Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Τα ευρωπαικά UGV

Νέο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας που επιδιώκει την ενίσχυση στις τεχνολογίες CUGS για τα UGV .

Την 1η Φεβρουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕDΑ) ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα Έρευνας και Τεχνολογίας για την ανάπτυξη εξαιρετικά αυτόνομων μη επανδρωμένων επίγειων συστημάτων μάχης. Το πρόγραμμα, Combat Unmanned Ground Systems (CUGS), συγκεντρώνει εννέα κράτη μέλη και 28 Ευρωπαίους βιομηχανικούς εταίρους. Με προϋπολογισμό 35,5 εκατ. € και διάρκεια 36 μηνών, το CUGS έχει ως στόχο να καθορίσει, να σχεδιάσει και να αναπτύξει ένα σύνολο λειτουργικών μονάδων που θα τοποθετηθούν σε υφιστάμενες πλατφόρμες. Η τελική φάση του προγράμματος θα δοκιμάσει τα πλήρη προγράμματα επίδειξης για τα ιδιαίτερα αυτόνομα μη επανδρωμένα χερσαία συστήματα μάχης.

Οι πρωτότυπα θα ενσωματωθούν σε διάφορα ευρωπαϊκά αυτόνομα επίγεια συστήματα, τις πλατφόρμες μεσαίου μεγέθους , όπως τα Themis (Milrem, Εσθονία) και Wiesel (Rheinmetall, Γερμανία) και στις πλατφόρμες μεγάλου μεγέθους Type X (Milrem, Εσθονία), Lince 2 VTLM (Iveco, Ιταλία) και Patria AMV (Patria, Φινλανδία) .

Τα αυτόνομα συστήματα παρέχουν λειτουργικά οφέλη σε ένα πολύ ευρύ φάσμα αποστολών, από αποστολές , επιτήρησης, αναγνώρισης και διοικητικής μέριμνας μέχρι ενεργή εμπλοκή στο πεδίο των μαχών . Η ανάπτυξη μη επανδρωμένων συστημάτων μειώνει τον κίνδυνο για το ανθρώπινο προσωπικό και τις επανδρωμένες πλατφόρμες, ενώ αυξάνει την ευρωστία, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των επίγειων συστημάτων. Αναμένεται ότι τα συστήματα αυτά θα διαδραματίσουν αυξημένο ρόλο στις μελλοντικές ένοπλες δυνάμεις, επιτυγχάνοντας ταχύτερη ικανότητα ελιγμών και αποτελεσματικότερες και ακριβέστερες θανατηφόρες και μη συνέπειες, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των χερσαίων συστημάτων και εξασφαλίζοντας πλεονέκτημα σε σχέση με τον αντίπαλο.

CUGS - Προσαρμογή των ευρωπαϊκών πλατφορμών

Το έργο θα χωριστεί σε τρεις φάσεις: πρώτον, με τις απαιτήσεις και την τυποποιημένη αρχιτεκτονική του συστήματος που αναπτύσσεται τόσο για τις τρέχουσες αυτόνομες πλατφόρμες όσο και για τις μελλοντικές .

Η προσαρμογή των πέντε υφιστάμενων πλατφορμών θα ξεκινήσει παράλληλα με την ανάπτυξη των λειτουργικών ενοτήτων μάχης. Στην τρίτη φάση του έργου οι λύσεις θα τοποθετηθούν στις πλατφόρμες και θα δοκιμαστούν και αξιολογηθούν μεμονωμένα και με συνεργατικό τρόπο σε σχετικά περιβάλλοντα.

Κατά τη φάση δοκιμής, τα προσαρμοσμένα μη επανδρωμένα επίγεια συστήματα θα πρέπει να μπορούν να κινούνται αυτόνομα, να πλοηγούνται, να επικοινωνούν, να ανιχνεύουν, να εντοπίζουν και να κλειδώνουν στόχους, να επιλέγουν οπλικά συστήματα και να δοκιμάζουν αλληλουχίες βολής και πτυχές ασφαλείας.

Human in the loop

Κάθε τύπος όπλου ή τύπος εμπλοκής θα απαιτεί κάποια εξειδίκευση για να φτάσει το απαιτούμενο επίπεδο ικανότητας Human in the loop . Το έργο αυτό θα συμβάλει στον προσδιορισμό του κατάλληλου επιπέδου αυτονομίας για τα αυτόνομα οπλικά συστήματα με ικανότητες human in the loop και στη δοκιμή των σχετικών χαρακτηριστικών TRL (επίπεδα τεχνολογικής ετοιμότητας).

Η απόφαση για τη λήψη θανατηφόρων ενεργειών σχετικά με τους στόχους θα παραμείνει μια ανθρώπινη απόφαση. Η εκτέλεση του έργου αυτού θα γίνει σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα αυτόνομα οπλικά συστήματα (2018/2752(RSP)).

Πανευρωπαϊκή κοινοπραξία

Λόγω της αυξανόμενης σημασίας των μη επανδρωμένων επίγειων συστημάτων για τις επιχειρήσεις, εννέα συνεισφέροντα κράτη μέλη (cMS) αποφάσισαν να δρομολογήσουν το σχέδιο Combat Unmanned Ground Systems (CUGS). Το CUGS είναι ένα πολύ φιλόδοξο έργο το οποίο αποτελεί πρόκληση , με την Ιταλία να ηγείται και να ακολουθούν και άλλα κράτη μέλη όπως Βέλγιο, η Γερμανία , η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και η Πολωνία, καθώς και η Νορβηγία.

Το έργο θα εκτελεστεί από μια κοινοπραξία με επικεφαλής την ιταλική Leonardo και θα περιλαμβάνει άλλα 28 μέλη της κοινοπραξίας, συγκεκριμένα τις Iveco, Larimart και MBDA IT, επίσης την, John Cockerill Defence, FN Herstal και τη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Βελγίου, Diehl Defense, KMW, MBDA DE και Rheinmetall της Γερμανίας, Milrem Robotics, Estonia και την Εσθονική Στρατιωτική Ακαδημία , Patria και Bittium της Φινλανδίας, Nexter, Safran, Thales, MBDA FR και Arquus της Γαλλίας, TNO, Demcon και NCIM της Ολλανδίας, Kongsberg και FFI της Νορβηγίας, και WAT, PIAP, ZMT και ASW της Πολωνίας.

Ως έργο που διαχειρίζεται η ΕDΑ, η πρωτοβουλία συγχρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη και μπορούν να συμμετάσχουν άλλα.

Θοδωρής 

ΠΗΓΗ hellenicdefence

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου