Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και το Casus Belli (ENG Subs)

 

Παράλογες οι Τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο σημειώνει ο Κύριος Δεσποτόπουλος μιλώντας για το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα δώδεκα ναυτικά μίλια. Χρειάζεται όμως προσοχή στο πώς θα γίνει γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ένα Ελληνοτουρκικό πόλεμο

Ο Κύριος Δεσποτόπουλος αναφέρει, 

Μου έχετε βάλει τώρα τρία θέματα, μάλλον δύο θέματα Το ένα είναι της επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια. Είναι δικαίωμά μας να το κάνουμε όπου το  επιτρέπει βέβαια η γεωγραφία. Γιατί κάποια νησιά μας είναι κοντά στις τουρκικές ακτές και η απόσταση δεν είναι 24 ναυτικά μίλια για να το κόψουμε στη μέση και να πάμε στα 12. ΠΧ αν είναι 20 θα πάμε στα 10. 10 εμείς 10 οι γείτονές μας. Εάν το κάνουμε αυτό, αυτό που θα μείνει μετά στην ουσία προς διευθέτηση με την Τουρκία σε ΑΟΖ και κατ' επέκταση υφαλοκρηπίδα θα είναι το 5% του Αιγαίου όταν σήμερα είναι το  42% για αυτό και η Τουρκία αντιδράει τόσο πολύ. Βέβαια κακώς αντιδράει διότι αυτές οι ζώνες και δικές μας βάση τους διεθνούς δικαίου. Λέει ότι δεν θα περνάνε τα καράβια της, ψέμα μεγάλο, υπάρχει στο Διεθνές δίκαιο η διέλευση, ο ασφαλής απόπλου, το transit. Γίνεται στον Όρμο του Σουέζ, γίνεται στη Μαύρη θάλασσα από τα στενά που η ίδια η Τουρκία ελέγχει, άρα παραλογίζεται και νομικά αλλά και ουσιαστικά. 

Στα ανατολικά της Κρήτης η Τουρκία θεωρεί ότι έχει υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη. Άρα λέει ότι αν εκεί πάτε στα 12 ναυτικά μίλια θα μου κλέψετε από την υφαλοκρηπίδα μου και από την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Αυτό ανατολικά, δυτικά τη λέει, λέει παραβιάζονται τα δικαιώματα της Λιβύης και εγώ έρχομαι να αποκαταστήσω το διεθνές δίκαιο και παίρνω το μέρος της Λιβύης.  

να σας το πω και πολύ απλά για την αποκλειστική οικονομική ζώνη που ζητάνε οι Τούρκοι για το μισό Αιγαίο εντάσσεται και η αλιεία. Δηλαδή για να το πούμε απλά τι λένε οι Τούρκοι ότι μεταξύ δύο ελληνικών νησιών θα μπορεί να ψαρεύει στα Δωδεκάνησα για παράδειγμα ο Τούρκος ψαράς και δεν θα έχει δικαίωμα να ψαρεύει ο Έλληνας για να καταλάβουμε πρακτικά πιο είναι το αφήγημα της Τουρκίας 

Υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο θέμα εδώ το οποίο είναι σοβαρό θέμα και θέλει πολύ συζήτηση. Οι Τούρκοι τι λένε, ότι το Αιγαίο είναι μία διαφορετική κατάσταση από τη Μεσόγειο. Σημειωτέον οι Τούρκοι στη Μεσόγειο έχουνε πάει στα 12 ναυτικά μίλια. Εάν εμείς κάνουμε μονομερή μάλλον, αν κάνουμε επέκταση μερική, δηλαδή πάμε στη μισή Κρήτη και κάνουμε επέκταση τα 12 ναυτικά μίλια είναι σαν να αναγνωρίζουμε τις αιτιάσεις στην Τουρκία ότι κάτι διαφορετικό ισχύει ανατολικά της Κρήτης και κάτι διαφορετικό ισχύει στο Αιγαίο.

Αν θέλετε τη δική μου άποψη η επέκταση θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με συμμάχους και με όλους όσοι χρησιμοποιούν τη μαύρη θάλασσα και διέρχονται του Αιγαίου. Ρουμανία Βουλγαρία, είναι πολλές χώρες που θα επηρεαστούν από αυτό, να τους εξηγήσουμε να συμφωνήσουμε ότι δεν θα θίξουμε τα συμφέροντά τους και τότε να προχωρήσουμε καθολικά στα 12 ναυτικά μίλια.

Παντού,  στη λογική ότι εμείς δεν γνωρίζουμε κάποιον ιδιαίτερο καθεστώς απλά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι αν αποφασίσουμε να λύσουμε μία και καλή τα θέματά μας με την Τουρκία με αυτή την κίνηση να ξέρουμε ότι μπορεί να έρθουν σε σύγκρουση με τη γειτονική χώρα.  Άρα για να το κάνουμε Θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει την υποστήριξη αρκετών από τους συμμάχους μας και να έχουμε εξηγήσει στα κράτη που θα επηρεαστούν από την κίνηση αυτή ότι δεν θα θίξουμε τα συμφέροντά τους.

Η αντίδραση, επί της ουσίας, δεν θα έρθει από οποιονδήποτε άλλον πλην της Τουρκίας., διότι δεν θα σε θιγεί καμιά άλλη χώρα δηλαδή τα πλοία όλα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στη Μαύρη Θάλασσα, το εμπόριο  θα γίνεται κανονικά, δεν έχουμε άλλους ψαράδες που να διεκδικούν αλιεία παρά μόνο τους Τούρκους, δεν έχουμε άλλη γειτονική χώρα από τα διεκδικεί έρευνες σε υπέδαφος παρά μόνο την Τουρκία, η αντίδρασή θα έρθει από εκεί και η αντίδραση θα είναι σφοδρή. Μην ξεχνάμε ότι από το 95 υπάρχει απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης που έχει εξουσιοδοτήσει μονίμως την κυβέρνηση να κηρύξει τον πόλεμο αν εμείς επεκτείνουμε τα ναυτικά μας μίλια 

▶ Πηγή: Κανάλι 1 - Δημοτικό ραδιόφωνο πειραιά

https://www.mixcloud.com/KanaliEna904/

ΠΗΓΗ Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου