Αλεξία Τασούλη
Επειδή διανύουμε κοινή προεκλογική περίοδο και οι τόνοι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν από πλευράς Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να απαντά με τον ίδιο τρόπο στις ύβρεις, στις συκοφαντίες, στις απειλές
Οι καιροί που ζούμε είναι καιροί τρικυμίας διαμηνύει ο Νίκος Δένδιας, κάνοντας έναν απολογισμό στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έπειτα από 3,5 χρόνια στο τιμόνι της ελληνικής διπλωματίας και προειδοποιεί ότι στα ελληνοτουρκικά τα χειρότερα έρχονται. Πώς αλλιώς να ερμηνέυσει κανείς τις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών ότι ζούμε κρίση διαρκείας, ότι και παλιότερα είχαμε κρίσεις αλλά ήταν χρονικά περιορισμένες.
«Τον Αύγουστο του ’74 γίνεται ο ΑΤΤΙΛΑΣ 2 στην Κύπρο. Τον Σεπτέμβρη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μιλούσε με τον Ετζεβίτ. Δεν υπάρχει στην ιστορία μας περίοδος με 3,5 χρόνια διαρκούς κρίσης και μάλιστα κλιμακούμενης κρίσης, με κάθε μέρα να είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Αυτά που λέγονται σήμερα να είναι χειρότερα από αυτά που λέχθηκαν εχθές. Δεν το έχουμε ξαναζήσει αυτό το πράγμα. Αυτό λοιπόν επέβαλε μια διαρκή δραστηριοποίηση για να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάσχεσης μιας αντίληψης αναθεωρητισμού, δηλαδή αλλαγής των συνθηκών των συνόρων και των όρων που προσπαθούσε η Τουρκία μέσω εκφοβισμού μας να επιβάλει» είπε μπροστά σε κομματικό ακροατήριο.
Και για πρώτη φορά συνέδεσε την κρίση με το Οrus Reis και τη σοβαρή ελληνοτουρκική κλιμάκωση το καλοκαίρι του 2020 με την παρουσία μαχητικών F-16 από τα Eμιράτα στη Σούδα. Διότι τότε εκείνο το διάστημα πραγματοποιούνταν κοινές ασκήσεις των δυο χωρών στην Κρήτη, αλλά είναι η πρώτη φορά που όπως είπε ο Νίκος Δένδιας τα μαχητικά των Εμιράτων ήταν οπλισμένα, αρα έτοιμα να συνδραμουν την ελληνική αεροπορία σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης με την Τουρκία στο Αιγαίο. Και αυτή η συνεργασία φαίνεται ότι αποτέλεσε τον πρόδρομο των γεγονοτων για να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός τον Νοέμβριο το Αμπου Ντάμπι και να υπογράψει την αμυντική συμφωνία με τον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν.
Στη συμφωνία υπήρχε η δυνατότητα εγκατάστασης στρατιωτικών δυνάμεων κάθε χώρας στο έδαφος της άλλης. Δηλαδή και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις θα μπορούν να βρίσκονται στο έδαφος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το αντίστροφο. Tότε, στη κοινή διακήρυξη των δύο ηγετών τονιζόταν ξεκάθαρα ότι «οι δύο κυβερνήσεις καταδικάζουν την παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη συνολική επιθετική συμπεριφορά της στη Μέση Ανατολή, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στον νότιο Καύκασο, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ενώ υπενθυμίζαν την υποχρέωση όλων των κρατών να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας, όπως προβλέπεται και από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό το πνεύμα, οι δύο κυβερνήσεις καλούσαν την Τουρκία «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να παύσει άμεσα όλες τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της».
Και επειδή διανύουμε κοινή προεκλογική περίοδο και οι τόνοι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν από πλευράς Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να απαντά με τον ίδιο τρόπο στις ύβρεις, στις συκοφαντίες, στις απειλές. Δεν θέλει να στήσει ουτε κοκορομαχίες, ούτε καυγάδες. Δεν θα μιλάμε την ίδια γλώσσα, ούτε θα δίνουμε το ίδιο παράδειγμα. Όμως φουρτούνες θα υπάρξουνκαι τρικυμίες είναι βέβαιο όσο ο Ερντογάν δεν θα νιώθει σίγουρος για την επανεκλογή του και θα στοχεύει στους ψηφοφόρουυς του ακροδεξιού Ντεβλέτ Μπαχτελί.
ΠΗΓΗ newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου