Του Αλέκου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο
Το ρεπορτάζ του OCCRP, που την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου δημοσίευσε έγγραφα τα οποία υποδεικνύουν ενορχηστρωμένη ρωσική παρέμβαση για ψήφισμα της κυπριακής Βουλής, δεν μπορεί να ενταφιαστεί στον λάκκο της προεκλογικής, εκλογικής ή μετεκλογικής κραιπάλης. Όσα δημοσίευσε, σχετικά με το πώς προωθήθηκε η ρωσική ατζέντα μετά το πραξικοπηματικό δημοψήφισμα της Κριμαίας και πώς ενεπλάκησαν το ΑΚΕΛ και ο τότε (2016) Γενικός Γραμματέας Άντρος Κυπριανού σε σκοτεινές δοσοληψίες, είναι πολύ σοβαρά για να μείνουν αναπάντητα, ανεξήγητα και ατιμώρητα.
Όπως καταγράφηκε και από το «EconomyToday», η Μόσχα είχε απλώσει το μακρύ της χέρι, ακόμα και με δωρεές, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (κόμματα και πολιτικούς) ώστε να προωθηθεί η ρωσική ατζέντα. Σχετικά με την Κύπρο, το δημοσίευμα σημειώνει πως αυτοί που ανέλαβαν το παραπάνω, πέτυχαν μια πολύ σημαντική νίκη: Την έγκριση ψηφίσματος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 7 Ιουλίου 2016, με καθαρά φιλορωσικό περιεχόμενο. Το ψήφισμα κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ και τη Συμμαχία Πολιτών και εγκρίθηκε επίσης από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ, συνολικά 33 βουλευτές. Η Βουλή, μέσω του ψηφίσματος, καλούσε την κυβέρνηση να εργαστεί για άρση των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ αναφερόταν και σε Ρώσους υπηκόους που πλήττονται από αυτές. Θεωρούσε, μάλιστα, πως οι «απαράδεκτες» κυρώσεις δεν βοήθησαν στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και επηρέασαν αρνητικά τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Μα, σύμφωνα πάντα με το διεθνούς εμβέλειας OCCRP, που είχε ασχοληθεί όσο λίγα δίκτυα με το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, για να επιτευχθεί η προώθηση της ρωσικής ατζέντας, χρειάστηκαν διαδρομές χρημάτων, ρουβλιών στην προκειμένη περίπτωση. Μεσολαβητής των ανθρώπων της Μόσχας ήταν ο Σεργκέι Κοζλόφ, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Admare Properties Ltd» που ασχολείτο τότε με τις πολιτογραφήσεις –ο ίδιος είχε αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα το 2013. Ο Κοζλόφ, που φαίνεται να έπαιξε ρόλο και στην ίδρυση του κόμματος «Εγώ ο Πολίτης», είχε δωρίσει 15.000 ευρώ στο ΑΚΕΛ το 2016, πράγμα που τον κατέστησε τον έβδομο μεγαλύτερο δωρητή του κόμματος. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται και ότι το συγκεκριμένο «ρωσικό κόμμα» υποστήριξε τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές, παρόλο που δεν υφίσταται ως κόμμα από το 2021.
Εν τω μεταξύ, ο τότε ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, που κλήθηκε να απαντήσει στο OCCRP για τη δωρεά του Κοζλόφ, είπε πως «μπορεί να ήταν ένας τρόπος να ευχαριστήσουν για το ψήφισμα», ενώ δήλωσε πως αναγκάστηκε να συναντηθεί στη Μόσχα τον Οκτώβριο του 2016, με τους Αντρέι Ναζάροφ και Ρουστάμ Μουράτοφ, δύο κορυφαίες προσωπικότητες που προωθούν επενδύσεις στην Κριμαία (στη φωτογραφία της συνάντησης, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα, είναι και ο Τουμάζος Τσιελεπής, πρώην μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό). Τι σημαίνει «αναγκάστηκε»;
Ζητούνται περαιτέρω εξηγήσεις για αυτές τις σκοτεινές πράξεις του ΑΚΕΛ, τόσο από τον Άντρο Κυπριανού, αλλά και από όσους γνώριζαν τι αφορούσαν οι 15.000 ευρώ του Σεργκέι Κοζλόφ. Χρειάζονται εξηγήσεις και από τη Συμμαχία Πολιτών (δηλαδή πλέον τον Γιώργο Λιλλήκα), που κατέθεσε το φιλορωσικό ψήφισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων με το ΑΚΕΛ, αλλά και από όσους το ενέκριναν (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ), αν γνώριζαν τι είχε προηγηθεί και τι ακολούθησε –είναι πολύ μικρή η Βουλή για να μην είχαν ιδέα. Ζητούνται εξηγήσεις, όχι μόνο ενώπιον των πολιτών, αλλά και σοβαρότερες έρευνες για τη δωρεά του Κοζλόφ και για όσους φόρτωσαν τη Βουλή με ένα ψήφισμα που προσπαθούσε να απαλλάξει τη Ρωσία από τις ευθύνες της για την κατάσταση στην Ουκρανία. Σήμερα, όχι αύριο.
ΠΗΓΗ ardin-rixi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου