Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Η στρατηγική ασφαλείας της Ινδίας

 

Γιατί η Ινδία αναμένεται να εξακολουθήσει να αυξάνει το συμβατικό και πυρηνικό οπλοστάσιο της καθώς και να ακολουθεί το μοντέλο ενεργητικής διπλωματίας.

Μαρία Μοτίκα, Αρθρογράφος
Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, στον Τομέα Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Η Ινδία είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα, η οποία αναμένεται περίπου στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας να καταστεί η πολυπληθέστερη παγκοσμίως καθώς και η τρίτη ισχυρότερη οικονομική δύναμη μέχρι το 2050.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν όλες τις παραμέτρους της γεωπολιτικής πραγματικότητας, έχει θέσει τους εξής στόχους εθνικής ασφαλείας:

α) τη διατήρηση αξιόπιστης αποτρεπτικής ικανότητας για την προστασία των εθνικών συμφερόντων

β) τη διασφάλιση της υπεράσπισης της εθνικής επικράτειας, του εναέριου χώρου, των θαλασσίων ζωνών, των εμπορικών δρόμων και του κυβερνοχώρου

γ) τη διατήρηση ενός ασφαλούς εσωτερικού περιβάλλοντος έναντι απειλών που θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα και την ανάπτυξη

δ) την επέκταση και ενδυνάμωση της εποικοδομητικής συνεργασίας με άλλα κράτη για την προώθηση της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης και της διεθνούς σταθερότητας

Η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και η προστασία της εθνικής κυριαρχίας εξακολουθούν να συνιστούν στρατηγική πρόκληση για το Νέο Δελχί, το οποίο έχει προστριβές με δυο γειτονικά κράτη, το Πακιστάν και την Κίνα. Ινδία και Πακιστάν ερίζουν για το καθεστώς κυριαρχίας των επαρχιών του Κασμίρ και του Τζαμμού και έχουν οδηγηθεί τρεις φορές σε πόλεμο (1947, 1965, 1999) χωρίς οριστική διευθέτηση του ζητήματος. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν τόσο για παραβιάσεις της εκεχειρίας όσο και για τη χρηματοδότηση και στήριξη τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στις υπό ινδική διοίκηση περιοχές.

Παράλληλα, Ινδία και Κίνα διαφωνούν για την διευθέτηση των μήκους 3.500 χλμ. συνόρων τους (Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου). Η τελευταία μικρής κλίμακας σύγκρουση έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2020 στην κοιλάδα του ποταμού Galwan που κατέληξε στο θάνατο τουλάχιστον 20 Ινδών και 4 Κινέζων στρατιωτών.

Απότοκο των συνοριακών διαφορών είναι η αναγκαιότητα διατήρησης ισχυρής αποτρεπτικής ικανότητας για την υπεράσπιση των στρατηγικών συμφερόντων και της εθνικής κυριαρχίας. Κομβικό πυλώνα αποτροπής της Ινδίας συνιστούν τα τριαδικά συστήματα πυρηνικών (βομβαρδιστικά, υποβρύχια, πύραυλοι).

Βασικά στοιχεία του πυρηνικού δόγματος, το οποίο παρουσιάστηκε το 2003, είναι η διατήρηση αξιόπιστης ελάχιστης αποτρεπτικής ικανότητας, η αρχή της μη πρώτης χρήσης, σύμφωνα με την οποία πυρηνικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως απάντηση σε πυρηνική επίθεση, η μη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον μη πυρηνικών κρατών εκτός από την περίπτωση που η χώρα δεχθεί επίθεση από βιολογικά ή χημικά όπλα, καθώς και η μαζική πυρηνική απάντηση σχεδιασμένη ώστε να επιφέρει μεγάλη ζημιά σε περίπτωση που δεχθεί πυρηνικό πλήγμα.

Οι δοκιμές των πυραύλων Agni-P (εμβέλειας 1.000-2.000 χλμ.) και των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Agni-V (εμβέλειας άνω των 5.000 χλμ.) ερμηνεύεται από ορισμένους αναλυτές ως πιθανή μετατόπιση από την ελάχιστη αποτροπή προς μια τακτική αντίρροπης δύναμης (counterforce), γεγονός που ενισχύει την αποτροπή αλλά αυξάνει ταυτοχρόνως και το ρίσκο.

Εξαιτίας της αδήριτης ανάγκης διατήρησης υψηλού βαθμού επιχειρησιακής ετοιμότητας, έχει δημιουργηθεί το δόγμα Cold Start, το οποίο προβλέπει τη γρήγορη ανάπτυξη στρατευμάτων στα δυτικά σύνορα και σε πακιστανικό έδαφος καθώς και τη διενέργεια επιθετικών επιχειρήσεων εντός 48 ωρών σε περίπτωση σύγκρουσης ή ασύμμετρης επίθεσης που έχει χρηματοδοτηθεί από το Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου