Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Καταδικάστηκε ο Ιμάμογλου σε ποινή φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον δήμαρχο της πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και επτά μηνών, καθώς και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, για εξύβριση κατά των μελών του τουρκικού Εκλογικού Συμβουλίου, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Από το γραφείο του δημάρχου ανακοινώθηκε ότι του επιβλήθηκε ποινή 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο Ιμάμογλου αποκλείεται από τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία. Ωστόσο ο συνήγορός του, ο Κεμάλ Πολάτ, είπε ότι θα ασκήσει έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την ποινή.

Σε δηλώσεις του πριν από την απόφαση του δικαστηρίου κατήγγειλε την «πολιτική δίκη» για «προσβολή μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου», ο δικηγόρος του Κεμάλ Πολάτ είπε ότι οποιαδήποτε καταδίκη του Ιμάμογλου σε περισσότερο από ένα χρόνο φυλάκιση - «ακόμη και σε έναν χρόνο και μια ημέρα» - θα σημάνει αυτομάτως πως εξαιρείται από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια.

Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου θα εφαρμοστεί εφόσον επιβεβαιώσει την ποινή το εφετείο και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, στο οποίο θα προσφύγει ο Ιμάμογλου, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης να καθαιρεθεί από το αξίωμα του Δημάρχου, από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, καθώς στην ποινή συμπεριλαμβάνεται και η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο Ιμάμογλου, ο οποίος βρίσκεται στο γραφείο του στη Δημαρχία είπε ότι «ο αγώνας αρχίζει τώρα»

Ο 52χρονος δήμαρχος, που προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) θεωρείτο πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, απέναντι στον Ερντογάν. Η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη επιλέξει τον υποψήφιό της στις εκλογές αυτές.

Ήδη, πολλά στελέχη και βουλευτές του CHP, καθώς και χιλιάδες πολίτες υποστηρικτές του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης, έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του δικαστηρίου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εκδίωξη του Δημάρχου.

Νωρίτερα, ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης κάλεσε τους πολίτες μέσω του λογαριασμού του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να συγκεντρωθούν στο κτίριο.

«Το δικαστήριο αυτό είναι το σπίτι 16 εκατομμυρίων Κωνσταντινουπολιτών. Η Κωνσταντινούπολη και η Τουρκία θα σταθούν πίσω από τη βούλησή τους σήμερα, όπως έκαναν και στο παρελθόν. Ανεξάρτητα από την απόφαση, καλώ όλους έξω από το δικαστικό μέγαρο στις 16.00 για να δείξουμε τη χαρά και τη βούλησή μας». 

Μετά το κάλεσμα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης να συγκεντρωθεί ο λαός έξω από το δημαρχείο, το μετρό της πόλης ανακοίνωσε ότι αύξησε τα δρομολόγιά του».

Η αρχηγός του Καλού Κόμματος IYI, Μεράλ Ακσενέρ. μοιράστηκε μια φωτογραφία από τη συνάντησή της με τον Ιμάμογλου στον λογαριασμό της στο Twitter.

 Λίγο νωρίτερα, η ίδια μοιράστηκε τη φωτογραφία της στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έκανε tag τον Ιμάμογλου, γράφοντας: «Ξεκίνησα από την Άγκυρα, τα λέμε στο Δημαρχείο».


Ο Ιμάμογλου αναμένεται να απευθυνθεί στους πολίτες από το λεωφορείο που έχει μεταφερθεί μπροστά από το κτίριο της Δημαρχίας. Στην περιοχή ελήφθησαν εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας.

Εκτός από τους φρουρούς ασφαλείας της Δημαρχίας, στάλθηκαν ομάδες Ασφαλείας, ενώ ο δήμος περικυκλώθηκε από κιγκλιδώματα.

Να σημειωθεί ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του  CHP, που βρισκόταν στο Βερολίνο για επίσκεψη, μόλις έμαθε την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισε να επιστρέψει με ειδική πτήση στην Κωνσταντινούπολη και ανέφερε ότι η εντολή για την τιμωρία του Ιμάμογλου προήλθε απευθείας από το «Παλάτι».

ΠΗΓΗ liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου