφούν από νωρίς στη θάλασσα για την επιβίωση και την ανάπτυξή τους. Σμιλεύτηκε έτσι ένα έθνος ναυτικό, του οποίου η θάλασσα αποτελεί πηγή οικονομικής και εμπορικής ανάπτυξης αλλά και ευημερίας. Από τους Αχαιικούς στόλους του Τρωικού Πολέμου και τους Σαλαμινομάχους, το στόλο του Μ. Αλεξάνδρου με τον καταδυτικό κώδωνα (κατά πολλούς προάγγελο των σύγχρονων Υποβρυχίων), τους Βυζαντινούς στόλους, αλλά και αργότερα από τα πυρπολικά της εθνικής παλιγγενεσίας μέχρι τον κυρίαρχο στόλο των Βαλκανικών πολέμων και τον ηρωικό αγώνα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ναυτική Ισχύς των Ελλήνων ήταν πάντα παρούσα στις ιστορικές προκλήσεις καθιστώντας τις θάλασσες ζωτικό χώρο του απανταχού ελληνισμού.

Η έμφυτη τάση του Έλληνα προς τη θάλασσα και η ναυτοσύνη του, επιβεβαιώνεται όμως και από το γεγονός ότι μία μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, διατηρεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους παγκοσμίως.


Κυρίες και Κύριοι, Ο μεγάλος θεωρητικός της Ναυτικής Ισχύος Mahan έγκαιρα αντιλήφθηκε τις μεγάλες αλλαγές της εποχής του και όσον αφορά τη ναυτική στρατηγική κατέληξε στο συμπέρασμα πως κατά τη διάρκεια της ειρήνης η εθνική ασφάλεια και ευημερία εξαρτιόταν από τη θάλασσα και το εμπόριο που διεξαγόταν μέσω αυτής. Αντίθετα κατά τη διάρκεια του πολέμου απαιτείτο απόλυτη ναυτική κυριαρχία. Απόψεις που οδήγησαν στην πεποίθηση των ΗΠΑ ότι απαιτείται η δημιουργία ισχυρού στόλου – άποψη η οποία ακόμα υιοθετείται. Δεν είναι προφανής η σύνδεση με τα συμπεράσματα του Θουκυδίδη ως προς την ισχύ της αρχαίας Αθήνας; Είμαι βέβαιος πως οι διακεκριμένοι ομιλητές μας θα αναδείξουν όλες τις πτυχές του θέματος του Συνεδρίου. Επιθυμώ όμως να υπογραμμίσω εν συντομία και εγώ κάποια σημεία.

Θαλάσσια ισχύς δεν είναι μόνο τα καράβια. Θαλάσσια ισχύς είναι το σύνολο των ναυτικών υποδομών και λιμενικών εγκαταστάσεων ενός κράτους μαζί με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα πλοία του εμπορικού στόλου και φυσικά τα πληρώματά μας.

Όσο ο ελληνικός εμπορικός στόλος διαπλέει τους ωκεανούς, τόσο διατηρείται η απαίτηση για προβολή ισχύος πέρα από τα στενά όρια της εγγύς γεωγραφικής περιοχής μας.

Η οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας προϋποθέτουν την εξασφάλιση της άμυνας και ασφάλειας του χερσαίου και νησιωτικού χώρου. Και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει την ύπαρξη ισχυρού ναυτικού και τη δυνατότητα κυριαρχίας στη θάλασσα.

 Το ναυτικό από τη φύση του έχει τη μοναδική ιδιότητα να προσφέρει στην πολιτική ηγεσία ένα μεγάλο φάσμα επιλογών, που στη μία άκρη έχει την προβολή σημαίας και επισφράγιση φιλίας και στο άλλο άκρο έχει την προβολή ισχύος οπουδήποτε απαιτηθεί.

 Η ναυτική ισχύς όχι μόνο παρακολουθεί αλλά συχνά καθοδηγεί τις τεχνολογικές εξελίξεις στο στρατιωτικό τομέα. Η ιδιαιτερότητα ενός Πολεμικού Πλοίου έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί μια ολοκληρωμένη και ακριβή πλατφόρμα (system of systems) με τεράστια μαχητική ισχύ. Τα Πολεμικά πλοία, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αναλάβουν άμεσα αποστολές οπουδήποτε απαιτηθεί και ο κύκλος ζωής τους οριοθετείται από την ικανότητα του ναυτικού να συντηρεί τα πλοία του, να διατηρεί τα συστήματά τους λειτουργικά και να διατηρεί τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των απειλών.

Τέλος, ναυτική ισχύς δεν παράγεται μόνο από την παρουσία πλοίων στη θάλασσα. Αν ήταν έτσι, θα επικρατούσε πάντα το ναυτικό με τα περισσότερα πλοία. Η Ιστορία όμως, μας έχει αποδείξει πολλές φορές το αντίθετο. Καλά εκπαιδευμένα πληρώματα, με υψηλό ηθικό αποτελούν ίσως τον αποφασιστικότερο παράγοντα στο ναυτικό αγώνα.

Κυρίες και Κύριοι, Η σύγχρονη Ελλάδα, ακολουθώντας την παράδοση αιώνων, έχει συνδέσει το μέλλον της με τη θάλασσα αναδεικνύοντας το Πολεμικό Ναυτικό, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι, σε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της Εθνικής Ισχύος.

Το Πολεμικό Ναυτικό συμβάλλει στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και την αποτροπή έναντι οποιουδήποτε επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία ή αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Πολεμικό Ναυτικό χαράσσει το μέλλον του με σαφήνεια, ρεαλισμό και προσαρμοστικότητα, ώστε να επιτυγχάνει τη μετουσίωση των κατευθύνσεων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σε υλοποιήσιμους στόχους και δράσεις, τόσο μέσω της αξιοποίησης των υπαρχόντων μέσων του όσο και με την ορθολογική σχεδίαση των μελλοντικών δυνάμεων, για ένα ναυτικό μεγαλύτερο και ισχυρότερο.

Επιδιώκουμε να διατηρούμε ένα ναυτικό σύγχρονο, προσαρμοσμένο στις τεχνολογικές εξελίξεις, καινοτόμο και προπάντων άρτια στελεχωμένο με πληρώματα που επιδεικνύουν αποφασιστικότητα, μαχητικό πνεύμα, εφευρετικότητα, πρωτοβουλία, γνώση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και στα οποία παρέχεται υψηλής έντασης εκπαίδευση. Με το σημερινό Συνέδριο, που αποτελεί το εναρκτήριο μιας σειράς συνεδρίων που θα έχουν ως κορμό την Ναυτική Ισχύ και με συναφή κάθε φορά επίκαιρη θεματολογία , αποσκοπούμε στην ανάδειξη της σημασίας της ναυτικής συνιστώσας στη συνολική εθνική ισχύ με έμφαση στους τομείς της διπλωματίας, γεωστρατηγικής, οικονομίας και στρατιωτικής στρατηγικής. Η συγκυρία των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων που αγγίζουν και τη γειτονιά μας, καταδεικνύει ότι οι αλληλεπιδράσεις της Θαλάσσιας Ισχύος με την εξάσκηση της εξωτερικής πολιτικής και τους διεθνείς συσχετισμούς, αναδύεται ως ένα ζήτημα καίριο και επίκαιρο. Απαιτείται να πορευθούμε στο μέλλον με αίσθημα ευθύνης, σύνεση, προσεκτικό σχεδιασμό και συνέπεια, προκειμένου οι μελλοντικές γενιές να συνεχίσουν να απολαμβάνουν ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον με προοπτικές ανάπτυξης ανάλογες των προσδοκιών όλων μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι το Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα forum κατάθεσης και ανταλλαγής ιδεών επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν στις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες του περιφερειακού περιβάλλοντος ασφάλειας της χώρας μας υπό το πρίσμα της ναυτικής ισχύος. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι έγκριτοι συντονιστές και ομιλητές μας θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει.

Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση στο κάλεσμά μας, την ενεργό συμμετοχή σας στις εργασίες του 1ου Συνεδρίου Ναυτικής Ισχύος. Σας ευχαριστώ

ΠΗΓΗ defencereview

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου