Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Λιβύη: Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου μποϊκοτάρουν την κυβέρνηση της Τρίπολης

Από τις 22 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, μόνον οι 5 έστειλαν υπουργούς Εξωτερικών στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Τρίπολη.

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στην Τρίπολη της Λιβύης, με οικοδεσπότη την κυβέρνηση του Αμντουλχαμίντ Ντμπέιμπα και της ΥΠΕΞ Νάτζλα Αλ Μανγκούς, πραγματοποιήθηκε μεν, αλλά με… απουσίες.

Από τις 22 χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου μόνον οι πέντε έστειλαν υπουργούς Εξωτερικών

στη συνάντηση της Τρίπολης. «Κορυφαίοι διπλωμάτες μποϊκοτάρουν τη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου στη Λιβύη» σημειώνει σε άρθρο του το Associated Press, υποστηρίζοντας ότι ισχυροί υπουργοί Εξωτερικών δεν έδωσαν το «παρών» στην Τρίπολη σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς θεωρούν ότι έχει λήξει η θητεία της προσωρινής – μεταβατικής κυβέρνησης του Αμντουλχαμίντ Ντμπέιμπα.

Μεταξύ των χωρών που δεν εκπροσωπήθηκαν στην Τρίπολη, την Κυριακή, από τους υπουργούς τους των Εξωτερικών, αλλά και από πιο χαμηλόβαθμους διπλωμάτες, ήταν η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι, είχε και τον περασμένο Σεπτέμβριο αποχωρήσει από συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου αμφισβητώντας τότε την εξουσιοδότηση που έχει η Λίβυα ΥΠΕΞ Μανγκούς να εκπροσωπεί τη λιβυκή πλευρά.

Ο Φάτι Μπασάγκα, που ηγείται της ανταγωνιστικής και αντίπαλης προς τον Ντμπέιμπα λιβυκής κυβέρνησης με έδρα την ανατολική Λιβύη, αποκήρυξε ως «φάρσα» τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Τρίπολη χαιρετίζοντας τη στάση των χωρών που επέλεξαν να μποϊκοτάρουν.

Με πληροφορίες από A.P.

ΠΗΓΗ kathimerini

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου