Κώστας Σαρικάς
Τα radar ηλεκτρονικής σάρωσης AESA τόσο των Rafale (RBE2 AA) όσο και των F-16 Viper(APG-83) δείχνουν να υπερτερούν έναντι όλων των υπολοίπων
Μπορεί τα θηριώδη Ινδικά Su-30MK I και τα σχεδόν ανάλογου μεγέθους εντυπωσιακά F-15 της Royal Saudi Air Force να έχουν τραβήξει όλα τα βλέμματα στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ 23’’ όμως οι έως τώρα κυρίαρχοι των ουρανών φαίνεται ότι είναι τα Γαλλικά μαχητικά Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας και της Armee D’el Air αλλά και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper της HAF.
Τα πανίσχυρα ραντάρ τους και τα ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολών σε συνδυασμό με τα όπλα που
φέρουν τους δίνουν όπως ήδη έχει φανεί τις πρώτες ημέρες της άσκησης σημαντικό πλεονέκτημα στις air to air μάχες έναντι μάλιστα πολύ ισχυρών αντιπάλων. Και μάλιστα άγνωστων σε κάποιες περιπτώσεις όπως σε ότι αφορά τα SU-30 MK I της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία για πρώτη φορά όχι μόνο συμμετέχουν σε ‘’ΗΝΙΟΧΟ’’ αλλά συνεκπαιδεύονται με Ελληνικά μαχητικά.Τα radar ηλεκτρονικής σάρωσης AESA τόσο των Rafale (RBE2 AA) όσο και των F-16 Viper(APG-83) δείχνουν να υπερτερούν έναντι όλων των υπολοίπων και να ‘’διαβάζουν’’ στίγματα σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις στοχοποιώντας πιο γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια. Ειδικά τα Rafale με τους πανίσχυρους A/A Meteor στο οπλοστάσιο τους δείχνουν να έχουν τεράστιο πλεονέκτημα αφού φτάνουν πολύ πιο μακριά από κάθε άλλο βλήμα μαχητικού.
Όμως εντυπωσιακά φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα και των συστημάτων αυτοπροστασίας και παρεμβολών των δύο μαχητικών με το Spectra των Rafale αλλά και το Aspis ΙΙ των Viper να δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου για κάθε αντίπαλο μαχητικό.
Αν και η Πολεμική Αεροπορία πετά με Rafale λιγότερο από ενάμιση χρόνο και με Viper μόλις λίγους μήνες τα αποτελέσματα της υπεροχής των δύο αεροσκαφών ικανοποιούν απόλυτα το Αεροπορικό Επιτελείο. Καθώς βλέπει ότι διαθέτει πλέον στη ‘’φαρέτρα’’ του δύο υπερσύγχρονες πολεμικές ‘’μηχανές’’ οι οποίες στα χέρια των Ελλήνων ιπτάμενων αποδίδουν άριστα. Και όσο τα Rafale αλλά και τα Viperενσωματώνονται επιχειρησιακά τόσο τα αποτελέσματα θα σφραγίζουν την κυριαρχία των ‘’μπλε’’ φτερών εκτιμούν τα Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η άσκηση κατά την πρώτη της εβδομάδα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία καθώς πέρα από το άριστο κλίμα και την άμεση ενσωμάτωση των ‘’καινούργιων’’, το γεγονός ότι λαμβάνουν μέρος οκτώ διαφορετικοί τύποι μαχητικών με ξεχωριστά χαρακτηριστικά δίνει την ευκαιρία στο ΚΕΑΤ να σχεδιάσει σύνθετα σενάρια υψηλής δυσκολίας. Κανένας δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθούν οι αποστολές καθώς όλοι οι ιπτάμενοι εξαντλούν κάθε δυνατότητα των αεροσκαφών και μόνο κέρδος είναι το αποτέλεσμα.
Χαρακτηριστικό είναι το τεράστιο ενδιαφέρον που αποκτούν τα debriefing όπου αναλύονται με λεπτομέρειες οι αποστολές και οι ‘’επιτυχίες’’ κάθε μαχητικού και κάθε πληρώματος ενώ αντίστοιχα επισημαίνονται σημεία που χρήζουν βελτίωσης.
Οι ‘’newentries’’ στον ‘’ΗΝΙΟΧΟ 23’’ Ινδοί με τα εντυπωσιακά σε μέγεθος SU-30 MK I , οι Ιορδανοί με τα πολύ ισχυρά F-16 αλλά και οι Σαουδάραβες με τα επιβλητικά F-15 δείχνουν να διαθέτουν υψηλή αεροπορική κουλτούρα.
Έτσι μαζί με τα ‘’γεράκια’’ της HAF και τους πολύ ικανούς Γάλλους, Ισπανούς και Ιταλούς σε μικτούς σχηματισμούς εκτελούν με υψηλό επαγγελματισμό όλα τα σενάρια τα οποία την προσεχή εβδομάδα ανεβαίνουν σε βαθμό δυσκολίας καθώς οι σχηματισμοί αυξάνονται και αριθμητικά.
ΠΗΓΗ newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου