Μαίνονται για τρίτο 24ωρο οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και παραστρατιωτικών δυνάμεων στο Σουδάν, οι οποίες, μέχρι στιγμής έχουν στοιχήσει τη ζωή σε 97 αμάχους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Ένωσης Σουδανών Γιατρών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 83 νεκρούς και 1.126 τραυματίες, επισημαίνοντας πως η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική. Μεταξύ των σοβαρά τραυματισμένων, βρίσκονται και δύο Έλληνες, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί από ρουκέτα που έπεσε έξω από εκκλησία.
Οι μάχες με βαρύ οπλισμό δεν έχουν σταματήσει και γίνονται συνεχείς αεροπορικές επιδρομές εναντίον αρχηγείων και βάσεων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/FSR). Οι πρώην πολεμιστές στην πολυαίμακτη σύρραξη του Νταρφούρ που μετατράπηκαν σε τακτική παραστρατωτική δύναμη μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο των υποδομών, στρατιωτικών και μη, της χώρας.
Στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, το Χαρτούμ, παραμένουν εγκλωβισμένοι εντός της Μητρόπολης, Έλληνες μαζί με τον Μητροπολίτη Νουβίας, Σάββα. Ο Μητροπολίτης, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι η νύχτα ήταν ήσυχη, αλλά από το πρωί ακούγονταν ασταμάτητα πυρά και άρχισαν και πάλι οι σφοδρές μάχες. Επιπλέον διευκρίνισε ότι ανάμεσα στα 15 εγκλωβισμένα άτομα, είναι, εκτός από Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι.
Σε ερώτηση για το πώς είναι εντός της Μητρόπολης η κατάσταση και τι ανάγκες υπάρχουν απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι υπάρχουν προμήθειες. «Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα» τόνισε. Πρόσθεσε ότι υπήρξε επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και συνεχής επαφή με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο ενώ πρόσθεσε ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση λόγω της κατάστασης που υπάρχει», καθώς όπως εξήγησε, δεν μπορούν να βγουν έξω στον δρόμο.
Αναφερόμενος στην κατάσταση των δυο Ελλήνων που τραυματίστηκαν, ο Μητροπολίτης είπε ότι είναι σταθερή. Για τους υπόλοιπους Έλληνες εκτός Μητρόπολης ανέφερε ότι είναι ασφαλείς.
Βασικό μέλημα η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν
Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Σάββα. «Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν», τονίζει το ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι εκτός από τους δύο Έλληνες τραυματίες που νοσηλεύονται, δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους συμπατριώτες μας που έχουν τραυματιστεί.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
«Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως Ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ. Σάββα. Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ.
Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα.
Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση».
Κίνδυνος για ανθρωπιστική κρίση
Ενώ δεν διαφαίνεται κατάπαυση πυρός ή λύση άμεσα, γιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, στο Σουδάν τα νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτροδότηση παρά μόνο για μερικές ώρες την ημέρα. Σε ορισμένες συνοικίες του Χαρτούμ, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί από το Σάββατο, όπως και η υδροδότηση. Και τα λιγοστά μπακάλικα που ανοίγουν προειδοποιούν ότι θα αντέξουν μόνο μερικές ημέρες εάν δεν φθάσουν στην πρωτεύουσα φορτηγά με εμπορεύματα.
Μέσω διαδικτύου, οι γιατροί ανακοινώνουν διακοπές ρεύματος σε χειρουργεία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι «αρκετά από τα εννέα νοσοκομεία του Χαρτούμ που δέχονται τραυματισμένους αμάχους δεν έχουν αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης, ορούς που χορηγούνται ενδοφλέβια και άλλα υλικά ζωτικής σημασίας».
Οι ασθενείς –μεταξύ τους και παιδιά– και οι συγγενείς τους «δεν έχουν να φάνε και να πιουν», προειδοποιεί δίκτυο φιλοδημοκρατικών γιατρών που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αφήσουν τους νοσηλευόμενους να αποχωρήσουν με ασφάλεια, γεγονός που προκαλεί συνωστισμό.
Δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου από τον στρατό
Ο στρατός του Σουδάν ενέκρινε το απόγευμα της Κυριακής, πρόταση του ΟΗΕ για τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για επείγουσες ανθρωπιστικές υποθέσεις, για τρεις ώρες, με έναρξη στις 16:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως διατηρεί το δικαίωμα να αντιδράσει εάν προκληθεί από τους παραστρατιωτικούς.
Παράλληλα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Κυριακή ότι διέκοψε προσωρινά τις επιχειρήσεις του στο Σουδάν μετά τον θάνατο τριών υπαλλήλων του σε συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό του Σουδάν και στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, το Σάββατο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου