Ο νόμος για την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας του 2022, νομοσχέδιο στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθορίζει τα σχέδια της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.
Το νομοσχέδιο εισήχθη στη Γερουσία των ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι από γερουσιαστές τόσο των Ρεπουμπλικανικών όσο και των Δημοκρατικών κομμάτων. Εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Ο νόμος για την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας θέτει ένα χρονικό όριο για την ανάπτυξη της στρατηγικής και περιγράφει τις κατευθυντήριες γραμμές και τα διακυβεύματα της προσέγγισης, χωρίς να σημειώνει τις λεπτομέρειες:
« Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για την πρόληψη της εξάπλωσης των ένοπλων συγκρούσεων στην Ευρώπη, αναγνωρίζοντας την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ως πεδίο ρωσικής επιθετικότητας.
- Τα κράτη που συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και για τη συμβολή στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
- Οι επανειλημμένες, παράνομες, απρόκλητες και βίαιες προσπάθειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επεκτείνει το έδαφός της και να ελέγξει την πρόσβαση στη Μεσόγειο μέσω της Μαύρης Θάλασσας συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.
- Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις προσπάθειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αλλάξει ή να τροποποιήσει τα σύνορα της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας με τη βία ή με οποιοδήποτε μέσο αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο και να επιβάλει μια σφαίρα επιρροής στην περιοχή.
- Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σθεναρά τις παράνομες εδαφικές διεκδικήσεις της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, κατά μήκος των χωρικών υδάτων της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ, στα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας και στα εδάφη που παράνομα καταλαμβάνει στην Ουκρανία.
Σταθερή ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και πιθανώς τέταρτη βάση των ΗΠΑ στη Ρουμανία
Ο «Νόμος για την Ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας» επισημαίνει την ανάγκη για «σταθερή, εκ περιτροπής θαλάσσια παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα».
Είναι ένα από τα σημεία διαφωνίας με την Τουρκία, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει μια τροποποίηση/προσαρμογή στην τρέχουσα πραγματικότητα της Σύμβασης του Μοντρέ του 1936.
Αυτό περιορίζει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα για πλοία που δεν ανήκουν στα παρόχθια κράτη και η Τουρκία ελέγχει την πρόσβαση μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.
Ο στρατηγός Ben Hodges, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, λέει ότι η μειωμένη ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα ήταν λάθος.
Σε μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο από την εμπειρογνώμονα Iulia Joja μαζί με τον πρώην πρέσβη της Γεωργίας στις ΗΠΑ, Batu Kutelia, οι συγγραφείς ζητούν την εξεύρεση λύσεων για την παράκαμψη του αυστηρού πλαισίου της Σύμβασης.
«Εάν η Σύμβαση του Μοντρέ δεν μπορεί να ακυρωθεί ή να τροποποιηθεί, ένας στόλος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να λειτουργήσει υπό ρουμανική σημαία».
Αλλά, προσθέτουν οι συντάκτες της ανάλυσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας τέταρτης βάσης όπου οι δυνάμεις τους είναι παρούσες, επιπλέον εκείνων στο Mihail Kogalniceanu, Deveselu και Câmpia Turzii.
Αυτή η τέταρτη βάση, με θαλάσσιο στοιχείο στο Δέλτα του Δούναβη, «θα απαιτούσε επένδυση από τις Ηνωμένες Πολιτείες — και συνεισφορές από τους συμμάχους τους — σε έναν μικρό, ευέλικτο στόλο της Μαύρης Θάλασσας με στοιχεία αεράμυνας και επιτήρησης», συνιστούν η Iulia Joja και η Batu Kutelia.
Καθηγήτρια ευρωπαϊκής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Georgetown και το Πανεπιστήμιο George Washington,η Iulia Joja ήταν μεταξύ των εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύτηκε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την ανάπτυξη της μελλοντικής στρατηγικής και αναμένεται ότι θα εγκριθεί εντός του τρέχοντος έτους, γράφει το Radio Free Europe.
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
https://www.echedoros-a.gr
ΠΗΓΗ echedoros-a
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου