Θανάσης Δρούγος, Ανεβαίνει η ένταση στο στενό της Ταϊβάν. Οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Σουδάν
Η ένταση στα στενά της Ταϊβάν και οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Σουδάν μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Διεθνολόγου και Στρατιωτικού αναλυτή, Κυρίου Θανάση Δρούγου που μίλησε στην εκπομπή Πρωινοί Τύποι και το Ράδιο Πρώτο https://www.radioproto.com)
Ανεβαίνει η ένταση στο στενό της Ταϊβάν μετά και την κατά γενική ομολογία άστοχη παρέμβαση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell. Ο Κύριος Borrell ζήτησε το πολεμικό ναυτικό των χωρών μελών της ΕΕ να πραγματοποιεί περιπολίες στο στενό της Ταϊβάν σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στην Γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche, αφού την Τρίτη είχε δηλώσει ότι η Ταϊβάν είναι «κρίσιμης» σημασίας για την Ευρώπη.
Θυμίζουμε, το πολεμικό ναυτικό της ΕΕ δεν μπόρεσε να ελέγξει το εμπάργκο στην Λιβύη ...
Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Τσιν Ουάνγκ τόνισε σήμερα ότι η Κίνα δεν πρόκειται να κάνει «καμία παραχώρηση» για το ζήτημα της Ταϊβάν και καταδίκασε τις δυτικές επικρίσεις που μπορεί να έχουν επικίνδυνες συνέπειες για την παγκόσμια Ειρήνη
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, που εκκρεμεί να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949. Αυτή είναι η επίσημη θέση και των Ηνωμένων Πολιτειών που επίσημα έχουν υιοθετήσει την θεωρεία της "Μίας Κίνας"
Η δήλωση Borrell, έρχεται περίπου δέκα μέρες μετά την εντελώς διαφορετική άποψη που διατύπωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρον που τόνισε ότι η Ευρώπη διέτρεχε τον κίνδυνο να βρεθεί «παγωμένη σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας»
Η συνέντευξη που έδωσε στην https://www.lesechos.fr ο Εμανουέλ Μακρόν στο αεροπλάνο του που επέστρεφε από την Κίνα προκάλεσε αντιδράσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα προκάλεσε μεγάλη αναταραχή σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα για το ζήτημα της Ταϊβάν και την πιθανότητα εισβολής από το Πεκίνο.
Οι παρατηρήσεις του ότι η Ευρώπη διέτρεχε τον κίνδυνο να βρεθεί «παγωμένη σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας» ενόχλησαν την άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Παράλληλα ο Κύριος Δρούγος μιλάει για τις εξελίξεις στο Σουδάν και στην Ουκρανία.Αξίζει να σημειώσουμε ότι με βάση έκθεση του Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) υιοθετείται η άποψη ότι το Κίεβο θα είναι σε θέση να διεξάγει μια συντονισμένη επίθεση πολλαπλών ταξιαρχιών με την πλήρη χρήση εννέα ταξιαρχιών. Οι ρωσικές δυνάμεις παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, διεξάγουν επιθέσεις σε τουλάχιστον πέντε μέτωπα (Κουπιάνσκ, Λουγκάνσκ, Μπαχμούτ, Αβντιβκά και ανατολική Ζαπορίζια) και παράλληλα αμυντικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις απώθησης των Ουκρανικών δυνάμεων στο δυτικό τμήμα της περιφέρειας της Ζαπορίζια και στην περιφέρεια της Χερσώνας. Η διάσπαση αυτή των Ρωσικών δυνάμεων, δίνει σύμφωνα με την ίδια έκθεση την δυνατότητα στους Ουκρανούς να έχουν κάποιες επιτυχίες.
Χερσώνα και Ζαπορίζια οι πιο βατοί στόχοι μιας επερχόμενης Ουκρανικής αντεπίθεσης ενώ την Κριμαία και το Ντονμπάς είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για τους Ουκρανούς εκτιμά ο Κύριος Δρούγος
▶ Πηγή: Ράδιο Πρώτο (Εκπομπή Πρωινοί Τύποι)
https://www.radioproto.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου