Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL
Το μιάμιση φορά μεγαλύτερο Sukhoi 30 των Ινδών, από εκείνο του δυτικού τύπου F-15 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, τράβηξε τα βλέμματα των παρισταμένων στον «Ηνίοχο 2023».
Κι αν το θηριώδες αεροσκάφος δεσπόζει στην άσκηση, οι Ινδοί εκτός από guest star της τελευταίας στιγμής, αποδεικνύονται οι open mind που δικαίως κέρδισαν την εκτίμηση όλων όσοι βρίσκονται στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.
Ιπτάμενοι και τεχνικοί ομιλούν για έξυπνους ανθρώπους, με θέληση να μάθουν, δεκτικούς και με την φιλοσοφία ν’ ανοίγουν τα φτερά τους ολοένα και περισσότερο στη Γηραιά Ήπειρο, στην οποία επενδύουν ολοένα και περισσότερο.
Άλλωστε την στιγμή που τα ινδικά Su-30 πετούν στο εύρος του FIR Αθηνών, οι Ινδοί μετέχουν παράλληλα και στην μεγάλη πολυεθνική άσκηση της Γαλλίας «Orion 23».
Στην ίδια άσκηση πετούν και τα ελληνικά φτερά των Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας «Θησέας».
Όμως το γεγονός ότι ανάμεσα σε ιπταμένους και μηχανικούς από την Ινδία βρίσκεται και ο διοικητής του Ινδικού «Top Gun» στο Σχολείο Όπλων Τακτικής και στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, μάλλον μαρτυρά πολλά.Οι Ινδοί είναι κι αυτοί γνωστοί για την φιλοξενία τους, την ανταπόδοσή σε προσκλήσεις σαν αυτή που είχαν λάβει για τον Ηνίοχο.
Τι θέλουμε να πούμε; Αιωρείται στην ατμόσφαιρα της Ανδραβίδας ότι οι Ινδοί θα θελήσουν να ανταποδώσουν την πρόσκληση αυτή.
Αν αυτή θ’ απευθύνεται προς τη Διοίκηση του ελληνικού «Top Gun» ή προς την πολεμική αεροπορία ώστε να ταξιδέψουν μαχητικά και προσωπικό, ιπτάμενοι/ μηχανικοί, στην άλλη άκρη της Αραβικής Θάλασσας, προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό.
Πως φτάνει κανείς στο Ν. Δελχί;
Να σημειωθεί όμως ότι δεν είναι απλή μια τέτοιου είδους αποστολή, χιλιάδες ναυτικά μίλια μακριά.
Οι Ινδοί έφτασαν στην Ανδραβίδα τόσο με εναέριο εφοδιασμό για τα Su-30, όσο και με ένα θηριώδες C-17 Galaxy στο οποίο φορτώθηκαν όλα όσα απαιτεί μια αποστολή στην άλλη άκρη της γης.
Στην περίπτωση της πρόσκλησης- που θεωρείται από στρατιωτικές πηγές βέβαιη- υπάρχει το ερωτηματικό για το πως θα μεταφερθεί η ελληνική αποστολή.
Σίγουρα λύσεις υπάρχουν ώστε να διατηρηθεί το κλίμα που αναπτύσσεται με την Ινδία που είναι το αντίπαλον δέος της Κίνας, όμως τα ερωτηματικά που έχουν να κάνουν με τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών απασχολούν ήδη στην πολεμική αεροπορία.
Σ’ ότι έχει να κάνει με τη συμμετοχή των Ινδών στον «Ηνίοχο», εκείνο το οποίο έδειξαν πως ήθελαν πολύ ήταν να λάβουν μέρος σε αντιπλοϊκή άσκηση.
Και αυτό έγινε σε αποστολή που πραγματοποιήθηκε νότια της Ρόδου.
Mirage 2000-5, F-16 της Ελλάδας κι όχι μόνο, μαζί με τα Su-30 την Τετάρτη δούλεψαν ιδιαίτερα πάνω σε air to air σενάρια αλλά και στα λεγόμενα anti-ship.
Το ρωσικό Su-30 των Ινδών με τα γαλλικά ηλεκτρονικά…
Η συγκεκριμένη έκδοση του αεροσκάφους θεωρείται η κορυφαία εξαγωγική. Πρόκειται για μαχητικό πολλαπλών ρόλων, αεροπορικής υπεροχής αλλά και για κρούση.
Οι Ινδοί ήταν οι πρώτοι πελάτες των Ρώσων, οι οποίοι είχαν δεχτεί τις απαιτήσεις από το Ν. Δελχί να τοποθετηθούν γαλλικά ηλεκτρονικά συστήματα στο cockpit καθώς και για τη ναυτιλία.
Το Sukhoi 30 φέρει ισραηλινό ατρακτίδιο σκόπευσης, ίδιο με των ελληνικών F-4 Phantom, ενώ οι Ινδοί ήταν αυτοί που πλήρωσαν πρώτοι την ανάπτυξη συστήματος κατευθυνόμενης ώσης τριών διαστάσεων.
Και αυτό σημαίνει ότι το αεροσκάφος μπορεί ν’ ανταποκρίνεται σε ακραίους ελιγμούς, κατευθύνοντας τα καυσαέριά του προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Χάρις τις μεγάλες πτέρυγες και τα ακροφύσια ώσης εκτελεί εντυπωσιακούς ελιγμούς που κανένα δυτικού τύπου αεροσκάφος δεν είναι ικανό να κάνει.
Στον Ηνίοχο μάλιστα έκαναν επίδειξη της τεράστιας κινηματικής ενέργειας που διαθέτει λόγω της αυξημένης ώσης που παράγουν οι κινητήρες. Και το έκανε αυτό κατά τις απογειώσεις παίρνοντας απότομα και πολύ γρήγορα μεγάλο ύψος.
Είναι σαφές πως όλες οι αποστολές των άλλων χωρών, κυρίως των δυτικών έδειξαν επίσης ενδιαφέρον για τον πύραυλο κατά μονάδων επιφανείας Brahmos, με την εξωπραγματική εμβέλεια των περίπου 500 χλμ, μιας και τα στελέχη που πετούν με τα Su-30 και βρίσκονται τώρα στην Ανδραβίδα εξειδικεύονται στον αντιπλοϊκό πόλεμο.
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου