Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Γερμανική προσφορά Leopard 2A7 για Leopard 1/2 που θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Εντείνονται οι πιέσεις και διεργασίες στους κόλπους των χωρών του ΝΑΤΟ, ως προς την παραχώρηση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, μετά την δυναμική που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις Πολωνίας και Μεγάλης Βρετανίας στις 11 και 14 Ιανουαρίου αντιστοίχως, για παραχώρηση Ιλών αρμάτων Leopard 2 και Challenger 2. Η Φινλανδία έχει γνωστοποιήσει και το δικό της ενδιαφέρον ωστόσο, μία νέα διάσταση έδωσε ο ελιγμός του Γερμανού καγκελαρίου Σολτς που δηλώνει πρόθυμος να εγκρίνει τα σχετικά πιστοποιητικά τελικού χρήστη, εφόσον πρώτα οι ΗΠΑ ανακοινώσουν ότι παραχωρούν και αυτές άρματα μάχης. 

Στις 13 Ιανουαρίου, το πρακτορείο Bloomberg είχε αναφέρει, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους, ότι η Γερμανία ήταν πιθανό να αποφασίσει επί του θέματος, πριν την σύσκεψη των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ στο Ραμστάιν, στις 20 του μηνός.

Στις 18 Ιανουαρίου, η Ευρωβουλή εξέδωσε την ετήσια έκθεση για το 2022 επί της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Αμύνης (CSDP) στην οποία απευθύνει κάλεσαμ για άμεση αποστολή σύγχρονων όπλων και ενός αντιαεροπορικού συστήματος επομένης γενεάς, προτρέποντας επίσης τον καγκελάριο Σολτς να παραδόσει στην Ουκρανία «άνευ άλλων καθυστερήσεων» άρματα Leopard 2.

Την ίδια ημέρα διέρρευσε από το Βερολίνο η θέση στην οποία είχε καταστήσει κοινωνούς συνομιλητές του το αμέσως προηγούμενο διάστημα ο Γερμανός καγκελάριος, σύμφωνα με την οποία θα ενέκρινε την μεταβίβαση Leopard 2 από άλλους χρήστες, εφόσον προηγουμένως οι ΗΠΑ συμφωνούσαν στην αποστολή δικών τους αρμάτων. Είναι πράγματι ενδιαφέρον ότι οι ΗΠΑ, που έχουν πολυάριθμα και διαθέσιμα άρματα μάχης για άμεση παράδοση, αποφεύγουν να ανταποκριθούν στο σχετικό αίτημα του Κιέβου, ενώ η Γερμανία της οποίας το αρματικό δυναμικό περιορίζεται σε κάτι παραπάνω από 250 άρματα Leopard 2, οπότε είναι εξηγήσιμη σε μεγάλο βαθμό η διστακτικότητά της, δυσφημίζεται σχεδόν συστηματικά από τα διάφορα μέσα για την συντηρητική στάση της. 

Πρόκειται για πολιτικό χειρισμό του καγκελαρίου, που λαμβάνει χώρα στο υπόβαθρο του αμερικανογερμανικού ανταγωνισμού στις πωλήσεις όπλων, που έχει εκδηλωθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Το αυξημένο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για ταχεία αμυντική ενίσχυση, έχει οδηγήσει μέχρι τώρα σε επιλογές κυρίως αμερικανικών και νοτιοκορεατικών συστημάτων, εις βάρος αντιστοίχων γερμανικών υποψηφιοτήτων. Επί της ουσίας, με την στάση του ο Γερμανός καγκελάριος που θέτει θέμα συλλογικής κι όχι μεμονωμένης δράσεως, εκθέτει την Ουάσιγκτον για την αμφιλεγόμενη τακτική της στο συγκεκριμένο ζήτημα κι εφόσον αυτή δεν αλλάξει στάση, το Βερολίνο κερδίζει τουλάχιστον χρόνο.

Το ζήτημα ήταν από τα πιο επίκαιρα στην σημερινή συνάντηση του νέου Γερμανού υπουργού Αμύνης Μπόρις Πιστόριους, με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Ώστιν, μία ημέρα πριν την σύσκεψη του Ραμστάιν. Το αποτέλεσμα, προφανώς θα ανακοινωθεί στην αυριανή σύσκεψη.

Πληροφορίες στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ από γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση στο Βερολίνο, παρουσιάζοντας την αντιπρόταση προσφοράς άμεσα μεταχειρισμένων αρμάτων M1A2 Abrams σε κάθε χώρα που θα παραχωρεί δικά της Leopard με γερμανική έγκριση. Είναι προφανές ότι τέτοια συμφωνία, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας καθώς στην περίπτωση χωρών που παραχωρήσουν Leopard, ένας υφιστάμενος πελάτης της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας θα χάνεται. Έτσι, είναι αμφίβολο εάν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Βερολίνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Βερολίνο φέρεται να διαμορφώνει την δική του αντίληψη που πιθανώς απευθύνεται υπό όρους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις συμμάχων: ως αντάλλαγμα στην παραχώρηση μεταχειρισμένων Leopard, θα παραχωρηθούν μελλοντικώς Leopard 2A7 νέας κατασκευής! Ενδιαφέρουσα πτυχή εν προκειμένω, είναι ότι οι Γερμανοί φέρονται δεκτικοί ακόμη και στην προσφορά αρμάτων Leopard 1A5 (!) που έχει απασχολήσει ως εναλλακτική επιλογή για την Ουκρανία αλλά τίθεται θέμα διαθέσιμου αποθέματος πυρομαχικών 105 mm.

Διακινδυνεύοντας, θα μπορούσαμε να μαντέψουμε ότι μια τέτοια ιδέα απευθύνεται κατά βάση στην Ελλάδα, με την οποία υφίστανται συζητήσεις εδώ και καιρό για συνεργασία στον τομεά των τεθωρακισμένων όσο και την σύναψη γενικότερης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας. Γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι εδώ και μήνες έχει γίνει κρούση σε Αθήνα και Λευκωσία για παραχώρηση των αρμάτων T-80 της Εθνικής Φρουράς στην Ουκρανία και άμεση αντικατάστασή τους με Leopard από τον Ελληνικό Στρατό, καθώς η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών στην συνεννόηση με το Βερολίνο. Μέχρι στιγμής, Αθήνα και Λευκωσία εμφανίζονται αρνητικές σε μια τέτοια προοπτική, για μια σειρά λόγων. Πρέπει να σημειωθεί ότι υλοποίηση τυχόν προσφοράς αρμάτων Leopard 2A7 νέας κατασκευής, μπορεί να ξεκινήσει μετά από τριετία κατ’ εκτίμηση.

ΠΗΓΗ doureios

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου