Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην απόκτηση συνολικά 14 ελικοπτέρων από τα οποία 4 ή 5 θα προορίζονται και για αποστολές Combat SAR.
Ελικόπτερα υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων και σύγχρονης τεχνολογίας τόσο για χερσαίες και θαλάσσιες αποστολές έρευνας-διάσωσης και αεροδιακομιδών όσο και για αποστολές Combat SAR «σημαδεύει» η Πολεμική Αεροπορία. Mε ταυτόχρονο στόχο να εξασφαλίσει το χαμηλότερο δυνατό κόστος σε συνδυασμό όμως με αδιάλειπτη υποστήριξη και παροχή εκπαίδευσης στα Στελέχη της.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλούν σχετικές επιστολές τόσο στους Ιταλούς με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο «best seller» AW-139 της Leonardo όσο και στους Γάλλους για το H-175 της Airbus. Oι επιστολές θα παραδοθούν στις πρεσβείες των δύο κρατών ώστε να προωθηθούν άμεσα στις κυβερνήσεις και στις εταιρείες με χρονικό περιθώριο απάντησης 45 ημερών. Πρόκειται για πολυσέλιδο αναλυτικό τεχνικό κείμενο στο οποίο περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια τα προαπαιτούμενα που θέτει η Πολεμική Αεροπορία και αφορούν τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά καθώς και ζητήματα εκπαίδευσης και υποστήριξης.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην απόκτηση συνολικά 14 ελικοπτέρων από τα οποία 4 ή 5 θα προορίζονται και για αποστολές Combat SAR. Κατά συνέπεια θα πρέπει να διαθέτουν ανάλογη διαμόρφωση ενώ υψηλός είναι ο πήχης σε δυνατότητες και χαρακτηριστικά και για τα 14 ελικόπτερα. Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τα ελικόπτερα CSAR θα πρέπει να διαθέτουν θωράκιση τόσο στην καμπίνα όσο και στα καίρια συστήματα του ελικοπτέρου με έμφαση στην αντιβαλλιστική προστασία του Main Gear Box. Επιπλέον στη διαμόρφωση των Combat SAR ελικοπτέρων θα πρέπει να περιλαμβάνεται οπλισμός και πιο συγκεκριμένα πολυβόλα, σύστημα αυτοπροστασίας με αντίμετρα flares και chaffs αλλά missile warning ενώ και τα συστήματα επικοινωνιών θα έχουν military χαρακτηριστικά. Στα προαπαιτούμενα και για τα 14 ελικόπτερα περιλαμβάνεται το σύστημα ανταλλαγής δεδομένων Link-16.
Στις επιχειρησιακές δυνατότητες έμφαση δίνεται στην ακτίνα δράσης του ελικοπτέρου η οποία καθορίζεται minimum στα 180 μίλια με πλήρωμα έως 4 επιβάτες, δηλαδή πλήρωμα για αποστολές SAR ενώ ο χρόνος παραμονής στην περιοχή του συμβάντος ορίζεται σε τουλάχιστον μισή ώρα σύμφωνα με την παγκόσμια εμπειρία σε αποστολές Έρευνας-Διάσωσης. Τα ελικόπτερα που ενδιαφέρουν την Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να είναι βάρους minimum 6,8 τόνους και να μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες άνω των 145 κόμβων απαραίτητες σε SAR αποστολές όπου ο χρόνος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας.
‘Εμφαση όμως δίνει η Πολεμική Αεροπορία τόσο στην υποστήριξη των ελικοπτέρων όσο και την εκπαίδευση χειριστών και τεχνικών. Η προμήθεια των ελικοπτέρων είναι απαραίτητο να συνοδεύεται και με αντίστοιχη προμήθεια μεγάλου στοκ ανταλλακτικών ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη διαθεσιμότητα και τουλάχιστον 3500-4000 ώρες πτήσης ετησίως. Επιπλέον απαιτείται η λογιστική υποστήριξη των ελικοπτέρων σε επισκευάσιμα υλικά και στον ανάλογο επίγειο τεχνικό εξοπλισμό.Ενώ στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται πλήρες πακέτο εκπαίδευσης η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και την παράδοση full motion simulator. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ιταλικό AW-139 υπερτερεί τόσο σε ζητήματα κόστους απόκτησης/συντήρησης, στην υποστήριξη με δεδομένο ότι ήδη έχουν πουληθεί 1140 ελικόπτερα αλλά και στην πιστοποιημένη διαμόρφωση CSAR. Όμως η Πολεμική Αεροπορία επιθυμεί να εξαντλήσει κάθε ευκαιρία ώστε να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα ποντάροντας στον ανταγωνισμό.
Εκτός από το Ιταλικό AW-139 και το Γαλλικό H-175 διεκδικητής του προγράμματος ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας είναι και η Αμερικανική Sikorsky με το Black Hawk. Ήδη η Ελληνική πλευρά έχει στείλει ανάλογη επιστολή στους Αμερικανούς για Price & Availability η οποία έχει απαντηθεί.Ενώ πρόσφατα το ΓΕΣ απέστειλε LOR στις Αμερικανικές αρχές για 35 ελικόπτερα Black Hawk-31 για την Αεροπορία Στρατού και 4 για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου-και αναμένει απάντηση εντός του Φθινοπώρου.
ΠΗΓΗ https://newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου