Τρίτη 25 Απριλίου 2023

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Τρωικός Πόλεμος… ΜΟΝΟ στο εξωτερικό ενδιαφέρονται

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Pen & Sword Military το νέο βιβλίο του Μανούσου Ε. Καμπούρη “The Trojan War as Military History”, δυστυχώς μόνο στα αγγλικά, αφού καθένας ελληνικός εκδοτικός οίκος δεν το δεχόταν. Το βιβλίο είναι 272 σελίδων, με περίπου 50 μονόχρωμα και έγχρωμα διαγράμματα, χάρτες και φωτογραφίες/ αναπαραστάσεις και φιλοδοξεί να επανατοποθετήσει την διεξαγωγή του Τρωικού Πολέμου σε καθαρά ιστορικό υπόβαθρο.

Σε αυτό το πλαίσιο:
Οι ηράκλειοι και άλλοι μύθοι εξετάζονται όχι ως συμβολισμοί αλλά ως διεθνοπολιτικοί απόηχοι της εγκατάστασης και επέκτασης της μυκηναϊκής ισχύος
Τοποθετείται το ομηρικό έπος, με συγκερασμό με άλλους αρχαίους συγγραφείς, όπως κυρίως Παυσανίας, Αρριανός, Διόδωρος και Ηρόδοτος, σε ιστορικά πλαίσια.

-Αναδεικνύονται οι πολιτικές, στρατιωτικές (τεχνικές-τακτικές-στρατηγικές) και ενίοτε αξιακές παράμετροι, με συγκρίσεις με άλλους πολιτισμούς (της εποχής (οριζόντια σύγκριση) και με ελληνικές πρακτικές σε άλλες εποχές (κάθετη σύγκριση) αλλά και με τελείως διαφορετικές χωροχρονικά περιπτώσεις όπου αναφαίνονται ομοιότητες, όπως με την Εποχή των Ιπποτών/Μεσαίωνα.

-Διατυπώνονται νέες ερμηνείες στην πολεμική πρακτική, τη στρατηγική εξέλιξη των γεγονότων, τη θρησκευτική συνιστώσα και, ιδίως, στην οπλική τεχνολογία και τις τακτικές, από την αρματομαχία μέχρι την φάλαγγα και τους σχηματισμούς πυκνής τάξεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου