Υψηλή κερδοφορία αναμένει για τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Ειδικότερα, ισχυρή πορεία για τα κέρδη τόσο των ελληνικών όσο και των κυπριακών τραπεζών αναμένει για το επόμενο διάστημα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, σε έκθεσή του που ακολουθεί αντίστοιχο report για τις οικονομίες των δύο χωρών, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει τόσο το outlook όσο και την αξιολόγηση αρκετών εξ αυτών.
H αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών
Ο οίκος αναβαθμίζει σε ΒΒ- από Β+ τη μακροχρόνια αξιολόγηση της Alpha Bank με το outlook να διατηρείται σταθερό. Για τη Eurobank η αξιολόγηση φθάνει στο ΒΒ- από Β+ με θετικές προοπτικές. Για την Εθνική Τράπεζα η αξιολόγηση είναι ΒΒ- από Β+ με θετικές προοπτικές και για την Τρ. Πειραιώς είναι Β+ από Β με θετικές προοπτικές. Στο ΒΒ- με θετικές προοπτικές η αξιολόγηση για την Τράπεζα Κύπρου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος, έπειτα από μια δεκαετία αγωνίας και προσπαθειών για την εξυγίανση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, τα αποτελέσματα του 2022 πιστοποιούν ότι το κυπριακό όσο και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκονται σε μια σημαντική καμπή στην πορεία τους προς την εξομάλυνση.
Μετά από χρόνια μεγάλων πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), τιτλοποιήσεων, διαγραφών και ανακτήσεων, όλοι οι συστημικοί δανειστές σε Ελλάδα και Κύπρο μπόρεσαν να αναφέρουν NPLs κάτω του 10%.
Η αποτίμηση για τις ελληνικές τράπεζες
Από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποβληθεί σε σημαντική αναδιάρθρωση κόστους για τον εξορθολογισμό των εργασιών τους. Κατάφεραν με επιτυχία, σημειώνει η S&P να εξορθολογίσουν τις δραστηριότητές τους μέσω μέτρων κόστους-αποτελεσματικότητας και πωλήσεις μη βασικών περιουσιακών στοιχείων, οδηγώντας τους δείκτες κόστους προς εισόδημα να βελτιωθούν οριακά πάνω ή κάτω από το 40%. Αυτό τους τοποθετεί μεταξύ των καλύτερων στην Ευρώπη.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα διευκολύνουν περαιτέρω την ανάκαμψη των κερδών. Η αύξηση των επιτοκίων ενίσχυσε την κερδοφορία το 2022 και αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύει τα κέρδη το 2023.
Η κερδοφορία των τραπεζών έχει βελτιωθεί μετά από χρόνια ζημιών. Αναμένουμε περαιτέρω ενισχυμένη κερδοφορία, υποστηριζόμενη από χαμηλότερες προβλέψεις για ζημίες δανείων και πρόσθετα οφέλη από την αναπροσαρμογή των δανείων με υψηλότερα επιτόκια, και τη συνεχή εστίαση στον έλεγχο των λειτουργικών δαπανών, σημειώνει ο οίκος. Επιπρόσθετα, αναμένουμε αύξηση του χαρτοφυλακίου ενήμερων δανείων κατά 3%-4% το 2023-2024 στην Ελλάδα και 2% στην Κύπρο, κυρίως χάρη στην ώθηση από την αξιοποίηση των κονδυλίων στήριξης της ΕΕ. Αυτό συμβαίνει μετά από χρόνια αρνητικής αύξησης των δανείων, η οποία οφείλεται στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE). Τούτου λεχθέντος, οι μακροοικονομικές αβεβαιότητες δημιουργούν υψηλούς δυνητικούς κινδύνους, επισημαίνει.
Γιατί θα επωφεληθούν οι τράπεζες
Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, αλλά οι τράπεζες θα επωφεληθούν από ισχυρότερα προφίλ χρηματοδότησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και από τις περιορισμένες ανάγκες χρηματοδότησης χονδρικής. Η απομόχλευση και η ενοποίηση του συστήματος τα τελευταία χρόνια έχουν μειώσει σημαντικά τις πιέσεις χρηματοδότησης. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις πελατών βελτιώθηκε στο 65%-70% στο τέλος του 2022 από το ανώτατο όριο του 174% το 2015 για την Ελλάδα και 185% το 2013 για την Κύπρο, ενώ το εξωτερικό χρέος περιορίζεται στην ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) και στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO).
Κατά το 2022, οι εγχώριες καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 4,5% στην Ελλάδα και 3,5% στην Κύπρο. Ο ανταγωνισμός τιμολόγησης μεταξύ των τραπεζών για την προσέλκυση ή τη διατήρηση καταθέσεων θα πρέπει να είναι μέτριος και να οδηγεί σε διαχειρίσιμη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.
Με πληροφορίες από S&P, Euro2day, kathimerini.gr, businessdaily.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου