Ο Ερντογάν μίλησε στην τελετή παράδοσης του αεροπλανοφόρου Anadolu και στην τελετή κοπής φύλλων για τις νέες φρεγάτες MILGEM στα ναυπηγεία της Τούζλα, μη χάνοντας την ευκαιρία να εξάρει τις δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ενώ επανέφερε στη ρητορική του τόσο τη «Γαλάζια Πατρίδα» όσο και τον «αιώνα της Τουρκίας».
«Μετά από επτά χρόνια (σ.σ. η ναυπήγηση του Anadolu ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 και οι δοκιμές του εν πλω ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2022) θέτουμε σε υπηρεσία το TCG Anadolu», το «μεγαλύτερο πολεμικό σκάφος» της Τουρκίας, είπε αρχικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Το Anadolu θα εδραιώσει την ηγετική μας θέση στον αιώνα της Τουρκίας -Θα φέρουμε τις φρεγάτες MILGEM στη Γαλάζια Πατρίδα»
«Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για εμάς» συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως «βλέπουμε αυτό το πλοίο ως σύμβολο που θα εδραιώσει τη θέση μας ως ηγέτη στον αιώνα της Τουρκίας και ως μια χώρα που έχει τη φωνή της στον κόσμο».
«Σήμερα, όμως, γίνεται και η τελετή κοπής φύλλων για τις τρεις νέες φρεγάτες μας τάξης MILGEM, τις οποίες θα φέρουμε στη Γαλάζια Πατρίδα», όπως είπε.
Ο Ερντογάν κατά την τελετή κοπής φύλλων για τις φρεγάτες MILGEM / Φωτογραφία: Prsidency of the Republic of Turkey“TCG Anadolu is the first UCAV carrier in the world” https://t.co/6dOFpqfbY3 pic.twitter.com/r7hZIGMJ2Y
— Presidency of the Republic of Türkiye (@trpresidency) April 10, 2023
❝Bu gemiyi Türkiye Yüzyılı'nda bölgesinde lider ve dünyada söz sahibi ülke konumumuzu perçinleyecek bir sembol olarak görüyoruz❞
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) April 10, 2023
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TCG Anadolu Gemisi Teslim Töreni ve Yeni MİLGEM Fırkateynleri Sac Kesme Töreni'nde konuştu https://t.co/6rjIZANPR1 pic.twitter.com/MECycqYikH
Ο Τούρκος πρόεδρος υπερηφανεύτηκε για τις δυνατότητες του TCG Anadolu, λέγοντας πως είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο του είδους του όπου μπορεί να προσγειώνονται και να απογειώνονται τα μεγαλύτερα ελικόπτερα και UAV. Είναι το πρώτο πλοίο SİHA στον κόσμο. Τα μη επανδρωμένα Bayraktar, Kızılelma, İHA και Hürjet θα μπορούν να προσγειώνονται και να απογειώνονται από αυτό το πλοίο.
«Με τα άρματα μάχης και τα αμφίβια οχήματα που μεταφέρει, αυτό το πλοίο θα μας επιτρέψει να πραγματοποιήσουμε ανθρωπιστικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου», σημείωσε.
Ερντογάν: Το Anadolu θα μεταφέρει εύκολα ένα τάγμα σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για τη μεγάλη συμμετοχή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στην παραγωγή του Anadolu (σε ποσοστό που φτάνει το 70%, με τα κυριότερα τεχνολογικά του συστήματα να έχουν παραχθεί εγχώρια), ενώ σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, είπε, μεταξύ άλλων, πως θα μπορεί να μεταφέρει ένα ολόκληρο τάγμα εύκολα σε περιοχές «κρίσης» στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς ανάγκη για περαιτέρω υποστήριξη.
• Project began in 2015
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) April 10, 2023
• Launched in May 2019
• Sea acceptance trials started in June 2022
Turkish navy to receive Türkiye's largest warship TCG Anadolu https://t.co/sNguvD8gEy pic.twitter.com/nvOpfW02is
«Πρωτοπόρα η Τουρκία στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού»
«Υπάρχει πλήρως ανεπτυγμένο νοσοκομείο και χειρουργείο, που σημαίνει ότι το Anadolu μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για στρατιωτικούς σκοπούς όσο και για υπηρεσίες ανθρωπιστικού χαρακτήρα» πρόσθεσε, ενώ είπε πως η Τουρκία θα γίνει πρωτοπόρα στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα αλλάξουν τους «όρους του παιχνιδιού».
«Η ναυπηγική βιομηχανία μας θα χτίσει το εθνικό μας αεροπλανοφόρο» είπε με αυτοπεποίθηση ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα.
«Εκτόξευση» του προϋπολογισμού για την αμυντική βιομηχανία
Ο Ερντογάν μίλησε ουσιαστικά για εκτόξευση των πρότζεκτ της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας (που αποτιμώνταν σε 5.5 δισ. δολάρια όταν ανήλθε στην εξουσία, με το εν λόγω νούμερο πλέον να ανέρχεται σε 60 δισ. δολάρια), ενώ προανήγγειλε και νέα ενίσχυση του προϋπολογισμού της, που πλέον θα φτάσει τα 75 δισ. δολάρια.
«Μειώνουμε την εξάρτησή μας από το εξωτερικό, είναι μια ιστορική επιτυχία. Πλέον υπάρχουν εγχώριες και διεθνείς απαιτήσεις από τη βιομηχανία μας, προετοιμάζουμε το περιβάλλον μάχης του μέλλοντος» είπε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος.
Τουρκία: Το πρώτο ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό
Η Τουρκία καθέλκυσε σήμερα το πρώτο ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων, με το οποίο στοχεύει να επεκτείνει τις δυνατότητές χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μεταφέροντάς τις από την ξηρά και στη θάλασσα.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας και το πρώτο στον κόσμο που μεταφέρει μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (UCAV), σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Το πλοίο, που ονομάζεται TCG Anadolu, κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Σεντέφ της Κωνσταντινούπολης και μπορεί να μεταφέρει ελικόπτερα και ελαφρά αεροσκάφη τα οποία απογειώνονται από μικρότερους διαδρόμους, καθώς επίσης και οχήματα και αποβατικά σκάφη. Έχει μήκος 232 μέτρα, πλάτος 32, πλήρωμα 1.400 ανδρών και η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τους 21 κόμβους. Διαθέτει επίσης νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, με δύο εξοπλισμένα χειρουργεία.
«Αυτό το πλοίο θα μας επιτρέψει να διεξάγουμε στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου, όποτε χρειαστεί», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή παράδοσης του TCG Anadolu στο Πολεμικό Ναυτικό, στην Κωνσταντινούπολη. «Το θεωρούμε σύμβολο που εδραιώνει την περιφερειακή ηγετική θέση» της Τουρκίας, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι από το πλοίο μπορούν να απογειώνονται μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη Bayraktar TB3 και Kizilelma, καθώς και ελαφρά αεροσκάφη Hurjet.
Το TCG Anadolu κατασκευάστηκε από μια τουρκοϊσπανική κοινοπραξία και βασίστηκε στο ισπανικό αεροπλανοφόρο Juan Carlos I. Το αρχικό σχέδιο της Άγκυρας ήταν να μεταφέρει αμερικανικά αεροσκάφη F-35 B-model, τα οποία δεν χρειάζονται διαδρόμους μεγάλου μήκους για να απογειωθούν. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό άλλαξε όταν οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, αφού η Άγκυρα αγόρασε το ρωσικό αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το 2019. Η Τουρκία μετέτρεψε τότε το Anadolu σε πλοίο μεταφοράς δρόνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου