Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Ερντογάν απειλεί Μητσοτάκη: Μιλάς δεξιά κι αριστερά - Αν κάνεις το λάθος οι τρελοί Τούρκοι θα σηκωθούν

 Πέτρος Κράνιας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέπληξε την Παρασκευή την Ελλάδα που "συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου" και απέρριψε τα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να "καθίσουν και να συζητήσουν" τα ζητήματά τους.

"Δεν αρκούν οι δηλώσεις από τον Μητσοτάκη για να καθοριστεί η τύχη της περιοχής", είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη. "Μπορούμε να δούμε ότι οι ελληνικές αρχές αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν τους όρους της Λωζάνης με την προσέγγισή τους", είπε. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι "κάνει βήματα παραβιάζοντας τη Λωζάνη και άλλες συνθήκες" και είπε: "Αυτό δεν θα περάσει".

Διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία φέρνει τέτοια ζητήματα σε διεθνείς συνόδους κορυφής "όταν είναι η κατάλληλη στιγμή" και είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει "να είναι αυτάρκης".

Απειλές κατά Μητσοτάκη

Νωρίτερα σε δηλώσεις από την πλατεία Εσενγιούρτ της Κωνσταντινούπολης είχε απειλήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό και την Ελλάδα: "Δεν έχουμε καμία κάψα να χτυπήσουμε την Αθήνα. Απλά εσείς να είστε έξυπνοι. Κοίτα Μητσοτάκη. Μιλάς πάλι δεξιά και αριστερά. Αν προσπαθήσεις να κάνεις το λάθος, οι Τρελοί Τούρκοι (Τίτλος μυθιστορήματος του Τουργκούτ Οζακμάν "Αυτοί οι τρελοί Τούρκοι") θα σηκωθούν, ξέρεις. Εάν συμπεριφέρεστε έξυπνα, δεν έχουμε καμία δουλειά μαζί σας", είπε προσπαθώντας να φανατίσει το συγκεντρωμένο πλήθος σε μάζωξη για την Πανεπιστημιούπολη του Εσενγιούρτ.

Οργή στην Τουρκία για τον Economist

Οργή προκάλεσε το εξώφυλλο του Economist, το οποίο, αναφερόμενο στην κατάσταση στην Τουρκία λίγους μήνες πριν τις εκλογές, έκανε λόγο για "ώθηση μίας βαθιάς ελαττωματικής δημοκρατίας εκτός ορίων, σε μία πλήρη δικτατορία". Το σύνολο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης είχαν επιθετικούς τίτλους εναντίον του περιοδικού.

Η Milliyet έκανε λόγο για "σκανδαλώδες εξώφυλλο"

 

Η Sabah έκανε λόγο για επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης

Sabah

H Hürriyet από την πλευρά της μιλά μεν για σκάνδαλο, φιλοξενεί όμως και αναλυτές που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το γιατί το βρετανικό περιοδικό ασχολείται με τις τουρκικές εκλογές

 

Hürriyet

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, απάντησε στο εξώφυλλο του περιοδικού με μπαράζ αναρτήσεων, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση και κραυγαλέα προπαγάνδα.

"Πάλι τα ίδια! Ο Economist ανακυκλώνει την τεμπέλικη, ανιαρή και σκόπιμα αδαή απεικόνιση της Τουρκίας. Φαίνεται ότι αισθάνονται υποχρεωμένοι να αναγγείλουν το τέλος της τουρκικής δημοκρατίας αναμασώντας διάφορα κλισέ, παραπληροφόρηση και κραυγαλέα προπαγάνδα. Οι εξωφρενικοί τίτλοι και οι προκλητικές εικόνες μπορεί να τους βοηθήσουν να πουλήσουν το λεγόμενο περιοδικό τους, οπότε τους συγχαίρουμε για τις έξυπνες τεχνικές μάρκετινγκ που εφαρμόζουν! Αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε στο κοινό ότι πρόκειται για εντυπωσιοθηρική δημοσιογραφία που βασίζεται σε φτηνή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση".

"Όταν ο πρόεδρός μας Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες μας να αντισταθούν στους πραξικοπηματίες, η απάντησή τους ήταν ένα μάθημα για τους αιώνες. Οι λεγόμενοι δημοσιογράφοι και συντάκτες του Economist προφανώς δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να προσφέρουν αξιοπρεπή δημοσιογραφία για τον αγώνα του λαού μας και για τη δημοκρατία μας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ανεξήγητο και συνεχιζόμενο μίσος τους εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου μας, ο οποίος έχει κερδίσει όλες τις εκλογές στις οποίες συμμετείχε. Αν δεν μπορείτε να μπείτε στον κόπο να ερευνήσετε πώς και γιατί το τουρκικό κοινό εμπιστεύεται τον Ερντογάν, γιατί να σας πάρει κανείς στα σοβαρά;!", ήταν τα tweet του Αλτούν.

Φυσικά ο Τούρκος Γκέμπελς δεν σταμάτησε εκεί και συνέχισε τις αναρτήσεις: "Η χώρα μας οδεύει προς μια ακόμη προεκλογική περίοδο, όπου υπάρχει μια ζωντανή συζήτηση για το πώς θα λύσουμε τις προκλήσεις μας. Γίνεται πραγματική δημοκρατική πολιτική συζήτηση και η αντιπολίτευση προσπαθεί να βρει τη στρατηγική της εδώ και μήνες. Η ζωντάνια της Τουρκικής Δημοκρατίας και η εμπιστοσύνη του λαού μας για το πολιτικό του σύστημα είναι πολύ ισχυρή. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Economist δεν θα μπει ποτέ στον κόπο να αναφερθεί στο τι πραγματικά συμβαίνει στην Τουρκία. Θέλω απλώς να προειδοποιήσω τους ανυποψίαστους αναγνώστες για τη θλιβερή κατάστασή τους!".

Πέτρος Κράνιας 

ΠΗΓΗ capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου