Σάββατο 20 Μαΐου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ defence-point.gr : Συλλογές SPICE 1000 / 2000 λιβρών θα αποκτήσει η Πολεμική μας Αεροπορία…

Μια εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη για την ουσιαστική αποτρεπτική αξιοπιστία και τη μαχητική ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς στις 15 Μαΐου, το πρόγραμμα προμήθειας των συστημάτων καθοδήγησης SPICE 1000 & 2000, πέρασε ένα κρίσιμο διαδικαστικό βήμα και πλέον η πολιτική ηγεσία μπορεί να προχωρήσει με τη συμβασιοποίηση. 

Υπενθυμίζεται, ότι η Πολεμική Αεροπορία αναμένει -από το 2011!- την υπογραφή της σύμβασης αγοράς των 300 συλλογών κατεύθυνσης. Παρά το γεγονός ότι η αγορά αυτή μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ και από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το μακρινό 2011, για “ανεξήγητους” λόγους δεν προχώρησε.

Σύμφωνα λοιπόν με διασταυρωμένες και μη επιδεχόμενες διάψευσης πληροφορίες, στις 15 Μαΐου σε συνεδρίαση της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής (ΚΓΕΠ) της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), μετά από την προβλεπόμενη εξέταση του θέματος, αποφάσισε να εγκρίνει τους χειρισμούς της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, και κατά συνέπεια το σχέδιο της διακρατικής σύμβασης με το Ισραήλ και να εισηγηθεί στον υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσει με την υπογραφή του το πράσινο φως στην ολοκλήρωση της προμήθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Η προμήθεια θα υλοποιηθεί με την υπογραφή της διακρατικής σύμβασης με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ το οποίο θα αναθέσει για λογαριασμό της Ελλάδας, σύμβαση στην κατασκευάστρια ισραηλινή, κρατική εταιρία RAFAEL, στο πλαίσιο της ελληνο-ισραηλινής αμυντικής συμφωνίας. Η εξέλιξη αυτή είναι μεγάλης σημασίας, καθότι φέρνει κοντύτερα την ένταξη των συλλογών Spice 1000 & 2000 στον ελληνικό αεροπορικό στόλο, που θα αποκτήσει εξαιρετικές δυνατότητες εξουδετέρωσης στόχων εδάφους και επιφανείας από μεγάλες αποστάσεις, δίνοντας νέο και ιδιαίτερα ενισχυμένο περιεχόμενο στην ελληνική αποτρεπτική ικανότητα απέναντι στην Τουρκία.

Τα όπλα της οικογένειας SPICE παρέχουν τη δυνατότητα καθοδήγησης μέσω INS/GPS, επιτυγχάνουν πολύ μεγάλη ακρίβεια μέσω ταυτοποίησης του στόχου από τον αισθητήρα ηλεκτροοπτικών που διαθέτουν στο ρύγχους (CCD/IR), ενώ επιπρόσθετα μπορούν να κατευθυνθούν μεμονωμένα εναντίον στόχων από το ίδιο το πλήρωμα του μαχητικού – φορέα. Κατά συνέπεια μπορούν να πλήξουν ακόμη και κινούμενους στόχους, ενώ προφανώς συμβάλλουν και στην επιβιωσιμότητα των μαχητικών αεροσκαφών – φορέων.

Η συλλογή SPICE 1000 που εξασφαλίζει ακτίνα προσβολής μεγαλύτερη των 120 χιλιομέτρων, παρέχει με άλλα λόγια τη δυνατότητα αξιοποίησης συμβατικών βομβών Mk.83 των 1000 λιβρών (500 κιλών), εναντίον στόχων επιφανείας, αρμάτων μάχης και αυτοκινούμενων πυροβόλων και αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων. Άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των όπλων της οικογένειας SPICE είναι ότι μπορούν να πιστοποιηθούν ακόμη και σε παλιά μαχητικά όπως είναι τα F-16C/D Block 30 και τα Mirage 2000EGM. Το SPICE 2000 για παράδειγμα είναι πιστοποιημένο σε μαχητικά F-16 Blk 30/40/52+ της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF), ενώ το ίδιο όπλο έχει πιστοποιηθεί και στα Mirage 2000 της Ινδικής Αεροπορίας.

Πρόκειται για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα εξ αυτών που το DP έχει επιχειρηματολογήσει ότι θα έπρεπε να ξεκινήσει η προσπάθεια επανεξοπλισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με το κομβικό επιχείρημα ότι “τα όπλα πολεμούν -και μπορούν να ‘ματώσουν’ τον αντίπαλο- όχι οι πλατφόρμες”… Από το Μάιο του 2006 που υπογράφηκε η έγκριση Αναγκαιότητας – Σκοπιμότητας προμήθειας Spice-2000 & Spice-1000 από το ΑΑΣ έχουν περάσει 14 ολόκληρα χρόνια.

Η χρηματοδότηση θα γινόταν μέσα από το ΕΜΠΑΕ 2006-2010 της Πολεμικής Αεροπορίας. Από τον Αύγουστο του 2010 που εκδόθηκε σχέδιο κατακυρωτικής από τη ΓΔΑΕΕ για υπογραφή και τις αρχές του 2011 που κυρώθηκε η έγκριση για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας, μέχρι σήμερα, κανείς δεν μπορούσε να δώσει κάποια πειστική εξήγηση για ποιον λόγο δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα. Κάλιο αργά… παρά αργότερα!

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου