Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Pentagon Leaks: Αποκαλύψεις για τη μάχη ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Μέση Ανατολή

 

Η Αίγυπτος εξέτασε το ενδεχόμενο να στείλει δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες στη Ρωσία. Οι κατάσκοποι του Κρεμλίνου ισχυρίζονται ότι οι Εμιρατινοί είναι οι νέοι καλύτεροί τους φίλοι. Και το Ισραήλ απλά δεν είναι πρόθυμο να παράσχει σοβαρή βοήθεια στην Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Τέτοιοι ισχυρισμοί, γράφει δημοσίευμα του Politico, που περιέχονται σε μια σειρά αμερικανικών εγγράφων που διέρρευσαν και έχουν συγκλονίσει την Ουάσιγκτον, υπογραμμίζουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να πείσουν τις χώρες της Μέσης Ανατολής να στηρίξουν πλήρως την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα καθώς οι ηγέτες της περιοχής εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εκφράσει κάποια δέσμευση προς αυτούς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι εγκαταλείπουν τη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας τη μεγάλη στρατιωτική παρουσία της Αμερικής και τους ισχυρούς δεσμούς ασφαλείας εκεί. Ωστόσο, τα έγγραφα δείχνουν ότι πολλές χώρες στην περιοχή εναγκαλίζονται τη Ρωσία εν μέσω ανησυχιών για ένα αναδυόμενο κενό.

"Όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής τώρα αναρωτιούνται τι σημαίνει το να είσαι ευθυγραμμισμένος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τι κοστίζει το να είσαι ευθυγραμμισμένος με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αν υπάρχουν τρόποι να συμπληρωθεί η σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε ο Τζον Άλτερμαν, πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί εποχής Τζορτζ Μπους, ο οποίος μιλάει τακτικά με αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής στο ρόλο του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies).

Οι εταίροι της Αμερικής στη Μέση Ανατολή ανησυχούν εδώ και καιρό για τη θέση τους στον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Οι ανησυχίες τους συνεχίστηκαν υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βλέπει την ανερχόμενη Κίνα ως τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για την επιρροή των ΗΠΑ. Η Κίνα μάλιστα πρόσφατα μεσολάβησε για μια προσέγγιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Αλλά η επιρροή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, όπου έχει στρατιωτική παρουσία σε μέρη όπως η Συρία, είναι επίσης σημαντική. Και η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ της Ουάσιγκτον, του Πεκίνου και της Μόσχας για υποστήριξη - ή τουλάχιστον πραγματική ουδετερότητα - από χώρες σε μέρη όπως η Μέση Ανατολή, η οποία παραμένει βασική πηγή παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού.

Ένας διπλωμάτης της Μέσης Ανατολής είπε ότι ένα απογοητευτικό πράγμα για την Αμερική είναι η απρόβλεπτη εσωτερική πολιτική της και ο ρόλος που παίζει η βραχυπρόθεσμη σκέψη στη διαμόρφωση της πολιτικής. Οι άγριες αλλαγές στην πολιτική την τελευταία δεκαετία - από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τον Μπάιντεν - έχουν προσθέσει την αίσθηση της αβεβαιότητας.

"Έχετε έναν εκλογικό κύκλο δύο ετών και ο εκλογικός κύκλος των πριγκιπάτων και των βασιλείων στον Κόλπο είναι βασικά μια ζωή", επεσήμανε ο διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω μη άδειας να μιλάει για τόσο ευαίσθητο θέμα.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι ακόμη και οι χώρες της Μέσης Ανατολής που λαμβάνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια των ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να ακολουθήσουν απερίσπαστα το παράδειγμα της Αμερικής.

Το Politico δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα το περιεχόμενο όλων των εγγράφων. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν νόμιμες πληροφορίες στις παρτίδες, πολλές από τις οποίες βρέθηκαν σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα έγγραφο που επικαλέστηκε η Washington Post αναφέρει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι διέταξε τους υφισταμένους να παράγουν κρυφά έως και 40.000 πυραύλους καθώς και άλλα όπλα για αποστολή στη Ρωσία.

Η Αίγυπτος λαμβάνει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ ετησίως. Η πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ουάσιγκτον δεν σχολίασε άμεσα το έγγραφο, αλλά ανέφερε σε δήλωσή της ότι η θέση της για τον πόλεμο "βασίζεται στη μη εμπλοκή σε αυτή την κρίση και στη δέσμευση να διατηρήσει ίσες αποστάσεις και με τις δύο πλευρές".

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξή του ότι καμία τέτοια αιγυπτιακή συναλλαγή με τη Ρωσία δεν είχε πραγματοποιηθεί. "Εκτός από το Ιράν, δεν υπάρχει χώρα της Μέσης Ανατολής που να προμηθεύει πυρομαχικά στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία", είπε ο αξιωματούχος.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, δεν θα σχολιάσουν συγκεκριμένα εάν ο Σίσι είχε λάβει μέτρα για να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο.

Ένα άλλο έγγραφο περιέγραφε Ρώσους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που καυχιόνταν ότι έπεισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα "να συνεργαστούν εναντίον των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου", σύμφωνα με το AP. Σε μια δήλωση στο AP, τα ΗΑΕ χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς που αφορούν Ρώσους πράκτορες "κατηγορηματικά ψευδείς".

Ένα άλλο έγγραφο που αναφέρει τα ΗΑΕ, το οποίο προβλήθηκε από το Politico, περιγράφει πώς η μικροσκοπική αλλά πλούσια χώρα διαπραγματεύεται με μια ρωσική εταιρεία για την κατασκευή ενός περιφερειακού κέντρου συντήρησης οπλικών συστημάτων των ΗΑΕ. Ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χαρακτήρισε πρόσφατα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως καυτό σημείο για την αποφυγή των ρωσικών κυρώσεων.

Μερικά από τα έγγραφα που διέρρευσαν αναφέρουν το Ισραήλ, το οποίο λαμβάνει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως βοήθεια για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ένα έγγραφο περιγράφει τρόπους με τους οποίους το Ισραήλ θα μπορούσε να πειστεί να παράσχει όπλα στην Ουκρανία. Ένα σενάριο υποστήριξε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επηρεαστεί να κάνει περισσότερα για την Ουκρανία εάν η Ρωσία στείλει ορισμένα βασικά οπλικά συστήματα στο Ιράν, του οποίου το ισλαμιστικό καθεστώς το Ισραήλ θεωρεί θανάσιμη απειλή.

Αλλά σημειώνει επίσης ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξισορροπήσει τους δεσμούς του μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας επειδή χρειάζεται από τη Ρωσία να κάνει τα στραβά μάτια όταν το Ισραήλ βομβαρδίζει συριακές τοποθεσίες που συνδέονται με το Ιράν.

"Η Ιερουσαλήμ πιθανότατα θα εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής θανατηφόρου βοήθειας υπό την αυξημένη πίεση των ΗΠΑ ή την υποβάθμιση των δεσμών της με τη Ρωσία ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Μόσχας στο Ιράν ή τη Συρία που υπονομεύουν τα ισραηλινά συμφέροντα", αναφέρει το έγγραφο.

Παρά τους μακροχρόνιους δεσμούς, η σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ αντιμετώπισε ασυνήθιστη ένταση τους τελευταίους μήνες καθώς μια ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ιερουσαλήμ προσπάθησε να προωθήσει νόμους που πολλοί Ισραηλινοί φοβούνται ότι θα υπονομεύσουν τη δημοκρατία τους.

Αλλά η προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση καλών σχέσεων με το Ισραήλ και στην ενίσχυση των οικονομικών, διπλωματικών και άλλων δεσμών μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του.

Η ελπίδα είναι ότι μια τέτοια "στρατηγική ολοκλήρωση" θα μειώσει τον κίνδυνο βίας στην περιοχή. Αυτό θα δώσει στην Ουάσιγκτον περιθώριο αναπνοής για να επικεντρωθεί πέρα ​​από τη Μέση Ανατολή, αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν λέει ότι αυτός είναι ο στόχος.

Οι ΗΠΑ πίεσαν επίσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, ο οποίος ήταν μια μάχη αντιπροσώπων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Η ηρεμία της Υεμένης, όπου η βία μειώθηκε σημαντικά τον περασμένο χρόνο, είναι ένας λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ελάχιστες επιφυλάξεις για τη συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας για την αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Ενώ το Ιράν τάχθηκε στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμο - στέλνοντάς του drone για να επιτεθεί στους Ουκρανούς - οι Σαουδάραβες έχουν υιοθετήσει μια πιο μικτή προσέγγιση. Το Ριάντ προσπάθησε να διατηρήσει εγκάρδιους δεσμούς με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και ήταν απρόθυμο να κάνει ορισμένα βήματα στον τομέα του πετρελαίου που θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τις τιμές, προς ενόχληση της Ουάσιγκτον.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ωστόσο, σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευτεί να παράσχει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης των προμηθειών πετρελαίου. "Οι Σαουδάραβες βοηθούν να διατηρηθούν τα φώτα αναμμένα και οι κρίσιμες λειτουργίες να λειτουργούν στην Ουκρανία", είπε ο εκπρόσωπος.

Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε επίσης άλλες πρόσφατες διπλωματικές ανακαλύψεις στη Μέση Ανατολή με τη βοήθεια των ΗΠΑ, όπως μια θαλάσσια συμφωνία με τον Λίβανο και το Ισραήλ. νέες συνδέσεις υποδομής μεταξύ της Ιορδανίας, του Ιράκ και των αραβικών κρατών του Κόλπου· και, τις τελευταίες ημέρες, η αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών μεταξύ Μπαχρέιν και Κατάρ.

Ενώ πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν υπερψηφίσει ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή, ως επί το πλείστον έχουν αποφύγει την επιβολή κυρώσεων στο Κρεμλίνο ή τον σοβαρό περιορισμό των σχέσεων με τη Μόσχα.

Πολλοί θέλουν επίσης να διατηρήσουν καλές σχέσεις με το Πεκίνο, του οποίου το ενδιαφέρον για την περιοχή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις επιχειρήσεις και το οποίο έχει διπλωματικά - αν όχι ακόμη καθαρά στρατιωτικά - στο πλευρό της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Μπάιντεν έχει συχνά παρουσιάσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ως μάχη μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας. Ωστόσο, ορισμένες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής που βρίσκονται πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυταρχικώς κυβερνώμενες και η προτεραιότητα των ηγετών τους είναι να παραμείνουν στην εξουσία και όχι να προωθήσουν τη δημοκρατία.

Εάν η παραμονή στην εξουσία απαιτεί την εύρεση περισσότερων φίλων στο Πεκίνο και τη Μόσχα, τότε οι ηγέτες της Μέσης Ανατολής είναι πιθανό να κάνουν ακριβώς αυτό.

"Πολλοί από αυτούς τους ηγέτες μοιράζονται κάποιες ιδεολογικές συγγένειες με τη Ρωσία και την Κίνα – πιθανώς βλέπουν τον κόσμο περισσότερο σαν εκείνοι οι ηγέτες παρά με οποιονδήποτε ηγέτη των ΗΠΑ", είπε η Έιμι Χόθορν, αναλύτρια στο Project on Middle East Democracy.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου