Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Hi Tech εποχή απέναντι στις Τουρκικές απειλές: Μαχητικά, πολεμικά πλοία, ελικόπτερα και Special Forces σε κοινή πλατφόρμα εκπαίδευσης

 Κώστας Σαρικάς

Το φιλόδοξο εγχείρημα κυριολεκτικά μιας «χούφτας» Στελεχών με όραμα και απεριόριστες δυνατότητες όχι απλά πέτυχε και μετατράπηκε σε ένα σημαντικό για τα «μπλε φτερά» εκπαιδευτικό project. 

Η Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα  όπως φαίνεται θα είναι μόνο η αρχή σε όσα σχεδιάζονται με στόχο την εκτίναξη της εκπαίδευσης όχι μόνο για τους ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά συνολικά και για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το φιλόδοξο εγχείρημα κυριολεκτικά μιας «χούφτας» Στελεχών με όραμα και απεριόριστες δυνατότητες όχι απλά πέτυχε και μετατράπηκε σε ένα σημαντικό για τα «μπλε φτερά» εκπαιδευτικό project, αλλά δείχνει το δρόμο για τα επόμενα βήματα. Με στόχο τη δημιουργία ενός Διακλαδικού Κέντρου Εξομοίωσης το οποίο θα περιλαμβάνει πέρα από εξομοιωτές μαχητικών F-16, αντίστοιχους εξομοιωτές για τα Γαλλικά Rafale αλλά και για τα αναβαθμισμένα Viper. Ενώ ο σχεδιασμός αφορά  συμμετοχή στο «σύστημα» εξομοιωτών-επίσης «made in Greece»-για τα επιθετικά ελικόπτερα Apache και για τα αναγνωριστικά-επιθετικά KiowaWarrior της Αεροπορίας Στρατού.

image060

Επιπλέον θέμα χρόνου είναι και το Πολεμικό Ναυτικό  να εισέλθει στο δικτυοκεντρικό Διακλαδικό Κέντρο Εξομοίωσης  με τα καινούργιας τεχνολογίας πλοία τα οποία αποκτά αλλά και με τα σύγχρονα ιπτάμενα μέσα που βάζει στο οπλοστάσιο του. Τις ψηφιακές Γαλλικές φρεγάτες Belharra αλλά και τις καινούργιες κορβέτες του Στόλου ενώ η προσπάθεια αναμένεται να επεκταθεί τόσο στις παλαιότερες  Μονάδες Επιφάνειας αλλά και τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου MARK V της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Τόσο τα καινούργια ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60Rόσο και τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-8 Orion θα αποτελέσουν οπλικά συστήματα τα οποία  μπορούν να  συμπεριληφθούν στην εξομοίωση επιχειρήσεων.

 Ήδη στη Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται σενάρια με συμμετοχή JTAC (Joint Terminal Attack Controller) Στελεχών Special Forces αλλά και Στελεχών που χειρίζονται οπλικά συστήματα Αεράμυνας και φυσικά των ραντάρ που ‘’σαρώνουν’’ κάθε γωνιά του FIRΑθηνών. Ενώ τα Στελέχη της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εξομοίωσης εργάζονται ήδη εντατικά προκειμένου να βελτιώσουν όλες τις παραμέτρους του προγράμματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι το επόμενο διάστημα στα κόκπιτ των ιπτάμενων θα τοποθετηθεί πλατφόρμα κίνησης για VR Immersion.

image233

Ήδη πέρα από την εκπαίδευση των πιλότων από όλες τις Πολεμικές Μοίρες F-16 της HAF ενδιαφέρον  για εκπαίδευση στον «made in Greece» εξομοιωτή μάχης έχει ήδη εκφράσει η Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας η οποία διαθέτει μαχητικά F-16.

«Απώτερος στόχος μας είναι η εγκαθίδρυση του ΚΕΑΤ ως ένα Σύγχρονο Διεθνές Αεροπορικό Εκπαιδευτικό Κέντρο με διακλαδικές προεκτάσεις, όπου θα παρέχεται υψηλής ποιότητας αεροπορική εκπαίδευση σε Έλληνες και συμμάχους Ιπταμένους και συναφείς με την αποστολή ειδικότητες, ακολουθώντας το πάγιο όραμά μας «ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ». Οι σύγχρονες, προηγμένες Αεροπορικές Δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκονται σε φάση μετάβασης στην 5 η γενιά Μαχητικών Αεροσκαφών, στην εποχή της κωδικοποίησης της πληροφορίας, της ψηφιακής διασύνδεσης και της ηλεκτρονικής μεταφοράς και διανομής της» τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του το πρώτο «γεράκι» της ΗΑF Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

image421

Τα οφέλη και μόνο από την λειτουργία της ΜΕΣΕ  έως τώρα είναι ήδη ορατά ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει επέκταση του project με  τοποθέτηση εξομοιωτών σε όλες τις Πολεμικές Μοίρες της HAF . «Οι απαιτήσεις μετατοπίζονται συνεχώς,ενώ οι Ιπτάμενοι, αλλά και το σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου, πρέπει να διαχειρίζονται έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών σε ελάχιστο χρόνο και να αναλαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις άμεσα. Η επιχειρησιακή ανάγκη για Συνθετική Εκπαίδευση, από αεροπορικής πλευράς, εδράζεται σε μία πληθώρα παραγόντων, όπως η δυνατότητα για εκτέλεση υψηλού ρίσκου αποστολών, συνδυαστικά με την πραγματικότητα της μη επιβολής περιορισμών στο συνθετικό περιβάλλον, όπως του καιρού, απαγορευμένων περιοχών, πολιτικής κυκλοφορίας ειδικότερα σε περιόδους αιχμής. Οι προσομοιώσεις επιτρέπουν την υλοποίηση σεναρίων εκπαίδευσης που είναι πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολο να αναπαραχθούν στην πραγματική ζωή, ενώ έχουν τεράστια επίδραση στην απαραίτητη τακτική εκπαίδευση των Ιπταμένων, αλλά και των υπολοίπων συντελεστών των αποστολών. Με αυτόν τον τρόπο, περισσότερες ικανότητες μπορούν να αποκτηθούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα, με ασήμαντο κόστος και χωρίς ρίσκο», πρόσθεσε ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας δίνοντας εικόνα των δυνατοτήτων που δίνει το «made in Greece» επίτευγμα των Στελεχών της HAF.

ΠΗΓΗ newpost

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου