Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε σε πλήθος επιστημονικών εκθεμάτων, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε για το επιστημονικό έργο του ΕΚΕΤΑ και των εταιριών τεχνοβλαστών αυτού, καθώς και για τα οφέλη του ΕΚΕΤΑ στην κοινωνία και οικονομία της χώρας.
Ειδικότερα, ενημερώθηκαν για το ρομπότ υπηρεσιών της εταιρείας-τεχνοβλαστού του ΕΚΕΤΑ Ozzie Robotics και συμμετείχαν σε επίδειξη σεναρίων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ξενάγησης. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον για το βραβευμένο σε διαγωνισμό του NATO anti-drone σύστημα, που έχει αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Οπτικής Αναλυτικής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), το οποίο παρέχει μία ολοκληρωμένη λύση, όπως τόνισε ο κ. Δήμας, «στο αυξημένο πρόβλημα της αναγνώρισης ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) χωρίς σχέδιο πτήσης».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας δήλωσε:
Σήμερα υποδεχτήκαμε και ξεναγήσαμε τον πρωθυπουργό στο Εθνικό Κέντρο
Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Είδαμε από κοντά ερευνητικά
προγράμματα που αναπτύσσονται εδώ από ταλαντούχους Έλληνες επιστήμονες
και ερευνητές και τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα. Ενημερωθήκαμε για την
ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα του Κέντρου.
Για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΕΚΕΤΑ, όπως τα ελληνικής σχεδίασης συστήματα anti-drone και άλλα που σχετίζονται με την καθαρή ενέργεια, καύσιμα ή τεχνολογίες χαμηλών και μηδενικών ρύπων, την τεχνητή νοημοσύνη, την ανάπτυξη προηγμένων ρομποτικών συστημάτων, την ιατρική ακριβείας, τις «έξυπνες» πόλεις και την κυκλική οικονομία. Το ΕΚΕΤΑ πραγματοποιεί σημαντική και ουσιαστική έρευνα αιχμής και πρωτοπορεί σε ένα εκτεταμένο φάσμα αντικειμένων. Όποιος έχει την ευκαιρία να το επισκεφτεί θα συναντήσει εδώ την Ελλάδα που καινοτομεί, δημιουργεί, εξάγει και παράγει.
ΠΗΓΗ defencereview
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου