Μάιος 17, 2023. Ελλάδα.
Σημαντικό δίκτυο μεταφορών για τον Διάδρομο Βορρά-Νότου θεωρείται και ο σιδηρόδρομος Ραστ-Αστάρα, ο οποίος θα υλοποιηθεί με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ιράν και Ρωσίας.
Ο σιδηρόδρομος στοχεύει να συνδέσει τους υπάρχοντες σιδηροδρόμους της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν.
Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση , η συμφωνία υπεγράφη από τον Ιρανό Υπουργό Οδοποιίας και Πολεοδομίας Mehrdad Bazarpash και τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Vitaliy Savelyev σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρευρέθηκε στην τελετή, στην οποία ήταν παρών ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραήμ Ρεΐσι, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Μιλώντας στην τελετή υπογραφής, ο Ρεΐσι είπε ότι το έργο για τη σιδηροδρομική συμφωνία Ραστ-Αστάρα χρονολογείται πριν από 20 χρόνια και αναβλήθηκε για διάφορους λόγους, αλλά ότι είναι ευχαριστημένοι που υλοποιείται τώρα.
Ο Ρεΐσι δήλωσε ότι υπάρχει συνεργασία σε πολλούς τομείς μεταξύ των δύο χωρών, «Η υπογραφή της σιδηροδρομικής συμφωνίας Ραστ-Αστάρα είναι ένα σημαντικό και στρατηγικό βήμα στη συνεργασία μεταξύ Ιράν και Ρωσίας», είπε.
Σύμφωνα, επίσης, το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim σημειώνει για τη δημιουργία αυτού του σιδηροδρομικού δικτύο:
«Ο Διάδρομος Βορρά-Νότου θεωρείται γέφυρα που συνδέει τις ευρωπαϊκές χώρες με τον Ινδικό Ωκεανό και τον Περσικό Κόλπο και θα παρέχει τη σύνδεση μεταξύ των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, της Σκανδιναβίας και της Ρωσίας και των χωρών του Περσικού Κόλπου, του Ινδικού Ωκεανού και της Νοτιοανατολικής Ασίας μέσω Ιράν. Από την άλλη πλευρά, η ύπαρξη ενός δικτύου 7200 χιλιομέτρων δρόμων, διεθνών γεφυρών και σιδηροδρομικών γραμμών,
Με τη χρήση αυτού του διαδρόμου, ο χρόνος διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών θα μειωθεί σε περίπου 30 ημέρες».
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου